Vertaistuki on korvaamaton osa yrittäjän hyvinvointia

Työpeili on palvelutuote yksinyrittäjien ja mikro-yritysten kanssa työskenteleville. Ohjatut vertaisryhmät ovat parantaneet yrittäjien hyvinvointia ja lisänneet heidän liiketoimintaansa.
TEKSTI | KATRI KUJANPÄÄ KUVA | VIA RAMSTÉN
Kokemuksesta tiedämme, että vertaistuki toimii. Kun jaamme ajatuksemme sellaisten ihmisten seurassa, jotka ovat samassa tilanteessa, he ymmärtävät meitä ja saamme kokemuksen luottamuksesta ja hyväksynnästä.
Kuluvalla vuosituhannella yritysten määrän kasvu perustuu pääosin yksinyrittäjien määrän kasvuun – heitä on jo yli 180 000. Yksinyrittäjien merkitys alueiden elinvoimalle on kiistaton myös siellä, mihin taloudellinen kasvu ja muuttoliike ei suuntaudu. Yrittäjien hyvinvointi nostetaan juhlapuheissa usein esille, mutta käytännön työkaluja on vähän.
Satakunnan ammattikorkeakoulun kehittämä, vertaisuuteen perustuva Työpeili-konsepti on parantanut mukana olleiden yrittäjien hyvinvointia ja osin yllättävästikin, lisännyt myös heidän liiketoimintaansa.
– Yksinyrittäjä on kokonaisvaltainen yrittäjä, joka ei erota arkeaan työnteosta. Työpeili toi heille vertaisiaan kumppaneita, joiden kanssa he saivat arvoisensa kokemuksen, kertoo yrittäjien haastattelut toteuttanut Marika Raitaniemi, pitkän linjan yrittäjä itsekin.
– Esimerkkinä voisin mainita yrittäjän, joka mietti toiminnan lopettamista vaikeassa tilanteessa, eikä saanut apua muualta. Ryhmässä asiat valkenivat. Kokemukset Työpeilistä olivat niin hyviä, että olin itsekin ällistynyt, Raitaniemi jatkaa.
Oikeus voida hyvin
Virka-ajan puitteissa toteutetussa, maksuttomassakin tilaisuudessa yksinyrittäjät loistavat poissaolollaan, eikä ihme. Kivijalkakauppaa ei voi päiväksi sulkea. Sote-puolen pienyrittäjä ei voi jättää asiakastaan hoitamatta. Työpeilissä arvostettiin sitä, että tapaamiset olivat iltaisin. Yrittäjien kokemus siitä, että heillä on oikeus omaan hyvinvointiinsa, oli merkittävä. Osallistujat kertoivat, että kun oman Työpeili-ryhmän kokoontuminen oli kalenterissa, sitä ei jätetty väliin.
– Tapaamiset olivat ongelmanratkaisua yhdessä, uusia liikeideoita ja oman ajan ottamista. Kehittäminenkin vaatii aikaa ajatella. Jos aikaa ei ole tai on asioiden kanssa yksin, ei pääse eteenpäin. Muiden yksinyrittäjien kanssa se onnistui, summaa Raitaniemi haastattelujen tuloksia.
Työpeilin kehittämisen mahdollisti Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke. Sen päättyessä Työpeili-ohjaajakoulutus siirtyy hankkeelta SAMKin Jatkuvan oppimisen palvelutarjontaan.
– Yritysten perustamisneuvonnassa on Suomessa hyvin palveluja, toimivien yksinyrittäjien osalta puolestaan ei. Työpeili on valmis konsepti yritysneuvojille ja kaikille yrittäjäryhmien vetämisestä kiinnostuneille. Toivonkin, että Työpeili juurtuu uudeksi palvelutuotteeksi niin yrittäjille ja kuin yrityspalveluihinkin, kertoo hankkeen projektipäällikkö Kaarina Latostenmaa.