KNX-Taloautomaation Homiez on älykäs järjestelmä, jossa yhdistyvät helppokäyttöisyys, tietoturva sekä asumismukavuus. Kuva Studio Luminka.
Yritysympäristö

Älykotiratkaisu optimoi energiankulutusta

KNX-Taloautomaatio tuo markkinoille asumismukavuutta parantavan Homiez-älykotiratkaisun, jonka avulla voi optimoida energiankäyttöä ja vähentää asumisesta syntyvää ilmastokuormitusta. 

Teksti Tuomas I. Lehtonen

Startup-yritys KNX-Taloautomaation toimitusjohtaja Samuli Viitasen mielestä on aika kääräistä hihat ja ryhtyä taistelemaan toden teolla ilmaston lämpenemistä vastaan. Työkaluksi muutokseen Viitanen tarjoaa yrityksensä kehittämää Homiez Ecosystem -taloautomaatio-järjestelmää.

– Homiez on helppokäyttöinen järjestelmä, johon voidaan liittää kaikki kodin talotekniset järjestelmät ja sähkölaitteet. Homiez optimoi järjestelmien ja laitteiden energiatehokkuuden sekä parantaa asumismukavuutta. Se tarjoaa käyttäjilleen myös turvallisen ekosysteemin, jonka kautta voi ostaa kolmansien osapuolien tarjoamia kotipalveluja, vaikkapa siivousta, Viitanen kertoo

Hyödyntää automaatiota

Homiezin sydän on käyttöpaneeli, jolla hallitaan kaikkia kodin järjestelmiä. Kun asetukset on säädetty mieleisiksi, Homiezin automatiikka huolehtii talotekniikan säädöistä ja asukkaiden aika vapautuu muuhun. Jos esimerkiksi asuinhuonetta ei käytetä, automatiikka sammuttaa valaistuksen, säätää ilmanvaihdon ja pudottaa lämpötilaa. Näin energiaa säästyy huomaamatta.

– Uusiutuvan energian tuotanto on epätasaista. Kun energiaa on vähemmän saatavilla, sen hinta nousee. Homiez huomioi hinnan muutokset ja ohjaa kulutusta niihin hetkiin, jolloin energiaa on paremmin saatavissa ja hinta edullisempi. Valaistusteho voi esimerkiksi laskea automaattisesti, kun sähkön hinta ylittää tietyn rajan, eikä käyttäjä välttämättä edes huomaa muutosta.

 

Aiomme viedä järjestelmän heti kansainvälisille markkinoille.

 

 

 

Homiez on yhteensopiva kaikkien automaatiojärjestelmien kanssa, mutta sen toiminta nojautuu johtavaan KNX-automaatioprotokollaan. KNX on lähdekoodiltaan avoin, eikä asiakkaan tarvitse sitoutua tiettyyn palveluntarjoajaan. Tekniikka on osoittautunut turvalliseksi ja varmatoimiseksi.

– Talon kriittisten teknisten järjestelmien, kuten lämmityksen ja murtovalvonnan, toiminta on varmistettu kaapeloinnein ja hajautetulla älyllä, KNX-laitteita käyttäen. Vaikka Homiez-paneeli vikaantuisi, taloteknisten järjestelmien toiminta ei häiriinny. Toinen tärkeä asia on tietoturva ja käyttäjien yksityisyys. Homiez haluaa tarjota kuluttajille vaihtoehdon, jossa yhdistyvät helppokäyttöisyys, avoimuus, hyvä yksityisyyden suoja sekä käyttäjää palvelevat käyttöehdot.

Sijoita kasvavaan bisnekseen

Homiez-ohjauspaneelia on kehitetty muun muassa Tekes-rahoituksella. Viitanen arvioi, että laite saadaan viimeisteltyä myyntikuntoon ensi syksyyn mennessä. Paneeli skaalautuu hyvin markkinatarpeisiin ja sen myyntikateprosentti on erinomainen.

Viitasen mukaan Homiez viedään heti kansainvälisille markkinoille. Pääasiallisenä myyntikanavana toimivat sähkötukut, joilta KNX-partnerit, eli paikalliset tekniikkaan erikoistuneet urakoitsijat, ostavat tuotteensa. Verkostojen rakentamista helpottaa osaltaan se, että KNX-Taloautomaatio on KNX Finland ry:n jäsen ja näin osa maailmanlaajuista verkostoa.

– Pelkästään Saksassa KNX-partnereita on noin 20 000. Homiez on noin 70 prosenttia helpompi asentaa kuin kilpailevat järjestelmät, joten urakoitsijoiden kannalta se on hyvä tuote myydä. Kun paneelia on myyty riittävästi, voimme kasvattaa liiketoimintaamme myös digitaalisten palveluiden myynnillä. Voimme tarjota esimerkiksi sähköistä huoltokirjaa sekä murto- ja palovaroituspalveluita kuukausiveloituksella.

Keväällä yrityksen toinen perustajaosakas joutui luopumaan yritystoiminnasta henkilökohtaisten syiden vuoksi. Sittemmin yrityksen toimintaa on järjestelty uudelleen. Kesällä yritys sai käyttöpääomaa Fundun joukkorahoituskierrokselta ja nyt se hakee rahoitusta järjestelmän viimeistelyyn ja markkinointiin.

– Syksyn siemenrahoituskierrokselta tavoittelemme 200 000 euroa ja ensi vuoden joukkorahoituskierrokselta vielä 400 000 euroa. Kierrokset ovat osakkuusperusteisia. Lisäksi katamme 400 000 euroa julkisten rahoituksien avulla.

WWW.HOMIEZ.ECO

 

You Might Also Like