Yritysvastuu

Voittavaksi joukkueeksi

Peab kulkee yhdessä tekemisen tiellä. Se on kannattanut – sekä henkilöstöettä asiakkaat ovat entistä tyytyväisempiä yrityksen toimintaan.

Teksti Katja Alaja

Pohjoismaiden suurimpiin rakennusyhtiöihin kuuluva Peab haluaa tulla rakennustoimialan parhaaksi työnantajaksi, jolla on tyytyväisimmät asiakkaat. Tavoitteet ovat kovat.

– Tällä alalla ei kilpailla palkalla, kun rekrytoidaan. Olemme lähteneet kehittämään esimiestyöskentelyä, henkilöstön hyvinvointia ja prosesseja arvojemme pohjalta, toimitusjohtaja Mika Katajisto kertoo.

Katajiston kontolla on rakentaa voittava joukkue, joten esimiehet osallistuvat esimieskoulutukseen.

– Niin moni asia kulminoituu esimiestyöhön. Haluamme esimiestemme johtavan tasa-arvoisesti, kunnioittavasti ja osallistavasti ja saavan meidät toimimaan yhtenä joukkueena.

Koulutus työnteon tukena

Uudet Peabilaiset miettivät esimiehen kanssa tavoitteitaan ja koulutustarpeitaan.

– Työntekijät odottavat kouluttautumista, mikä on hienoa. Meillä on paljon omia koulutuksia, kuten lakisääteisiä työturvallisuus- ja lakipuolen koulutuksia. Koulutamme paljon myös aikatauluihin ja työnjohtamiseen liittyvistä asioista, jotka ovat olennaisia projektien onnistumiselle. Lisäksi tulevat ulkopuoliset koulutukset, Katajisto kertoo.

Koulutusten lisäksi opittua jaetaan työmailla, toimistoissa ja erilaisissa kokoontumisissa. Niissä on keskusteltu onnistumisista ja epäonnistumisista ja mietitty, miten Peab voi auttaa yksilöitä menestymään.

– Muistan ikuisesti toisen perustajamme Mats Paulssonin tarinan siitä, että suurin virhe on peitelty virhe. Asiat on hyvä oppia tuomaan rehellisesti esiin; mitä aiemmin virhe saadaan kiinni, sitä pienemmiksi sen vaikutukset jäävät. Haluan, että tällaisesta ajattelusta tulee osa kulttuuriamme. Virheet ovat inhimillisiä, Katajisto toteaa.

Kiitosta omalta väeltä ja asiakkailta

Peab rakentaa monipuolisesti: päiväkoteja, kouluja, liiketiloja, asuntoja, julkisia tiloja. Kun viime vuonna asuntoja valmistui 1000, tänä vuonna päästään vähintään 1200:een.

– Olemme opetelleet onnistumaan eli tehneet projekteja, joita osaamme tehdä. Kulut on saatu pienenemään ja lupaukset pidettyä.

Työ näkyy asiakastutkimusten tuloksissa. Taloustutkimus selvitti alkuvuodesta Suomessa toimivien rakennusliikkeiden asiakastyytyväisyyttä ja Peab sai parhaan yleisarvosanan. Se pokkasi myös jaetun ykkössijan asiakkaiden halussa suositella rakennuskumppaniaan.

Samaa tarinaa kertoo Suomea koskeva henkilöstötutkimus, jonka mukaan henkilöstö on entistä sitoutuneempaa.

– Samaan tyyliin, yhdessä tekemällä, jatketaan kohti tavoitteita.

Saatat myös pitää