Koululaiset sukeltavat e-urheilun maailmaan

E-urheilu tarjoaa nuorille muutakin kuin pelaamista: se on mukava harrastus, joillekin jopa ammatti. Hämeenkylän koulun e-urheilun valinnaisaineopintojen keskiössä on nuorten hyvinvointi, turvallinen harrastaminen ja elämänhallinta – kuten muissakin urheilulajeissa.
Teksti Mia Heiskanen Kuva Teemu Heikkilä
Vantaalainen Hämeenkylän koulu tekee pioneerityötä tarjoamalla e-urheilua valinnaisaineena kahdeksasluokkalaisille.
– Pelaaminen on osa nuorten elämää ja maailma, josta he kouluun tulevat. Perusopetus nojaa opetussuunnitelmaan, mutta meidän on kyettävä kehittymään ja haettava keinoja, joilla pääsemme lähemmäs nuorten maailmaa. E-urheilu avaa siihen hienon mahdollisuuden, matematiikan ja fysiikan opettaja Timo Järvenpää taustoittaa.
Turvallisia kohtaamisia
Aivan tyhjästä ei e-urheilu ole ilmestynyt Hämeenkylän koulun valinnaisainetarjottimelle. Koulussa on jo monena vuonna järjestetty yön yli kestävä HämyLAN-verkkopelitapahtuma, jonka järjestelyissä oppilaat ovat aktiivisesti mukana.
Tapahtuman parasta antia on Järvenpään mukaan se, kun verkkopelaamisesta kiinnostuneet oppilaat kohtaavat toisensa ja syntyy uusia ystävyyssuhteita.
– Valvovat opettajatkin kohtaavat oppilaat heidän omassa maailmassaan aivan eri tavoin kuin oppitunneilla. Olemme saaneet myös oppilaiden vanhemmilta hyvää palautetta tapahtumasta, johon heidän on turvallista päästää nuoret nauttimaan yhdessäolosta, mainitsee Järvenpää.
Acer toimittaa HämyLANiin huipputason pelikoneet, joita nuoret voivat halutessaan käyttää pelaamiseen. Acerilla onkin seurattu ilolla Hämeenkylän koulun aktiivista työtä e-urheilun saralla.
– Jo pelitapahtuman järjestäminen antaa nuorille monipuolisia taitoja ja arvokasta kokemusta tulevaisuutta varten, Acerin Key Account Manager Minna Vääri huomauttaa.
Pelien ympärille kehittyneissä tapahtumissa ja yhteisöissä mukana oleminen voi parhaimmillaan rikastuttaa nuoren elämää, kun peliporukoista löytyy uusia ystäviä.
– Acerin teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan verkkopelaaminen todellakin tukee lasten ja nuorten sosiaalista kehitystä ja voi jopa ehkäistä syrjäytymistä. E-urheilu on myös maailmanlaajuisesti kasvava ala, joka voi tarjota töitä yhä useammalle nuorelle ammattipelaamisen, pelikehittämisen tai sisällöntuotannon muodossa. Siksi on hienoa nähdä, että siihen panostetaan Suomessa myös peruskoulutasolla, Vääri lisää.
Muutakin kuin pelaamista
Järvenpään punaisena lankana valinnaisainekokonaisuuden suunnittelussa on kokonaisvaltainen lähestyminen e-urheiluun.
– E-urheilu on urheilua jalkapallon ja jääkiekon tavoin. Siksi haluamme antaa nuorille turvalliset eväät lajin harrastamiseen. Korostamme myös sitä, että jos lajissa haluaa kehittyä, sinusta voi tulla hyvä, kunhan elämänhallintasi on kunnossa – eli kun syöt ja nukut hyvin sekä huolehdit kokonaisvaltaisesti muistakin elämänalueista, Järvenpää painottaa.
Koulussa käsitellään e-urheilua eri näkökulmista: niin ilmiönä, harrastuksena kuin ammattinakin.
– E-urheilu on kiehtova aihe opettajallekin, ja odotan aina innolla seuraavaa tuntia.
Pelaaminen on parasta kunnollisilla laitteilla
Pelivälineillä on merkitystä pelaajakokemuksen kannalta. Kun on kyse e-urheilusta ja arkipäiväisestä pelaamisesta, niitä ovat pelilaitteet ja -ympäristö. Mutta mihin niissä on syytä kiinnittää huomiota hyvän pelikokemuksen aikaansaamiseksi?
– E-urheilu- ja harrastepelaajayhteisöjen keskustelupalstoilla käydään monenkirjavaa keskustelua hyvien pelivälineiden määritelmästä. Kuitenkin ennen kuin muodostaa oman näkemyksen, on hyvä muistaa, että e-urheilupelaajat pelaavat työkseen, eli heillä on erilaiset tarpeet ja budjetit kavereiden kesken, Assemblyssa tai muissa tapahtumissa pelaaviin harrastajiin verrattuna. Laitetarjoajan näkökulmasta tavoitteenamme on varmistaa, että olipa pelaaja minkä tasoinen tahansa, hän löytää valikoimastamme laitteet, joilla hän saa sujuvan ja miellyttävän pelaajakokemuksen, kertoo Telian valikoimapäällikkö Petri Feirikki.
Pelaatko tavoitteellisesti vai harrastuksena ?
Feirikki vinkkaa muutaman asian, jotka kannattaa huomioida pelilaitteita hankkiessa.
– On hyvä pohtia, pelaako tavoitteellisesti vai onko kyse kavereiden kanssa hengaamisesta? Se määrittää laitevalintoja. Näyttö ja sen koko on kriittinen tekijä. Haluaako erillisen näytön vai pelaako mieluummin läppärillä?
Koska pelaamista voi verrata päätetyöskentelyyn, ei hyvää ergonomiaa voi sivuuttaa. Väliä on myös oikean kokoisella näppäimistöllä ja hiirellä. Entä tukeeko tuoli ryhdikästä peliasentoa?
– Toimivimman peliympäristön voi mielestäni rakentaa saman tuotemaailman laitteista, jotka on suunniteltu tukemaan kokonaisvaltaisesti hyvää pelaajakokemusta. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Acerin Predator-tuotteet, jotka sopivat niin aloittelijalle kuin huipputason pelaajallekin. Hyvillä välineillä peli sujuu, mutta kohtuus kaikessa, ja muistathan myös tauot!