Smartblock Oy:n perustaja Mikko Sarkkinen kertoo liikuteltavan tilamoduulin idean syntyneen vaimolle annetusta lupauksesta. Nykyään yrityksellä on asiakaskuntaa lähes jokaisessa maanosassa. Kuva Smartblock.
Yritysympäristö

Rauhallinen tila keskellä toimistoa

Monikäyttöisten ja liikuteltavien tilaratkaisujen kysyntä kasvaa kaikkialla maailmassa. Suomalaisyritys on innovatiivisten tilaratkaisujen edelläkävijä. 

Teksti Outi Rantala

Työhuoneen ja lankapuhelimen ajoista on menty harppauksin nykyisiin tilaratkaisuihin. Avokonttoreiden yhteyteen on haluttu yksityisiä tiloja, mutta kiinteiden ratkaisujen sijaan uusinta aaltoa edustavat liikuteltavat tila-tilassa-ratkaisut, jotka voivat toimia esimerkiksi puhelinkoppeina, neuvottelutiloina tai taukohuoneina. 

Smartblock Oy on kehittänyt tilamoduulin, joka soveltuu erilaisiin tarkoituksiin, kun halutaan vetäytyä rauhalliseen tilaan yksin tai yhdessä. Kuution sisältä löytyy kaikki tarpeellinen tietokoneiden ja esityslaitteistojen kytkentää myöten. 

Smartblockin idean kehittänyt Mikko Sarkkinen perehtyi työ- ja oppimisympäristöihin, joiden tuli olla rauhallisia ja toiminnoiltaan monipuolisia. 

– Onnistuneen tilan pitää tukea monenlaista toimintaa rytmitettynä oikein. Suunnittelen tilaratkaisuja funktionaalisuus ja intuitiivisuus edellä, designia unohtamatta. 

Muutaman henkilön kokoontumiseen ei tarvita suurta neuvotteluhuonetta. Tilaa säästävä kuutio säästää myös aikaa. Pyörillä liikuteltavassa Smartblockissa palaveri voi alkaa alle puolessa minuutissa. 

Sarkkisen mielestä ympäristöjä tulee miettiä ratkaisukeskeisesti. 

– Jokaisen päättävässä asemassa olevan tulisi tarkkailla työyhteisöään. Esimerkiksi onko tilassa otettu huomioon eri toiminnot ja miten tilaratkaisut palvelevat eri persoonallisuustyyppejä. 

Idea syntyi yhdessä yössä 

Sarkkinen oli aikaisemmin toteuttanut kokemuksellisen markkinoinnin ratkaisuja muun muassa messuosastoina ja promootiokalusteina. Hän työskenteli kymmenen vuoden ajan elokuvien erikoistehostekoordinaattorina. 

Sysäys ideointiin tuli vaimolle annetusta lupauksesta, että perhe palaa Helsingistä Ouluun, kun tytär aloittaa koulunkäynnin. Työt piti järjestää uudella tavalla. Sarkkinen alkoi miettiä ratkaisua, jota konkreettisesti voi koskea ja myydä hyllystä. Tuote hahmottui nopeasti. 

– Keksin idean Smartblockista kesäyönä vuonna 2014. Piirsin olemassa olevien tuotteiden mallinnukset saman yön aikana. 

Ensimmäinen Smartblock lanseerattiin Kongressimessuilla Helsingissä maaliskuussa 2015. 

– Tuote sai niin hyvää palautetta ja kauppaa tuli, että päätimme panostaa siihen täysillä. Samana vuonna Smartblock Oy spinnattiin Ideamoottori Oy:stä, jossa tuote alun perin kehitettiin. 

Asiakkaita ympäri maailmaa 

Smartblockilla on asiakkaita laidasta laitaan niin mainostoimistoista pörssiyhtiöihin kuin oppilaitoksista lentokenttiin. Tuotteita on toimitettu Suomen lisäksi Viroon, Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Saksaan, Tanskaan, Australiaan, Hong-Kongiin, USA:han ja Kanadaan. 

Yksi merkittävimmistä referensseistä on Microsoftin pääkonttori Redmondissa. Maailmalta kantautuu positiivisia reaktioita ja mielikuvitus tilojen käytössä näkyy. 

– Saimme palautetta tuotteen käytöstä USA:ssa Philadelphian lähellä sijaitsevasta kirjastosta. Smartblock oli otettu kirjastossa käyttöön niin, että isovanhemmat lukivat siellä kirjoja lapsenlapsilleen. Kieltämättä tämä herkisti mieltä, koska olimme muuttaneet heidän tapaansa tehdä asioita yhdessä. 

 

You Might Also Like