Hyppää sisältöön

Rakentamisen päästöt täytyy saada kuriin

Rakentamisen päästöt täytyy saada kuriin

25.01.2022

One Click LCA:n Panu Pasanen ja Trimblen Päivi Puntila työskentelevät rakentamisesta aiheutuvien päästöjen pienentämisen eteen.

Rakentamisesta johtuvat päästöt on mahdollista puolittaa teknologian avulla. Se on myös äärimmäisen tärkeää, kun Suomi suuntaa hiilineutraaliksi maaksi vuoteen 2035 mennessä.

TEKSTI | JUKKA NORTIO   KUVA | JOONA RAEVUORI

Rakentamisen ja rakennusten elinkaaren aikaiset päästöt käsittävät peräti 40 prosenttia koko maapallon hiilidioksidipäästöistä. Niiden vähentämiseen vaikuttaa suuri joukko ammattilaisia aina rakennusten suunnittelijoista ja rakennusmateriaalien valmistajista kaavoittajiin sekä kiinteistösijoittajiin saakka.

Nykyään yhä useampi sijoittaja myös vaatii tarkat päästölaskelmat sekä rakentamisesta ja kiinteistöjen käytöstä johtuvien päästöjen minimointia. Tämä on nähty jo muun muassa Norjassa ja Isossa-Britanniassa. Suomessa ilmastovaikutuksiin kiinnittävät huomiota isoista rakennusyhtiöistä ainakin YIT ja rakennuttajista muun muassa Helsingin kaupunki sekä eräät eläkevakuutusyhtiöt.

– Parhaillaan valmistelussa olevan uuden kaavoitus- ja rakentamislain esitys sisältää hiilijalanjälki- ja hiilikädenjälkivaatimuksia, Trimblen Structures-divisioonan kestävän kehityksen hankkeista vastaava johtaja Päivi Puntila sanoo.

Valtava päästölähde

Vaikka lämmityksen osuus päästöistä on kylmässä ilmanalassa merkittävä, on rakennusmateriaalien osuus elinkaaripäästöistä vähintään kolmannes ja energiatehokkaimmissa rakennuksissa jopa puolet.

Suunnittelija voi vaikuttaa merkittävästi päästöjen määrään.

– Kun suunnittelija tekee uudenvuodenlupauksen, että luopuu autosta, sillä on toki merkitystä. Jos hän sitoutuu tekemään vähähiilistä suunnittelua, on sen ilmastohyöty tuhatkertainen, rakentamisen ilmastovaikutuksia mittaavaa palvelua tuottavan One Click LCA:n toimitusjohtaja Panu Pasanen sanoo.

Samanlainen vaikutus on yritysjohtajalla, joka rakennuttaa tai vuokraa toimitilat yritykselleen päästöt huomioiden.

– Kun vuokralainen asettaa päästövaatimuksia, on sillä vipuvoimaa rakennuttamiseen.

Voittajateknologioiden liitto

Päästölaskennan täytyy olla sujuva osa rakentamista ja kiinteistön koko elinkaarta. Sen mahdollistaa One Click LCA:n ja Trimblen Tekla Structures -tietomalliohjelmiston integraatio, jota on kehitetty vuodesta 2016 alkaen.

– Yhdistämme tietomallin tarkan tiedon maailman parhaaseen hiilijalanjäljen laskentaan, Puntila kertoo.

Tietomallista tuodaan laskentaan eri materiaalien määrätiedot. Materiaalien ympäristövaikutukset saadaan kunkin tuotteen valmistajakohtaisesta ympäristöselosteesta. Jos tuotekohtaista ympäristöselostetta ei ole, käytetään laskennassa materiaalien keskimääräistä ympäristövaikutusta.

– Rakennuksen käytönaikaiset päästöt saadaan energialaskelmista ja energian päästökertoimista. Myös rakennusmateriaalien elinkaarenaikaiset vaihdot ja korjaukset huomioidaan elinkaaripäästöihin. Esimerkiksi julkisivun kymmenen vuoden välein uusittava maalaus lasketaan maalauskertojen ja maalimäärän mukaan, Pasanen kertoo.

Tietomallia voidaan hyödyntää päästöjen vähentämiseen myös rakennuksen purkuvaiheessa. Purkutilanteessa voidaan minimoida päästöt kierrättämällä sopivat rakennuksen osat, joilla on suuri päästökuorma. 

Päästöt puolitettavissa

Kun laskelmat tehdään suunnittelun alkuvaiheessa, voidaan Pasasen mukaan päästä jopa viidenkymmenen prosentin päästövähennyksiin. Tämä edellyttää myös sitä, että rakennuksen tilaaja ohjaa hanketta sellaiseksi, että päästöt vähentyvät mahdollisimman pieniksi.

– Uskomme, että hiilijalanjäljen laskenta on pian osa rakentamisen perusprosessia. Jo pelkästään EU:n taksonomia tukee niitä hankkeita, joissa hiilijalanjälki on minimoitu, Puntila toteaa.

Ohjelmistojen integraatio on automaattinen, eli One Click LCA saa suoraan Tekla Structures -ohjelmistosta kaikki tarvittavat tiedot ja tekee niiden perusteella päästölaskelmat. Ohjelmiston käyttäjä tarkastaa lopulta tuloksen ja voi valita tulosten perusteella päästöjen kannalta parempia ratkaisuja. One Click LCA:n tulosraportti sisältää luettelon vähäpäästöisempiä ratkaisuja kahdellekymmenelle suurimmalle päästölähteelle.

– Teklan tietomallin avulla voidaan nopeasti arvioida useita erilaisia vaihtoehtoja One Click LCA:n avulla niin, että päästöt saadaan minimiin, Puntila huomauttaa.

Haku