Hyppää sisältöön

Kaupunkien kehitys edellyttää reilua datakäyttöä

Kaupunkien kehitys edellyttää reilua datakäyttöä

25.10.2022

Digitalisaatio muuttaa tapaa, jolla kansalaiset ovat yhteydessä palveluntarjoajiin. Tavoitteena on taata entistä sujuvampi arki, mutta ratkaisuiden toteuttaminen vaatii keinoja hallita dataa.

TEKSTI | JUHA-PEKKA HONKANEN   KUVA | JOONA RAEVUORI

Älykkäät kaupungit ja niiden digistrategiat vilisevät teknologiapuhetta, mutta käytännössä kyse on sujuvasta arjesta, jonka tueksi luodaan uusia digitaalisia palveluita. MyData Global -järjestön toimitusjohtaja Teemu Ropponen listaa, että jos omien tietojen käyttö olisi mahdollista esimerkiksi toiselle paikkakunnalle muuttaessa, oma osaamisprofiili ja ammattisertifikaatit päivittyisivät rekistereihin ennen työhaun alkamista. Vastaavasti esimerkiksi varhaiskasvatukseen liittyvän tulotietojen päivitysrumban sujuvoittaminen vähentäisi vanhempien byrokratiaa ja säästäisi kaupungin kuluja.

MyData Globalin ajamassa toimintamallissa datan käytön pelisäännöt varmistetaan ensin, ja uudet palvelut rakennetaan sen jälkeen. Reilut säännöt datan käytössä ovat liiketoiminnan perusta, ei hidaste.

– MyDatan eli OmaDatan pihvi on siinä, että kansalaisten datan ympärille on toivottavaakin rakentaa erilaista liiketoimintaa, kunhan datan omistajalla on varmuus sen reilusta ja avoimesta käytöstä. Koulutamme yrityksiä ymmärtämään juuri tämän näkökulman osana teknologiakehitystä.

Data helpottaa palvelutarpeiden edistyksellisempää ennakointia

Helsingin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama kuvailee, että perinteinen palvelumalli voidaan kääntää ympäri digipalveluilla.

– Ennen ihminen lähestyi kaupunkia, mutta haluamme, että kaupunki voisi lähestyä ihmistä. Datan avulla voimme ennakoida palvelutarpeita ja ehkäistä ongelmia.

Helsingin kaupunki tukeutuu digitaalisten oikeuksien toteuttamisessa MyData-periaatteisiin. Järjestöön kuuluvat Helsingin lisäksi Espoo, Tampere ja Oulu. Yrityksistä mukana ovat muun muassa Fujitsu, Futurice ja Tietoevry. Kaupungit ja yritykset tekevät pioneerityötä, sillä niiden kautta henkilökohtaisen datan reilun hyödyntämisen edut koskettavat suurta joukkoa ihmisiä. 

– Se, miten asukkaiden dataa kannattaisi hyödyntää ja miten se tehdään avoimesti, on relevantti kysymys kaikille kunnille.

Rusama sanoo, että MyData-periaatteiden toteuttaminen tuo kaupunkien ja yritysten datan hyödyntämiseen läpinäkyvyyttä ja antaa kaupunkilaiselle enemmän valtaa siihen, miten hänen dataansa hyödynnetään. Nykyistä sujuvampien palveluiden kehittäminen on mahdollista samalla, kun kaupunkilaisten mahdollisuutta päättää datansa hyödyntämisestä lisätään.

– Haluamme, että Helsinki toimii suunnannäyttäjänä kansainvälisesti, kun rakennamme ihmislähtöistä internetiä.

Mukaan MyData Globaliin?

  • Kansainvälinen järjestö, jonka päämaja on Suomessa.
  • Yhteisöjäseninä yli 100 yritystä, kaupunkia ja muuta organisaatiota ympäri maailmaa.
  • Yhteisö yhdistää palvelukehityksen ja yksilöiden digitaaliset oikeudet eri kaupungeissa. 
  • MyDatan avulla kaupunkien ja yritysten osaamista kehitetään Uudenmaan liiton rahoittamassa H3C – Human-centric companies and cities -projektissa. 

Haku