Hyppää sisältöön

Ammattikoulussa opitaan yhdessä

Ammattikoulussa opitaan yhdessä

11.02.2022

OSKU ry:n varapuheenjohtaja Minttu Rautavuori tietää, että oma yhteisö tukee opiskeluissa niin hyvinä kuin huonompinakin päivinä.

Ammatillisen oppilaitoksen verstaalla, korjaamolla, keittiössä tai laboratoriossa opitaan taitoja, mutta solmitaan myös kaveruuksia.


TEKSTI | LIISA JOENSUU   KUVA | JUHO LÄNSIHARJU

Opiskeluvuodet eivät ole vain yksinäistä puurtamista. Erityisesti ammatillisten opintojen aikana saman linjan opiskelukavereitten kanssa syntyy nopeasti yhteisö, kun päivät saavat sisältöä konkreettisen yhdessä tekemisen kautta. Kun kaverit ovat käyneet tutuiksi vaikkapa sähköosastolla juotosharjoituksia tai koulun kampaamossa harjoituspäiden hiuksia leikatessa, syntyy jopa elämänmittaisia ystävyyksiä, kaveriporukoita ja myöhempiä liikekumppanuuksia. 

– Samassa elämänvaiheessa olevien keskinäinen kanssakäyminen on tärkeä osa opintoja ja henkistä kypsymistä, sanoo Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:n varapuheenjohtaja Minttu Rautavuori.

– Opiskeluaika on toisaalta toiveikasta, kun hankitaan tulevaisuuden ammattia, mutta joskus se on myös raskasta ja haastavaa. Samassa tilanteessa olevien tuki on silloin ensiarvoista. Opiskelijat oppivat myös toinen toisiltaan ja voivat kannustaa eritahtisia kavereitaan.

Rautavuori itse opiskelee jo toista tutkintoa. Hän valmistui ensin kuva-artesaaniksi valokuvaamisen alalta ja aloitti sitten nuoriso- ja yhteisöohjaajan opinnot. Tällä hetkellä päiviin kuuluu myös työskentely opiskelijajärjestö OSKU ry:ssä.

Yhteisöllisyys ja vuorovaikutus ovat tärkeä osa opintoja.

OSKU ry:n varapuheenjohtaja Minttu Rautavuori

– OSKU on etu-, palvelu- ja harrastejärjestö, joka perustettiin vuonna 2001 tukemaan ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevia amislaisia ja kehittämään osaltaan ammatillista koulutusta. Mottomme on toimia ”onnellisten amisten puolesta”. OSKUun kannattaa liittyä jo edunvalvonnan vuoksi. Lisäksi järjestämme tapahtumia ja tarjoamme yhteisöllisyyttä myös kansallisella tasolla. Jäsenet pääsevät verkostoitumaan eri puolilla Suomea opiskelevien ihmisten kanssa. Verkostoituminen kannattaa aloittaa jo amiksessa!

Nopea tie työelämään

Ammatillisen koulutuksen arvostus on noussut kaiken aikaa. Amis valitaan usein paitsi omalta tuntuvan alan vuoksi, myös siksi, että siitä valmistuu suoraan ammattiin. Velkaa opintojen ajalta kertyy vähemmän, ja amislaisella saattaa olla talo maksettuna siinä vaiheessa, kun akateeminen saa opintonsa loppuun.

– Usein opiskelija löytää vakituisen työpaikan jo harjoittelujaksojen aikana ja pääsee suoraan töihin. Opiskella voi myös lisää, ja mahdollisuudet näillä aloilla ovat laajat. 

Rautavuori kannustaa solmimaan suhteita oppilaitoksessa opiskeleviin sekä lähtemään mukaan opiskelijakuntatoimintaan.

– Viime vuodet ovat olleet pandemian vuoksi hankalia opiskelijoille. Rajoitukset ovat hankaloittaneet opintoja, joissa tulisi päästä harjoittelemaan asioita konkreettisesti.

Kevään yhteishaku 22.2.–22.3. on tilaisuus lähteä ammatillisten opintojen polulle. Oppilaitoksissa on myös aikuisten linjoja, ja opintoviikkoja kerryttävät eri-ikäiset oppijat.

Haku