Ylä-Savossa koulutetaan teknologia-alan osaajia

Ylä-Savon ammattiopisto YSAO kouluttaa teknologia-alalle osaajia alueen yritysten tarpeisiin. Opiskelu on joustavaa ja jatkuvaan oppimiseen kannustavaa.
TEKSTI | MARIA PALDANIUS KUVA | KAI JÄDERHOLM
Jos teknologia-ala kiinnostaa ja haaveilee elämästä luonnonkauniissa ympäristössä, jossa meininki on leppoisa ja liikkuminen helppoa, saattaa oma paikka löytyä idyllisestä Ylä-Savosta ja Iisalmen seutukaupungista. Ylä-Savon ammattiopisto YSAO tarjoaa tasokasta ammatillista koulutusta esimerkiksi teknologia-, maarakennus- ja luonnonvara-aloilla.
– Meillä opiskelija on kaiken keskiössä. Keskitymme siihen, että jokainen pystyy tekemään töitä kestävästi, vastuullisesti ja vahvalla ammattitaidolla. Ihmiset eivät ole teknologiaa, vaan teknologia ihmisiä varten, sanoo kone- ja tuotantotekniikan opettaja Miika Vaarasuo.
Mitä tulee työpaikkoihin, ei valmistumisenkaan jälkeen tarvitse liikahtaa minnekään. Sen lisäksi, että Iisalmi tarjoaa viihtyisän miljöön, edullista asumista ja loistavia mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon, tarjoaa Ylä-Savon teknologiateollisuus runsaasti työpaikkoja. YSAOn kautta hankitulla koneasentajan, koneistajan, levyseppähitsaajan, IT-tukihenkilön tai sähköasentajan ammattitaidolla on helppo työllistyä.
– Ylä-Savossa on laaja teknologia-alan keskittymä, jonne kaivataan jatkuvasti uusia tekijöitä. Täällä on niin suuria ”veturiyrityksiä”, pienempiä teknologia-alan yrityksiä kuin useita alihankintayrityksiäkin. Opiskelijoitamme työllistyy kaikenkokoisiin yrityksiin moniin eri tehtäviin, Vaarasuo kertoo.
Kengänkärki oven välissä
Opiskelu YSAOssa ei ole vain luentojen kuuntelemista, vaan valtaosa tietotaidoista karttuu käytännön työn kautta ja opiskelija saa jo kättelyssä käsityksen työtehtävistä, -välineistä ja -mahdollisuuksista.
– YSAOn laaja yritysyhteistyöverkosto auttaa oman suunnan löytämisessä. Opiskelijamme käyvät yrityksissä oppimassa ja saavat samalla kengänkärjen oven väliin. Lopulta moni työllistyy näihin yrityksiin joko opintojen jälkeen tai opintojen aikana, YSAOn koulutuspäällikkö Jarkko Ruotsalainen kertoo.
Opiskelu nojaa jatkuvan oppimisen malliin. Opintopolku suunnitellaan aina yksilöllisesti ja yrityslähtöisesti. Yksi esimerkki tällaisesta yritysyhteistyöstä on Ponsse-polku, johon valitut opiskelijat aloittavat oppimisen Ponssen toimipisteillä tai kumppaniyrityksissä jo ensimmäisen lukuvuoden aikana. Näin ammattiopisto vastaa samalla yhteistyöyrityksen työvoimatarpeeseen.
– Opiskelu on joustavaa ja monimuotoista. Kaikilla teknologia-aloilla myös kansainvälistyminen on mahdollista, Vaarasuo kertoo.
Mahdollisuuksien ala
Korona-aika on vaikuttanut teknologia-alaan ja alan opintoihin. YSAOn erikoisammattitutkinnot suoritetaan nykyään täysin etänä, mikä on mahdollista myös tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa suorittaville keväästä 2023 alkaen. Eri alojen oppimateriaalit löytyvät nykyaikaisesta verkko-oppimisympäristöstä. Muuttumaton seikka on puolestaan se, että teknologia-alan yritykset ovat vientiyrityksiä. Myös YSAO on mukana monissa kansainvälisissä hankkeissa, joista opiskelijatkin pääsevät halutessaan osallisiksi.
– Koronan jälkeen kansainvälinen toiminta virkistyi nopeasti ja on äärimmäisen vahvaa. Meillä on useita kumppanuuskouluja Euroopassa, mikä mahdollistaa opiskelijavaihdon, Ruotsalainen kertoo.
Opiskelun voi aloittaa milloin tahansa ja kaikkiin koulutuksiin on jatkuva haku. Teknologia-alojen loputtomat kehittymisen mahdollisuudet sekä valoisat työllistymisnäkymät houkuttelevat myös alanvaihtajia.
– Nykyään on tavallista vaihtaa alaa useampaan kertaan. Meille tulee alanvaihtajia esimerkiksi hoito- ja kaupanalalta. Alanvaihto on hyvä esimerkki jatkuvasta oppimisesta – ja teknologia itsessään on mahdollisuuksien ala, Ruotsalainen kiteyttää.