Hyppää sisältöön

Inka Mero

Inka Mero

11.04.2023

KUVA | ANTHONY UBAUD KUVAUSPAIKKA | BO CONCEPT STORE

Piirisarjasta maailmanmestariksi


SUOMELLA ON monia vahvuuksia: luotettava yhteiskunta, ilmainen terveydenhuolto, korkea koulutusaste. Startup-sektori kuhisee, tieteen ja tutkimuksen taso on huippuluokkaa ja olemme maailman onnellisin kansa. Miksi sitten maamme velkasaldo kasvaa ja tuottavuuskehitys laahaa? Polkeeko Suomi paikallaan kuin unessa, pelailee paikallista piirisarjaa, kun Ruotsi ja Tanska menevät oikealta ja vasemmalta ohi tuottavuuden ja BKT:n kasvussa. 

ON AIKA KATSOA peiliin. Mitä sinä ja minä teemme nyt ja huomenna kasvun eteen? Tieteeseen panostavana kasvuyrityssijoittajana olen itse sanoittanut omia valintojani viime vuosina kolmen teeman kautta.

MERKITYKSELLISYYS tai oikeammin vaikuttavuus luo uutta arvoa ja kasvua. Planeettamme on ympäristökriisissä, teknologinen kehitys kiihtyy, ihmiset vanhenevat ja muuttavat kaupunkeihin. Megatrendien edessä kaikki teollisuudenalat joutuvat myllerrykseen ja arvoketjut määritellään uudelleen. Tuotteita, ruokaa, energiaa ja palveluita on tuotettava kestävästi, ihmiset ja planeetan huomioiden. 

YRITTÄJYYS taas on nopein keino skaalata innovatiivisia ja kestäviä ratkaisuja planeetalle, teollisuudelle sekä ihmiskunnalle. Kunnianhimoinen tiimi ja globaaliin johtajuuteen tähtäävä rohkea suunnitelma houkuttelee huippuosaajia, kerää investointeja ja luo kasvua. Jonkun on otettava soihtu käteen, ja kannettava sitä kohti parempaa tulevaisuutta.  

Jonkun on otettava soihtu käteen, ja kannettava sitä kohti parempaa tulevaisuutta.

TIEDE luo toivoa. Ratkaisut globaaleihin ongelmiin löytyvät jo nyt tieteestä ja tutkimuksesta. Kroonisia sairauksia voidaan ennakoida tekoälyllä, ihmisiä hoitaa täsmäterapioilla, biodiversiteettiä mitata reaaliaikaisesti avaruudesta, hiilidioksidia sitoa rakennusmateriaaleihin ja energiaa tuottaa puhtaasti. Olemme pienenä kansana suurten valintojen edessä: on turha hinkua kasvua, jos aivoja on liian vähän. Osaajat ovat modernin kansantalouden tuotannontekijä, kasvuyritysten syntymisen ja investointien edellytys. Työvoimastamme on poistunut jo noin 130 000 työikäistä, ja tahti vain kiihtyy. Osaavan työvoiman saatavuus Suomessa on jo nyt OECD-maiden huonointa. 

PIIRISARJASTA NOUSU maailmanmestariksi vaatiikin täysin uudenlaista ajattelua. Sen ensimmäinen osa ovat osaajat. Tutkijat, teknologioiden kehittäjät, yrittäjät ja brändien rakentajat – tervetuloa Suomeen! Toista osaa edustavat yrittäjyys- ja kasvumyönteinen yhteiskunta, riskinotto ja verotus. Maailma muuttuu, Suomenkin tasapäistämisen kulttuurin pitää muuttua. Menestyminen on hyvä juttu, kaikille.

KUVITTELE ITSESI kärpäsenä kattoon tai mukaan 2030-luvun kahvipöytään, jossa keskustellaan mitä valintoja sinä olit tekemässä edellisellä vuosikymmenellä. Olivatko valintasi merkityksellisiä? Lähditkö rakentamaan uutta kestävää kasvua? Uskalsitko yrittää?


Kirjoittaja on yritysjohtaja, startup-sijoittaja ja hallitusammattilainen.

Haku