Fincapin rahoitusjohtaja Raoul Konnos kannustaa sijoittamaan kohteisiin, joissa on kassavirta valmiina. Kuva Joona Raevuori.
Yritysympäristö

Kiinteistövarallisuus luotettavissa käsissä

Vajaassa kolmessa vuodessa 200 miljoonan kerhoon kasvanut FinCap jakaa asiakkaiden kanssa sekä riskit että tuotot. Yrityksen toiminnan kulmakiviä ovat läpinäkyvyys sekä luotettavuus.

Teksti Marja Hakola

FinCapin Helsingin toimitilat sijaitsevat Katajanokan pohjoisrantaan 1860-luvulla rakennetuissa punatiilisissä makasiineissa.

– Yrityksemme historia ei ole aivan yhtä vanha, mutta kokemusta kiinteistöomaisuuden hoidosta meille on kyllä kertynyt paljonkin, naurahtaa FinCap Oy:n rahoitusjohtaja Raoul Konnos.

Yrityksen juuret yltävät vuoteen 2009, jolloin kaksi pohjalaista yrittäjää, Raimo Sarajärvi ja Janne Kotamäki, aloittivat yhteistyön perustamalla GapCon Oy:n. Alussa keskityttiin oman ja lähipiirin kiinteistövarallisuuden hoitoon, mutta pian toiminta kasvoi koko Suomen laajuiseksi, ja haltuun otettiin kiinteistömarkkinan liiketoiminnan arvoketju kokonaisuudessaan.

– Meidät erottaa muista se, että teemme kaiken itse. Rahastonhoidon lisäksi vastaamme kohteiden ja tonttien hankinnasta, rakennuttamisen valvonnasta sekä kohteiden kehittämisestä, isännöinnistä ja myynnistä – siis kaikesta alusta loppuun saakka.

Yrityksen toimintafilosofia kiteytyy kahteen kulmakiveen: yhdessä tekemiseen ja kiinteistöomaisuuden arvoketjun hallintaan.

– Vältämme ulkoistuksia, ja siten asiat pysyvät omissa käsissämme. Näin voimme alentaa kustannuksia ja pitää toiminnan läpinäkyvänä, Konnos vakuuttaa.

Asuntoja ja hoivakiinteistöjä

FinCapin ammattisijoittajille suunnatut rahastot rakennuttavat uudistuotantona asuntoja ja hoivakiinteistöjä eri puolille Suomea. Rahastojen yhteenlaskettu sijoituskapasiteetti on yli 200 miljoonaa euroa.

– Sijoittaja-asiakkaamme arvostavat toiminnassamme erityisesti sitä, että jaamme riskit ja tuotot heidän kanssaan osallistumalla hankkeisiin myös itse. FinCap on siis yksi sijoittajista. Tämä tuo vahvaa luotettavuutta koko toimintaan.

Asuntoja rakennetaan Suomen kasvukeskuksiin, mukaan lukien yliopistokaupungit. Uusia kerrostalokohteita on nousemassa muun muassa Poriin ja Kuopioon.

– Toimintafilosofiaamme on sekin, että kohteen olleessa vielä kesken emme tee arvonkorotuksia, vaan tuotot kirjataan kohteiden valmistuttua toteutuneiden myyntituottojen ja vuokratulojen mukaan.

Projektikohtaisten rahastojen elinkaari on noin viisi vuotta. Kohteen myynnin jälkeen sekä pääoma että sijoituksen tuotot jaetaan sijoittajille. Sen jälkeen ryhdytään etsimään uusia kehittämiskohteita.

FinCapin hoivakiinteistörahasto rakennuttaa sote-kiinteistöjä ympäri Suomea. Äskettäin se myi neljä rakentamaansa hoivakiinteistöä Evlin rahastolle. Myynti oli osa yrityksen strategiaa, jossa sekä asunto- että hoivakohteet kehitetään alusta asti myytäväksi.

Uusi rahasto perusteilla

FinCapin uusin kiinteistörahasto perustuu muiden rakentamien kohteiden ostamiseen. Ostettavat kohteet voivat olla esimerkiksi liiketiloja, hoivatiloja tai toimitiloja– tiloja, joissa vuokralaiset ovat jo valmiina. Tähän liittyy vuokratuottoon perustuva odotus.

Konnoksen mukaan sijoittajien ei kannata juuri nyt laittaa rahojaan uuden rakentamiseen vaan kohteisiin, joissa on kassavirta valmiina.

– Koska Suomessa rakennetaan tällä hetkellä paljon, meillä on loistava tilaisuus ostaa uusia kohteita hyvään hintaan. Tuotto tehdään aina ostettaessa, ja uskomme ostajan markkinoiden palaavan kiinteistömarkkinoille ensi vuoden aikana.

 

You Might Also Like