Hyppää sisältöön

Toimistotiloista lämpöä tuhansille omakotitaloille

Toimistotiloista lämpöä tuhansille omakotitaloille

26.04.2022

Hatanpään valtatie 30:n lämmitysratkaisu on ainutlaatuinen – vielä, kertovat Castellumin tekninen johtaja Lauri Maila ja Brunswick Real Estaten Portfolio Manager Alexander Wörlund.

Tamperelaisen toimistotalon kellarissa sijaitsee Nokian datakeskus, jonka palvelimet antavat innovatiivisen ratkaisun ansiosta lämmön lähivuosina jopa 5 000 paikalliselle omakotitalolle.

TEKSTI | JUKKA NORTIO   KUVA | JUHA ARVID HELMINEN

Tampereella Hatanpään valtatie 30:ssa sijaitsee toimistokiinteistö, jossa on usean menestyvän teknologiayrityksen Tampereen toimipiste. Näistä tunnetuin on Nokian tuotekehitys- ja tutkimuskeskus.

Talo rakennettiin vuonna 2000 yhdeksi Nokian tärkeimmistä toimipaikoista Suomessa. Sittemmin vuokralaiseksi on tullut muita teknologiayrityksiä, muun muassa TietoEvry. 

Nokian datakeskus on ollut alusta alkaen kiinteistön kellarissa.  

– Kellarissa hyrrää jo nyt melkoinen määrä palvelimia ja tulevaisuudessa vielä enemmän. Tämä avaa kiinteistön kehittämiselle uudenlaisia mahdollisuuksia, Brunswick Real Estaten Portfolio Manager Alexander Wörlund sanoo.

Brunswick Real Estate innovoi kiinteistöön uusia ratkaisuja yhdessä kiinteistösijoitusyhtiö Castellumin kanssa. Hatanpään valtatie 30 siirtyi Castellumin omistukseen kesällä 2021 osana laajempaa kiinteistökauppaa.

Hukkalämpö hyödyksi

Vuosien varrella kiinteistöön on tuotu kaukojäähdytys palvelemaan datakeskuksen tarpeita. Jäähdytystä on hyödynnetty myös asiakkaiden toimitiloissa. 

– Kiinteistön uusin, innovatiivinen energiatehokkuushanke tarkoittaa datakeskuksen palvelimien tuottaman lämmön syöttämistä takaisin Tampereen Sähkölaitoksen kaukolämpöverkkoon. Aiemmin osa palvelimien tuottamasta lämmöstä on mennyt hukkaan taivaalle, Castellumin tekninen johtaja Lauri Maila pohjustaa.

Energiatehokkuushanketta rakennettiin 2021 ja 2022 alkuvuoden ajan ja se otetaan käyttöön toukokuun alussa. Lämmönsiirto palvelimilta kaukolämpöverkkoon tuli mahdolliseksi, kun palvelinsalin jäähdytysjärjestelmään lisättiin lämpöpumppuja.

Ratkaisulla saatava energiamäärä on 42 gigawattituntia vuodessa, jolla lämmitetään 15 prosenttia Tampereen omakotitaloista. Castellum, Tampereen Sähkölaitos sekä Brunswick Real Estate ovat jo kaavailleet hankkeelle jatkoa niin, että tuotettavan energian määrä on vuonna 2025 yli kaksinkertainen eli 85 gigawattituntia vuodessa. Sillä lämmitetään jo 5 000 tamperelaista omakotitaloa eli liki joka kolmas talo.

– Kun Nokia siirtää datakeskukseensa lisää palvelimia, kiinteistö lisää samalla lämpöpumppuja. Näin saamme siirrettyä koko ajan enemmän hukkalämpöä hyötykäyttöön, Wörlund tiivistää.

Vastuullisuusajattelu jatkuu strategiasta käytäntöön

Toimistokiinteistöissä toteutettuna tämä ainutlaatuinen ratkaisu on osa Castellumin vastuullisuusstrategiaa ja sitä kautta myös konkreettinen osoitus strategian toteuttamisesta käytännössä.  Energiatehokkuuden lisääminen ja uusiutuvien energialähteiden maksimaalinen käyttö ovat keskeisiä kehityskohteita Castellumin omistamissa kiinteistöissä.

– Castellum on rankattu Pohjoismaiden vastuullisimmaksi kiinteistöyhtiöksi, toiseksi Euroopassa ja maailmanlaajuisesti kuudenneksi Yhtiömme on myös palkittu vastuullisimpana toimistotilojen kehittäjänä, Maila kertoo.

Maila korostaa hyvää yhteistyötä Brunswickin kanssa innovatiivisen ja vastuullisen energiaratkaisun rakentamisessa Valtatie 30 -kiinteistöön. Hankkeen tärkeinä tukipilareina ja teknisenä tukena ovat olleet Sitowisen Erkko Mäenpää ja Jukka Koivistoinen Infoniasta.

– Hanke on vastuullisuuden lisäksi myös taloudellisesti kannattava investointi, joka mahdollistaa entistä paremman vuokralaisyhteistyön, Maila sanoo.

Täysin Valtatie 30:n veroista hanketta ei ole Mailan ja Wörlundin tietämän mukaan toteutettu toimistokiinteistöissä – ei ainakaan Suomessa.

Jotta lämmön järkevä talteenotto olisi mahdollista, vaaditaan kiinteistönomistajalta uskallusta, avoimuutta ja kykyä nähdä uusissa innovaatioissa mahdollisuuksia. Tähän tarvitaan kiinteistönomistajan oikeasuuntainen strategia, kunnianhimoiset vastuullisuustavoitteet sekä hyvät yhteistyökumppanit.

– Uusien teknologioiden mahdollisuudet ovat mittavia, kun niitä päästään hyödyntämään riittävän suurella skaalalla. Valtatie 30:n hanke on hyvä esimerkki tästä, Wörlund sanoo.

Haku