Hyppää sisältöön

Sari Viljamaa

Sari Viljamaa

17.01.2023

KUVAAJAI | ANNI HARTIKAINEN   KUVAUSPAIKKA | SOLO SOKOS HOTEL TORNI, AMERICAN BAR

Päästöjä ja säästöjä 

GLOBAALISTI toimivan brittiyhtiön matkustusasioista vastaava päätti loppuvuodesta 2022 tarkistaa, minkälaisia CO2-päästölukemia yrityksen eri maissa käyttämät viisi eri itsevarausjärjestelmää näyttivät samalle lennolle. Ei siis samalle reitille, vaan tismalleen saman yhtiön samalle lennolle, samana päivänä ja samassa matkustusluokassa. 

TULOSTEN olisi pitänyt olla, jos ei nyt identtiset, niin ainakin samassa suuruusluokassa. Vaan ei, kaukana siitä: matkan hiilijalanjälki turistiluokassa Lontoon Heathrow’lta New Yorkin JFK:lle olisi ollut kevyimmän arvion mukaan 310 kg ja raskaimman yli 1200 kg, siis lähes nelinkertainen. 

Matkustetaan siis kun tarve vaatii, mutta tehdään se yhä vastuullisemmin.

TARINA on tosi ja kuvaa hyvin matkustuksen CO2- raportoinnin haastetta yrityksille. Eikä tämä suinkaan koske vain itsevarausjärjestelmiä, vaan koko matkustuksen arvoketjua: niin kauan kuin lentoyhtiöillä, hotellialalla, autovuokraamoilla ja muilla keskeisillä palveluntarjoajilla ei ole sektorille yhtenäistä mallia kasvihuonepäästöjen laskentaan ja raportointiin, ostajan on vaikeaa, ellei mahdotonta tietää koko totuutta. 

TÄSSÄ valossa EU-komission Count Emissions EU -aloitetta, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteiset puitteet liikenteeseen liittyvien kasvihuonekaasupäästöjen laskentaa ja raportointia varten, voidaan pitää enemmän kuin tervetulleena. 

MISTÄ sitten koostuvat otsikossakin mainitut säästöt? Helpoin tapa vähentää liikematkoista koituvaa hiilijalanjälkeä on jättää matkustamatta ja hoitaa tapaaminen verkossa. Aina se ei ole mahdollista, eikä usein edes suositeltavin vaihtoehto – riippuen tapaamisen tarkoituksesta ja tavoitteista. Mutta vaa’assa painaa myös se, että virtuaalisuus säästää sekä aikaa, rahaa että ympäristöä. 

TYÖKSEEN matkustavan on voitava matkustaa ilman lentohäpeää tai ilmastoahdistusta. Se on helpompaa, jos varaushetkellä on käytettävissä luotettavaa tietoa eri matkustusmuotojen ilmastovaikutuksista oikeiden valintojen pohjaksi. Yritykset edellyttävät CO2-raportointia toimittajiltaan ja mahdollisuus pienentää hiilijalanjälkeä esimerkiksi kompensoinnilla tai valitsemalla uusiutuvia polttoaineita sisältyy jo nyt monen yrityksen matkustusohjeeseen. 

MATKUSTETAAN siis kun tarve vaatii, mutta tehdään se yhä vastuullisemmin. 

Kirjoittaja on toiminnanjohtaja, FBTA 

Haku