Maailmaa mullistavaa aurinkosähköä

Teknologiayhtiö Valoe kehittää ja valmistaa uuden sukupolven aurinkopaneeleita, jotka taipuvat monenlaiseen käyttöön. Yhtiön tavoitteena on nostaa alan osaaminen maailman kärkeen.
TEKSTI | ELINA JÄNTTI KUVA | ANNA-KATRI HÄNNINEN
Teknologiayhtiö Valoen aurinkopaneelitehdas sijaitsee Juvalla Etelä-Savossa luonnonkauniiden maisemien keskellä. Teknologiajohtaja Tuukka Savisalo ja johtava projektipäällikkö Jarno Kaakkunen esittelevät yhtiön tuotantotiloja ja uusimpia tuotteita.
Tehtaan yhdessä siivessä työntekijät kiinnittävät paperinkevyitä aurinkokennoja ohueen muovikomposiittilevyyn. Syntymässä on aurinkopaneelin prototyyppi, jolla on kevyt mutta kestävä rakenne. Toisella puolen tiloja on paneelien valmistuslinja, ja rakenteilla on myös toinen uusi tuotantolinja, jonka on tarkoitus toimia täydellä teholla jo loppuvuonna.
Täällä tiivistyy suomalainen teknologiaosaaminen parhaimmillaan.
– Olemme suomalainen teknologiayhtiö, joka kehittää ja valmistaa uuden sukupolven aurinkosähköteknologiaa. Valmistamme itse kehittämiämme IBC-aurinkokennoja Liettuan tehtaassamme, ja täällä Juvalla valmistamme sekä tavanomaisia aurinkopaneeleita että uusimpaan teknologiaan perustuvia, taipuvia ja muotoutuvia Odd-Form-paneeleita, Tuukka Savisalo kertoo.
Lähtökohtana on puhtaan ja turvallisen aurinkoenergian monipuolinen hyödyntäminen.
– Aurinkosähkö tulee muuttamaan ympäristöä ja maailmaa. Sähköä tulevat tuottamaan ympärillämme olevat pinnat, joita emme edes huomaa aurinkopaneeleiksi.
Uuden polven teknologia
Valoen tavanomaiset aurinkopaneelit muistuttavat ulkoisesti perinteisiä paneeleita. Siinä missä perinteisissä paneeleissa sähkö kulkee kennon pintoihin juotettujen sähkönjohtimien kautta, Valoen aurinkopaneeleissa hyödynnetään taustajohdinteknologiaa, jossa aurinkoenergia johdetaan kennon takapuolelta paneelin kokoiseen, sähköä johtavaan, joustavaan piirikorttiin eli taustalevyyn. Paneelin etupuoli jää kokonaan sähköntuotantoon.
– Taustajohdinteknologia mahdollistaa tavan rakentaa tehokkaampia, kestävämpiä ja eri tarkoituksiin sopivia aurinkopaneeleita. Voimme tehdä paneeleista erilaisia muotoja, ja ne myös kestävät paremmin iskuja ja vahinkoja ilman, että paneelin teho kokonaan katoaa, sanoo toimitusjohtaja Iikka Savisalo.
Taustajohdinteknologiaa käytetään myös Valoen ainutlaatuisessa Odd-Form-aurinkopaneelissa.
Odd-Form tarkoittaa erilaisista materiaaleista valmistettuja aurinkopaneeleita, jotka voidaan muokata ympäristöön tai käyttötarkoitukseen sopiviksi. Ne sulautuvat ympäristöönsä, esimerkiksi kulkuvälineisiin tai rakennusten pintaan.
Tämä mahdollistaa aivan uudenlaisen, jopa maailmaa mullistavan tavan hyödyntää aurinkosähköä.
– Rakennukset ja esineet voivat tuottaa sähköä itselleen. Odd-Form-teknologia mahdollistaa eri muotoisten, taipuvien, kevyiden ja tasaväristen paneelien liittämisen huomaamattomaksi osaksi rakennetta. Uuden teknologian ansiosta aurinkosähköä voidaan tuottaa hajautetusti lähellä käyttäjää, mikä on ekologisin tuotantotapa, Tuukka Savisalo sanoo.
Osaaminen mukana myös itselatautuvassa autossa
Odd Form-paneeleita käytetään ajankohtaisessa tuotekehitysprojektissa, jossa Valoe kehittää aurinkopaneeleita itselataavaan henkilöautoon yhdessä saksalaisen Sono Motors GmbH:n kanssa.
Kaakkunen nostaa tehtaalla käsiinsä ohuen mustan muovilevyn. Kappale taipuu fysiikan tohtorin käsissä pehmeästi. Todellisuudessa levy on aurinkopaneelia ja osa auton ovea. Itselataava auto saa osan ajoenergiastaan suoraan auringosta, ja sen koripinta on peitetty saumattomasti koriin istuvilla Valoen aurinkopaneeleilla.
– Aurinkosähköauton massatuotannon on tarkoitus alkaa vuoden 2021 lopulla, Kaakkunen kertoo.
Toimitusjohtaja Savisalon mukaan Sono Motorsin projektissa Valoe on yhdessä autonvalmistajan kanssa luomassa ihan uutta teknologiaa, jota ollaan tuomassa liikennevälineisiin laajemminkin.
– On oikeastaan ihme, että moottorikulkuneuvoissa ei juuri hyödynnetä aurinkopaneeleita. Esimerkiksi henkilöauton katon kokoisella aurinkopaneelilla voidaan jo tuottaa ajoenergiaa sen verran, että polttoaineen kulutus laskee noin litran sadalla kilometrillä. Ilmaston kannalta energiansäästö on merkittävä, Savisalo sanoo.
Tulevaisuudessa sähköä tulevat tuottamaan ympärillämme olevat pinnat.
Valoen teknologiajohtaja Tuukka Savisalo
Vastuullista teknologiaa
Valoe tekee monenlaista muutakin kansainvälistä kehitystyötä. Tällä hetkellä yhtiö on ainoana suomalaisena teollisuusyrityksenä mukana Euroopan Unionin aurinkosähköteknologian kehittämishankkeessa, jossa kehitetään teknologiaa yhteistyössä Euroopan johtavien tutkimuslaitosten kanssa.
Kolmivuotisen EU:n Horizon 2020, HighLite -projektin yksi tavoite on tuoda markkinoille rakennuksiin integroitavia aurinkosähköratkaisuja.
– Kehitämme myös kevyitä, alle viiden kilon painoisia aurinkopaneeleita, joilla rakennusten julkisivut voidaan saada tuottamaan sähköä. Aurinkopaneelin pinta voi näyttää visuaalisesti lähes miltä vain. Siihen voidaan tuoda väriä tai kuviota eri teknologioilla, Jarno Kaakkunen sanoo.
Aurinkosähköteknologian kehittämisessä on kova kilpajuoksu maailmalla. Alan liikevaihto on jo yli 100 miljardia ja kasvaa nyt 20 prosenttia vuodessa. Erityisesti Kiinalla on alalla iso etumatka, jota Euroopassa halutaan ottaa kiinni. Valoe on mukana etujoukoissa.
– EU on panostamassa miljardeilla aurinkosähkön kehittämiseen. HighLite-hankkeessa olennaista on tuottaa ympäristöystävällisiä aurinkopaneeleita, ja se on myös Valoelle erityisen tärkeää, sanoo Tuukka Savisalo.
– Kehitämme vastuullista teknologiaa. Lähes kaikki Kaukoidässä valmistettavat perinteiset aurinkopaneelit sisältävät lyijyä ja niiden valmistusenergia tuotetaan kivihiilellä. Valoen aurinkopaneelit sen sijaan ovat ympäristöystävällisiä, myrkyttömiä ja elinkaaren lopussa kierrätettäviä. Nämä asiat tuovat meille toivottavasti merkittävää kilpailuetua.
Ilmastoystävällisyys näkyy myös Valoen tavoitteessa tehdä aurinkopaneeleista pitkäikäisiä. Taustajohdinpaneeleissa käytetään yhtiön kehittämiä IBC-aurinkokennoja, joilla on korkea sähköntuottokyky ja pitkä käyttöikä. Myös muut materiaalit valitaan paitsi tehoa myös käyttöikää ajatellen.
– Teoriassa on mahdollista suunnitella ja valmistaa ikuisesti kestävä paneeli, kun se tehdään kunnolla. Pitkäikäiseksi valmistettu paneeli tuottaa kustannuksiltaan edullisinta sähköä, Tuukka Savisalo sanoo.
Valoen etuna on se, että yhtiöllä on näpeissään koko tuotantoketju. Valoe valmistaa itse sekä aurinkokennoja että paneeleita omissa tehtaissaan ja voi tehdä täysimittaista tuotekehitystä myös asiakkaille. Valoe valmistaa myös paneelien valmistuslinjat.
– Emme tee massatuotteita vaan valttimme on muunneltavuus ja pienemmän mittakaavan tuotanto. Lähtökohta on, että paneelit räätälöidään asiakkaille asiakkaan tarpeen mukaan, Jarno Kaakkunen sanoo.

Rajattomat mahdollisuudet
Valoen teknologiaosaaminen ja yrityksen juuret ulottuvat jo 1970-luvulle ja myöhemmin Nokian kukoistuksen aikoihin. Valoella uskotaan, että Nokian jälkeisessä maailmassakin suomalainen teknologiaosaaminen voi nousta maailman kärkeen.
Tällä hetkellä yhtiössä on töissä hieman yli 40 ihmistä. Uusia rekrytointeja tehdään koko ajan. Vielä tämän vuoden puolella palkataan kymmenisen uutta työntekijää. Tälle vuodelle tavoitellaan kahden miljoonan euron liikevaihtoa ja lähivuosina isompaa kasvua.
– Meillä on huikea kasvupotentiaali. Aurinkosähkö on puhdasta ja ylivoimaisesti edullisin energiamuoto, jonka kustannukset laskevat ja tehokkuus paranee tällä hetkellä voimakkaammin kuin missään muussa energiantuotantossa, Tuukka Savisalo sanoo.
– Kun vedystä tulee tärkein aurinkoenergian varastointimuoto, aurinkosähkö tulee pitkällä aikavälillä suurelta osin korvaamaan muut tavat tuottaa sähköä.
Odd Form
-paneelit
- Uuden sukupolven aurinkopaneelit avaavat maailmaa mullistavan tavan hyödyntää aurinkosähköä.
- Teknologia mahdollistaa eri muotoisten, taipuvien, kevyiden ja tasaväristen paneelien liittämisen huomaamattomaksi osaksi käyttökohteen rakennetta.
- Aurinkosähköä voidaan tuottaa kestävästi sen käyttöpaikalla, esimerkiksi rakennuksissa tai itsensä lataavassa autossa.