Hyppää sisältöön

Seksuaalisuudesta kannattaa uskaltaa puhua avoimesti

Seksuaalisuudesta kannattaa uskaltaa puhua avoimesti

8.04.2022

Seksuaaliterapeutti Katri Ahola painottaa, että seksuaalisuus on tärkeä osa hyvinvointia.

Kun tarpeet ja tunteet muuttuvat sanoiksi ja toiveet teoiksi, seksuaalisuuden kipinä vapautuu hyvinvointia ylläpitäväksi voimavaraksi.

TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | ANNI HARTIKAINEN

Seksi ja seksuaalisuus näkyvät ja kuuluvat mediassa, mutta omasta henkilökohtaisesta seksuaalisuudesta keskustellaan kumppanien tai ystävien kanssa avoimesti yhä edelleen vain vähän. Seksuaali-identiteetti on ehkä tuntematon, oma keho tuntuu epäeroottiselta tai seksuaaliset mieltymykset koetaan häpeällisinä. 

Erityistason seksuaaliterapeutti Katri Ahola peräänkuuluttaa yhteiskunnallisen keskustelun rikastuttamista ja seksuaalikasvatuksen lisäämistä, jotta vanhakantaisen kulttuurin painolasti kevenee ja jokaisen seksuaalisuuden, sukupuolen ja suhteiden moninaisuus pääsevät kukoistamaan.

– Heteronormatiiviset uskomukset istuvat sitkeässä, vaikka nuoremmat sukupolvet tuovatkin ilahduttavan rohkeasti monipuolisuutta keskusteluun. Näkemykset seksistä ja seksuaalisuudesta ovat kuitenkin vielä aika suppeat, mikä rajoittaa sitä hyvinvoinnin potentiaalia, mikä seksuaalisuudella on ihmisille annettavanaan. Seksi ja seksuaalisuus kaikessa monimuotoisuudessaan ovat meidän jokaisen oikeus, Ahola kertoo.

Omia tarpeita kannattaa pohtia

Seksuaalikasvatuksen puute näkyy hankaluutena tunnistaa omia tarpeita, sanoittaa toiveita sekä asettaa ja kunnioittaa rajoja.

– Mielikuvat siitä, minkälaista seksin pitäisi olla tai miltä seksikkyys näyttää johtavat usein häpeään tai miellyttämiseen etenkin naisten kohdalla. Jos ainoa seksuaali-kasvattaja on porno ja ulkonäkövaatimukset itseä kohtaan tulevat somesta, on riski että nautinto määrittyy vain miehen tarpeiden pohjalta.

Pahimmillaan kumppanin miellyttäminen oman nautinnon kustannuksella tekee seksistä ja seksuaalisuudesta taakan.

– Olisi tärkeää pohtia, minkä vuoksi seksiä harrastaa ja millaista seksiä itse haluaa. Paras tapa tutustua omaan seksuaalisuuteen on sooloseksi. Sen rinnalla jokaiselle ihmiselle soisi seksuaalikasvatusta eri elämänvaiheissa. Se auttaa ymmärtämään omia ja toisten rajoja, lisää kunnioitusta itseä ja muita kohtaan sekä edistää positiivista suhtautumista omaan kehoon.

Löydä rohkeus puhua

Seksuaalisen itseymmärryksen lisääminen on investointi tasapainoiseen elämään, jossa itsensä hyväksyminen ja omien rajojen tiedostaminen antavat mahdollisuuden elämänmittaiselle nautinnolle. 

Keskustelu syventää parisuhteen kemiaa.

Seksuaaliterapeutti Katri Ahola

– Seksuaaliseen hyvinvointiin ei ole oikotietä, mutta kun uskaltaa paljastaa itsensä ja avata syvimmätkin sopukat, valtava kipinä sisällä vapautuu voimavaraksi, joka kantaa hedelmää. Avoin keskustelu kumppanin kanssa syventää suhteen kemiaa, Ahola rohkaisee.

Jos tahtotasosta huolimatta sanat eivät löydy tai rohkeus käyttää niitä puuttuu, ammattilainen auttaa.

– Seksuaaliterapiasta on apua omien tarpeiden sanoittamisessa ja itseymmärryksen lisäämisessä. Iso taakka putoaa harteilta, kun vaikeneminen loppuu, Ahola lupaa.

voimaantumiseksi.fi

Haku