Hyppää sisältöön

Pimeä puoli pitää uskaltaa kohdata

Pimeä puoli pitää uskaltaa kohdata

20.08.2021

Dekkaristi Tuire Malmstedt on ollut erittäin ilahtunut kirjoittamansa Lasitarhan saamasta menestyksestä, koska hän tiedostaa, että Suomessa on tällä hetkellä todella kova taso dekkarien saralla.

Pahuus saattaa huomaamatta hiipiä jokaisen elämään. Tämä karmaiseva havainto käynnisti pieksämäkeläisen kieltenopettajan Tuire Malmstedtin tien dekkaristiksi.  

Teksti Maarit Seeling  Kuva Aula & Co

Metso & Vauramo -sarjan käynnistävä Lasitarha on kirjailija Tuire Malmstedtin läpimurtodekkari. 

Dekkarin lähtökohtana on varmasti jokaisen vanhemman pahin pelko: oman lapsen katoaminen. 

Perheen seitsemänvuotias Henri-poika on kadonnut lähes kolmekymmentä vuotta aikaisemmin, eikä häntä ole koskaan löydetty. 

Sitten paikallislehdessä kerrotaan, että 4-vuotias Lenni on kadonnut leikkipuistosta. Rikostutkijat Elmo Vauramo ja Matilda Metso saavat selvittämisen ensimmäiseksi yhteiseksi tapauksekseen. Jäljet johtavat kauas menneisyyteen.

Malmstedt kertoo nostaneensa  uhrien omaiset tietoisesti esiin.

– Halusin tutkia, mitä kadonneen lapsen perheelle kuuluu monen vuoden jälkeen. Miten sellaisesta menetyksestä voi ylipäänsä selvitä ja jatkaa elämää epätietoisuudessa.

Vastineita tosielämästä

Malmstedt tunnustaa velkansa monelle tosielämän selvittämättä jääneelle katoamiselle. Hän kertoo purkavansa kirjoissaan mitä suuremmassa määrin omia pelkojaan, ja samalla pakottavansa itsensä niitä kohden. 

– Tarina ei saa jäädä ylimalkaiseksi vain siksi, etten uskalla tekstissä kohdata jotain tarpeeksi syvällisesti. Metodi on osoittautunut hyväksi. Kirjoitan asioista, joista harvemmin tulee avauduttua opettajanhuoneen kahvipöydässä.

Dekkarikirjallisuudessa on monta genreä, ja Malmstedt on luokiteltu psykologisen jännityksen edustajaksi. Hän sanoo allekirjoittavansa väittämän mielellään.

– Ehkä opettajataustani vaikuttaa, olen opiskellut myös käyttäytymistieteitä. Haluan mennä ihmisen pään sisälle syvälle pohdinnassa, mikä ajaa jonkun murhaamaan. 

Malmstedt arvioi kehittyneensä kirjoittajana kirja kirjalta. Esikoisteostaan Pimeä jää, joka ilmestymisvuonnaan 2018 sai ansaitusti Suomen Dekkariseuran parhaan esikoisdekkarin palkinnon, hän kertoo kirjoittaneensa kuin satua, ja olleensa vahvasti sen vietävänä.

– Tarkasta työsuunnitelmasta huolimatta jouduin lopussa paikkailemaan juonen loogisuutta. Lasitarhassa sen sijaan olen kuljettanut logiikkaa yhtenä kirjoittamisen punaisena lankana ja varmistanut, että aikasuhteet sekä syiden ja seuraisten kudelmat pitävät. 

Uudet tuulet puhaltamaan

Malmstedt vietti viime kevään kirjoitusvapaalla opettajan tehtävistä. Päätoimiskeksi kirjailijaksi hänellä ei kuitenkaan ole aikomus heittäytyä, ainakaan vielä.

– Opettajan työ ja lasten kehityksen seuraaminen antavat paljon näkökulmaa kirjoittamiseen. Oli kiva kokeilla siihen keskittymistä, mutta kivaa oli palata myös opettamaan.

Malmstedt kertoo olleensa innokas lukija ja tarinoiden kirjoittaja pienestä pitäen. Kirjailijanura oli aina yksi vaihtoehto. Ruuhkavuosina kirjoittaminen jäi, mutta aika vaikutti kypsältä kymmenisen vuotta sitten, työtehtävien vaihduttua.

– Parhaimmat lukukokemukseni ovat liittyneet dekkareihin, mutta ei ollut silti itsestään selvää, että rupeaisin nimenomaa jännityskirjailijaksi. Vaihtoehtoja pyöritellessäni ajattelin, että voisin kirjoittaa historiallisia romaaneja. Aloitin mummoni lapsuustarinalla, mutta se jäi ainoastaan lähisuvun luettavaksi.

Lasitarha aloittaa Metso & Vauramo -sarjan, josta kirjailija on suunnitellut vähintään kolmeosaista. Uuden sarjan myötä Malmstedt vaihtoi myös kustantajaa ja siirtyi Aula & Co:n kirjailijaksi. Syksyllä Malmstedt vierailee  muun muassa Dekkarifestivaaleilla 18.9.

Paolo Giordano Suomeen

MAAILMANKUULU italialaiskirjailija Paolo Giordano (s.1982) saapuu lokakuussa vierailulle Suomeen. Hänellä on kirjakauppa- ja messuesiintymisiä koronatilanteen rajoissa. 

Aula & Co on juuri julkaissut Giordanon uusimman teoksen Jopa taivas on meidän. Kirja kertoo koskettavasti nuoruudesta, unelmista, rakkaudesta ja niiden katoamisesta. Kirja on saanut Suomessakin loistavan vastaanoton.

Giordano tuli kansainvälisesti tunnetuksi vuona 2010 suomeksi ilmestyneestä esikoisromaanistaan Alkulukujen yksinäisyys, josta tehtiin myös elokuva. Hän voitti esikoisromaanillaan Italian arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Premio Stregan. Aula on julkaissut häneltä myös koronaesseekirjan Tartunnan aikaan.

Paolo Giordano on väitellyt hiukkasfysiikan tohtoriksi Torinon yliopistosta. Hän on aiemmin vieraillut Suomessa Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2013.

Haku