Hyppää sisältöön

Malliasunto auttaa asumisen tutkimisessa ja kehittämisessä

Malliasunto auttaa asumisen tutkimisessa ja kehittämisessä

30.08.2023

Korkeakoulujen TKI-osaamista kannattaa muistaa hyödyntää tuotekehityksessä, vinkkaavat LAB-ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntija Ulla Saarela ja projektipäällikkö Sini Roine.

Palveluasumisen kohteiden kysyntä kasvaa. LAB-ammattikorkeakoulun toteuttamat projektit auttavat yrityksiä suunnittelemaan, miten kotia voi muuttaa asukkaiden tarpeiden mukaan.

TEKSTI pi mäkilä & Ulla saarela | kuva lasse simpanen

LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampukselle tänä vuonna kohonnut malliasunto voisi olla kuin mikä tahansa näppärä ja monenlaiseen käyttöön sopiva kaksio. Tavallisesta kodista sen erottaa vain se, että asunto on rakennettu kampukselle rakennuksen sisään, eikä uutuuttaan kiiltävään asuntoon ole muuttamassa yhtään asukasta.

Käytännössä 46 neliömetrin kokoinen malliasunto on eräänlainen laboratorio, jonka tarkoituksena on toimia koe- ja testaustilana erilaisille asumisen ratkaisuille. 

– Malliasuntoa käytetään asumisen tutkimisessa ja kehittämisessä. Se ja kampuksen materiaalikirjasto ovat Päijät-Hämeen alueen yritysten ja organisaatioiden käytössä, mutta niitä voi hyödyntää testi-, esittely- ja pilotointiympäristönä myös kansallisesti, kertoo LAB-ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntija Ulla Saarela.

Malliasunto on rakentunut osana LAB-ammattikorkeakoulun Kestävän palveluasumisen ekosysteemi eli KEKO-projektia. Projektille on ollut tarvetta, sillä yli 65-vuotiaiden määrä on kasvamassa voimakkaasti sekä Suomessa että Euroopassa. Samaan aikaan palveluasumisen tarpeet kasvavat ja monipuolistuvat.

– Sen takia myös palveluasumisen kohteiden kysyntä kasvaa sekä Suomessa että ulkomailla. Hankkeen aikana on syntynyt kansainvälisiä yhteyksiä. Muun muassa KEA Copenhagen School of Design and Technologyn kanssa on päästy jo suunnittelemaan uutta yhteistyötä palveluasumisen kehittämiseksi. Väestön ikääntyminen koskettaa isoa osaa Eurooppaa, Saarela kertoo.

Tavoitteena hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden kasvu

KEKO-projektin asiantuntijat ja LABin opiskelijat ovat kehittäneet hankkeessa konsepteja, joiden toivotaan tuovan ikäihmisille aiempaa parempaa hyvinvointia ja yhteisöllisempiä asumiskokemuksia.

– Malliasunto on asumisen laboratorio, jota aiheen ympärillä työskentelevien yrittäjien kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Me voimme auttaa yrityksiä TKI-toiminnassa, ja malliasunnon avulla näitä asioita on helppo päästä testaamaan. 

Lahden malliasunnosta löytyvät laadukkaat tallennusvälineet auttavat seuraamaan ja tallentamaan erilaisia simulaatiotilanteita. Lisäksi ammattikorkeakoulusta saa apua testitulosten analysointiin.

– Meillä voidaan testata esimerkiksi fyysisiä tuotteita, kuten huonekaluja, käyttöliittymiä tai palveluita. Materiaalikirjastostamme taas löytyy kattava valikoima erilaisia rakennus-, sisustus- ja suunnittelumateriaalinäytteitä sekä eri muotoilun alojen tietokirjallisuutta ja aikakauslehtiä. Materiaalinäytteet ovat vapaasti opiskelijoidemme sekä alueen yritysten käytettävissä suunnittelun avuksi.

Uusia ideoita ja konsepteja 

Parhaillaan käynnissä olevassa, LAB-ammattikorkeakoulun toteuttamassa projektissa on mukana päijäthämäläisiä yrityksiä. Esteettömät ja älykkäät asumisen ratkaisut eli ESSI-nimeä kantava projekti keskittyy tutkimaan esteettömän ja älykkään asumisen ratkaisuja.

– Mukana on muun muassa ovivalmistajia, teknologiayrityksiä ja hoivapalveluita tuottavia yrityksiä. Ideoimme, testaamme ja pyrimme löytämään yritysten kanssa yhdessä sellaisia kehityskohteita, joita yritykset voisivat ottaa omaan tuotevalikoimaansa. Samalla voimme auttaa vahvistamaan Päijät-Hämeen alueen valmistavaa teollisuutta, kertoo projektipäällikkö Sini Roine.

Roine uskoo, että projektin aikana syntyy uusia konsepteja ja ideoita mukana oleville yrityksille. 

– Ajatuksena on, että alueen yritykset voisivat tuottaa uusia palveluita ja tuotteita joko yksittäin tai yhdessä verkostona, hän sanoo.

Saarela ja Roine painottavat, että myös muiden kuin Päijät-Hämeen alueen yritysten kannattaa hyödyntää rohkeasti ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa.

– Pienempienkin yritysten kannattaa pohtia, miten TKI-yhteistyö voisi auttaa liiketoiminnan kehittämisessä. Yrityksillä saattaa olla mainioita ideoita, mutta testaustilat tai laboratoriot puuttuvat, eikä henkilöstöäkään aina riitä analysoimaan testituloksia. Tällaisessa ympäristössä voimme kehittää tuotteita ja analysoida tuloksia yhdessä. Tällaista yhteiskehittämistä on hankkeissa jo tehty muun muassa Ruskorinne ry:n kanssa, Saarela kannustaa.

KEKO- ja ESSI-hankkeet ovat Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamia ja KEKO-hanke myös osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia REACT-EU:n EAKR-toimia.

Lisätietoa aiheesta:

Loppujulkaisu: https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-827-449-3  
KEKO-hanke: https://lab.fi/fi/projekti/keko  
ESSI-hanke: https://lab.fi/fi/projekti/essi  
Ruskorinne ry https://www.ruskorinne.fi/

Haku