Kryptovaluutta-välittäjä Prasoksen kaupallinen johtaja Heidi Hurskainen uskoo bitcoinin potentiaaliin. Kuva Joona Raevuori.
Yritysympäristö

Bitcoin haastaa perinteiset sijoituskohteet

Bitcoin on mullistamassa maksamisen, rahansiirron sekä vaihtoehtoisten sijoitusmarkkinoiden maailman. Kryptovaluutan tarina on kuitenkin vasta alussa. 

Teksti Joonas Ranta

Kun Henry Brade louhi ensimmäiset bitcoininsa vuonna 2011, oli harva suomalainen kuullut koko sanaa. Nyt, lähes kahdeksan vuotta myöhemmin, bitcoin on herättänyt myös perinteisen toimijoiden huomion. Braden vuonna 2012 perustama Prasos Oy on nykyään Pohjoismaiden suurimpia kryptovaluutta-välittäjiä.

Bitcoin on digitaalinen valuutta, jota ei voi suoraan kuitenkaan verrata euroihin tai yeneihin.

– Kryptovaluuttaa ostava henkilö sijoittaa siihen teknologiseen projektiin, jonka valuuttaa tämä ostaa. Merkittävin kryptovaluutta, Bitcoin, on sekä maksuväline että turvasatama. Sijoittajan näkökulmasta Bitcoin on vaihtoehtoinen sijoituskohde, kuten esimerkiksi metsä, kiinteistöt tai jalometallit, kertoo Prasoksen kaupallinen johtaja Heidi Hurskainen.

Maailmassa on 1,7 miljardia ihmistä, joilla ei ole pankkitiliä. Pääsy nettiin ja puhelimeen löytyy silti monelta eli bitcoinin kaltaisen maksujärjestelmän käyttöönotto tarjoaisi selkeitä etuja nykyiseen tilanteeseen verrattuna

Perinteisen sektorin haastaja

Bitcoin perustuu matematiikkaan. Se on itsenäinen ja globaali rahajärjestelmä, joka mahdollistaa arvon siirron yhdeltä taholta toiselle läpinäkyvästi, varmasti ja ilman tarvetta kolmanteen tahoon. Rahansiirtojen lisäksi Bitcoin ja muut kryptovaluutat toimivat mielenkiintoisena hajautuskohteena perinteiselle osakesijoittajalle.

Britannian Brexit-äänestyksen tuloksen järkyttäessä maailmaa kesällä 2016 kääntyivät perinteiset pörssikurssit laskuun. Bitcoinin hinta reagoi tuolloin päinvastaisesti.

– 10 vuotta kestäneen nousukauden jälkeen monet sijoittajat pelkäävät isompaa korjausliikettä pörsseissä ja hajauttavat sijoituksiaan vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin. Bitcoin on oma hyödykeluokkansa eikä sen arvo korreloi muiden hyödykkeiden kanssa.

Rahan internet

Puheita bitcoinista ohimenevänä kuplana tai jotenkin hämäränä teknologiana Hurskainen ei allekirjoita.

– Bitcoin perustuu avoimeen lähdekoodiin. Valuutalla tehtävät transaktiot ovat lisäksi täysin läpinäkyviä. Jokainen voi tarkastaa netistä jokaisen bitcoinilla tehdyn siirron reaaliajassa ja jokaisen bitcoinin transaktiohistoria on kaikkien nähtävillä bitcoinin lohkoketjussa, Hurskainen rauhoittelee.

Monet perinteisen sektorin suuret toimijat, kuten konsulttijätti EY ja varainhoitotalo Fidelity Investments ovat luomassa kryptovaluuttoihin perustuvia palveluja. Maailman isoimmat johdannaispörssit lanseerasivat kryptopalveluita jo viime vuonna.

Lisäturvaa sijoittajille tarjoaa EU:n viides rahanpesudirektiivi. Vuoden 2019 alussa voimaantuleva säädöspaketti kattaa myös kryptovaluutat.

Bitcoinin potentiaalia juuri tällä hetkellä voisi verrata 90-luvun internetiin. Rauhallisuus ja tiedon hankkiminen sijoittaessa on tärkeää. Kaikkea teknologiasta ei tarvitse tietää, mutta perusymmärryksen saaminen sekä markkinan seuraaminen mahdollistavat parempien sijoituspäätösten tekemisen.

 

You Might Also Like