Hyppää sisältöön

Kestävä betonirakenne sietää pitkäaikaistakin rasitusta

Kestävä betonirakenne sietää pitkäaikaistakin rasitusta

8.11.2021

Ratkomme yhdessä asiakkaan kanssa betonirakentamisen haasteita ja toimimme urakoitsijan apuna projektin alkuvaiheesta lähtien, lupaa Muottikolmio Oy:n toimitusjohtaja Mikko Aalto.

Kun valetaan kestävää betonirakennetta, tiiviyteen ei usein kiinnitetä riittävästi huomiota. Muottikankaan avulla valetun betonipinnan lujuus ja tiiviys paranevat huomattavasti.

TEKSTI | PEKKA SÄILÄ  KUVA | JOONA RAEVUORI

Betonirakenteet valetaan perinteisesti sileitä muottipintoja vasten, mikä aiheuttaa veden kertymistä betonirakenteen pintaan. Veden kertyminen antaa betonille heikomman pinnan, kuin mitä rakenne muilta osin on. Pitkäaikaisen kestävyyden kannalta, juuri betonin pinnan tulee olla kestävä, jotta se suojaa rakennetta pitkän ajan vaikutuksilta, kuten veden, pakkasen tai tiesuolan kloridien aiheuttamilta rasituksilta.

– Hyvin valettu betoni lujenee vanhetessaan. Se kestää hyvin puristusta, mutta ei vetoa, minkä takia betonin sisään valetaan terästä. Betoni on teräkselle erittäin hyvä suoja, koska se on emäksistä ja suojaa näin ruostumiselta. Betonin on oltava kuitenkin riittävän tiivistä, jotta rapauttavien ainesoisen kulkeutuminen betonin läpi teräksiin estyy, kiteyttää betonirakenteisiin erikoistuneen Muottikolmio Oy:n toimitusjohtaja Mikko Aalto.

Muottikolmiolla on yli 30 vuoden kokemus eri betonirakenteisiin kohdistuvista haasteista sekä kestävien rakenteiden valmistamisesta. Yritys toimittaa betonirakenneratkaisuja vaativiin kohteisiin, kuten jätevesien puhdistamoihin, kaatopaikkojen suojaukseen ja siltatyömaille, joissa betonirakenteet joutuvat äärimmäiselle rasitukselle.

Betonille muodostuu vahva, tiivis ja tasainen pinta, mikä antaa erinomaisen suojan klorideja, karbonatisoitumista, pakkasta sekä mekaanista kulutusta vastaan.

Vaivaton tarrapinta

Itseliimautuva, tarrapohjainen muottikangas on helppo asentaa. Muottikankaan toisella puolella oleva tarrapinta mahdollistaa vaivattoman asennuksen muottiin ja vähentää samalla muottikankaan ryppyjä sekä huonoja liitoksia. Muottikangas asennetaan pysty- tai vinomuottien pinnalle. Kiinnittämisen jälkeen valutyö suoritetaan normaalisti. Muottikankaalla päällystetyt muotit irtoavat helposti kovettuneen betonin pinnasta ilman erillisiä irrotusaineita.

Sopivassa suhteessa sementti ja vesi muodostavat vahvan liiman, joka sitoo betonin kiviaineksen. Muottikankaan avulla ylimääräinen vesi suotautuu muottikankaan taakse, minkä ansiosta sementtipartikkelit lähestyvät toisiaan ja tekevät rakenteesta mahdollisimman tiiviin ja vahvan. Kun vesi valuu muottikankaan ansiosta pois, poistuvat samalla myös ylimääräiset ilmarakkulat, jolloin betonin pinnasta tulee sileä ja helposti puhtaana pidettävä.

MUOTTIKANGAS parantaa betonin pinnan lujuutta ja tiiviyttä huomattavasti.

Mikko Aalto

– Vaativiin betonivalukohteisiin toimitamme Väyläviraston hyväksymää Formtex-muottikangasta, jonka avulla betonin pintakerroksesta saadaan mahdollisimman kestävä. Muottikankaan päätehtävä on valuttaa ylimääräinen vesi ja ilma tuoreen betonin pintakerroksista. Veden valuessa pois putoaa betonin vesi-sementtisuhde massan pinnasta, mikä parantaa betonin lujuutta ja tiiviyttä huomattavasti, kertoo Aalto ja jatkaa: 

– Ratkomme yhdessä asiakkaan kanssa eri käyttökohteiden haasteita ja toimimme urakoitsijan apuna projektin alkuvaiheesta lähtien. Käyttökokemusten perusteella haemme jatkuvasti myös uusia edistyksellisiä tuotteita valikoimaamme, Aalto kuvailee Muottikolmion toimintaperiaatteita.  

Neuvontaa saatavilla myös käytännön olosuhteissa

Muottikolmion tavoitteena on löytää asiakkaiden rakennuskohteille sopivimmat tuotteet, jotka mahdollistavat pitkän käyttöiän ja kokonaisedulliset ratkaisut. 

– Toimitamme tuotteet Vantaan noutovarastosta nopeasti rakennustyömaille kaikkialle Suomeen sekä lähialueille. Neuvontaa tarjoamme Vantaan konttoristamme käsin ja edustajiemme kautta. Luonnollisesti käymme myös työkohteissa opastamassa käytännön olosuhteissa.

Muottikolmio on vuonna 1990 perustettu, rakennusalan tuotteiden parissa toimiva palveluyritys, joka toimii tuotteidensa maahantuojana ja valmistuttajana. Yhtiö hakee jatkuvasti uusia ja edistyksellisiä tuotteita valikoimaansa.

Haku