Fiscalesin toimitusjohtaja Karri Nieminen kehottaa yrityksiä turvautumaan veroasiantuntijaan. Asiakas voi luottaa siihen, ettei verotukseen jää epäselvyyksiä. Kuva Aleksi Palmqvist.
Yritysympäristö

Rakkaudesta verotukseen

Sijoittamisesta kiinnostuneille on tulossa mieluisa uudistus, kun osakesäästötilit tekevät tuloaan Suomeen. Lisääntyvä kansainvälisyys ja uudet sijoitusmuodot tuovat haasteita vuosittaisen veroilmoituksen tekoon. 

Teksti Anna Gustafsson

Verotuksen asiantuntijayritys Fiscalesin värikkäässä Helsingin konttorissa yrityksen toimitusjohtaja Karri Nieminen kertoo vertauksen postinjakajasta, jolle jokainen päivä on erilainen. Näin hän sanoo olevan myös verotuksen maailmassa. Kun Niemistä kuuntelee, on helppo uskoa, että se mikä toisille on vastentahtoista pakkopullaa, voi toiselle olla elämäntehtävä. Osa Fiscalesin asiakkaista kiikuttaa veroilmoituksensa avaamattomana Niemisen pöydälle.

– Asiakkaamme haluavat ensi sijaisesti, että verot on laskettu oikein ja tulot raportoitu kattavasti. Epäselvyydet verotuksessa ovat iso maineriski niin yrityksille kuin yksityishenkilöillekin, Nieminen kuvaa ja mainitsee tilanteen muuttuneen viimeisen 10 vuoden aikana.

– Maailma monimutkaistuu koko ajan ja verotus sen mukana. Se johtaa siihen, että yhä useammin veroasiantuntijalle on käyttöä uusissa tilanteissa.

Lisääntyvä kansainvälistyminen on myös yksi syy siihen, että moni hakee verotuksen suunnitteluun apua ammattilaiselta. Kyseessä voi olla kansainvälistyvä yritys tai yksityishenkilö, joka omistaa ulkomaisen yrityksen osakkeita tai saa tuloja ulkomailta. On tärkeää, että lähdevero on pidätetty ja hyvitetty oikein ja verotus yhteensovitettu kansainväliseen toimintaympäristöön.

Vauhtia sijoituksiin

Eduskuntaan on tulossa esitys osakesijoittajien paljon odottamasta osakesäästötilistä. Osakesäästötilille voi siirtää rahaa, jota sijoittaa pörssiosakkeisiin. Tilin sisällä voi ostaa ja myydä osakkeita ilman välittömiä veroseuraamuksia. Tuotosta maksetaan veroa vasta, kun tililtä nostaa rahaa. Osakesäästötilille siirrettäville varoille on ainakin aluksi määrätty 50000 euron yläraja. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 alusta. Uudistus on osakesäästäjän kannalta hyvin tervetullut.

– Pienillä pääomatuloilla on suhteellisen ankara verotus Suomessa. Tämä tuo helpotusta siihen.

Osakesäästötiliä on kritisoitu paitsi sijoituskaton osalta, mutta myös siitä, että uudistuksessa rajattiin pois esimerkiksi mahdollisuus sijoittaa sijoitusrahastoihin. Pankeille uudistus tietää paljon töitä, jotta tilistä saadaan niiden kannalta kannattava sijoituspalvelu. Nieminen antaa kuitenkin osakesäästötilille kiitosta.

– Täytyy muistaa, että pankkitileillä on Suomessa edelleen 87 miljardia euroa. Kansantalouden kannalta tämä raha, tai edes osa siitä, olisi hyvä saada liikkeelle ja tuottamaan paremmin omistajilleen.

Suomessa noin 800 000 piensijoittajaa omistaa pörssiosakkeita. Tyypillisesti salkussa on kolmen yhtiön osakkeita. Osakesäästötilin toivotaan myös helpottavan omistuksen monipuolistamista.

Tavoitteena järkevä verotus

Yksi uusista verotuksen haasteista on virtuaalivaluuttojen verotus. Niemisen mukaan asiasta ei ole vielä selkeää lainsäädäntöä, mutta korkeimmalta hallinto-oikeudelta odotetaan lähiaikoina linjausta siitä, miten virtuaalivaluuttoihin suhtaudutaan verotuskohteena. Sama koskee alustatalouden uutta liiketoimintaa.

– Verotus ei saisi olla esteenä sille, että syntyy uutta taloudellista aktiviteettia. Jos lainsäätäjä ja verottaja eivät ole ottaneet asiaan selvää kantaa, ei meillä veroasiantuntijanakaan ole siitä valmista tietoa. Siitä huolimatta meidän tulee lähteä selvittämään asiaa.

Fiscales on perustettu vuonna 2006 ja se palvelee monenlaista asiakaskuntaa yksityishenkilöistä, pienistä ja keskisuurista yrityksistä aina pörssiyhtiöihin asti. Moni on ollut Niemisen asiakkaana jo 90-luvulta lähtien, jolloin hän veti omaa tilitoimistoaan.

Asiakkuudet ovat useissa tapauksissa pitkäaikaisia. Projektiluontoista apua annetaan esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, kun halutaan järjestellä omaisuutta, antaa lahjoituksia, myydä yritys tai tehdä sukupolvenvaihdos. Tai sitten siirrytään ulkomaille työn perässä. Yhdistävä tekijä kaikissa asiakkuuksissa on kuitenkin se, että asiakas antaa arvoa sille, että verot on laskettu oikein.

– Asiakkaiden kanssa puhutaan hyvin harvoin siitä, miten saataisiin puristettua veroista pois mahdollisimman paljon. Enemmän puhutaan siitä, mikä on järkevää ja mahdollisimman helppoa toteuttaa. Sillä on paljon lisäarvoa, että asiakas voi luottaa siihen, ettei verotuksen vuoksi päädy lehtien lööppeihin, Nieminen kuvaa.

Fiscales Oy
  • Tarjoaa verotuksen, yhtiöoikeuden ja laskentatoimen alan kokonaisvaltaisia ratkaisuja.
  • Vuonna 2006 perustetulla yrityksellä on toimistot Helsingin keskustassa ja Turun Logomo Byråssa.
  • Yrityksen omistajilla on yhteensä 70 vuoden kokemus taloushallinnon alalta.

You Might Also Like