Grid.vc Oy:n Fund and Deal Flow Manager Jaakko Isotalo (vas.) ja Leppäkosken Sähkön kehitysjohtaja Mauno Oksanen iloitsevat uudesta sijoitusrahastosta. Kuva Eino Ansio.
Yritysratkaisut

Uusi rahasto vauhdittaa energia-alan kasvua ja innovaatioita

Energiakonserni Leppäkosken Sähkö sijoittaa lähes vuoden liikevoittoaan vastaavan summan uusien teknologioiden ja palvelujen kehittämiseen. Nyt rahastoyhtiö Grid.vc Oy etsii rahastoon uusia sijoittajia.

Teksti: Virpi Ekholm

Leppäkosken Sähkö Oy on lähtenyt ankkurisijoittajaksi juuri perustettuun sijoitusrahastoon, joka tukee erityisesti energia-alan startup- ja kasvuyrityksiä.

– Olemme tehneet rahastoon viiden miljoonan euron sijoitussitoumuksen. Se on todella merkittävä panostus uusien teknologioiden ja palvelujen kehittämiseksi sekä uusien työpaikkojen luomiseksi, kuvailee Leppäkosken Sähkön toimitusjohtaja Juha Koskinen.

Pääoman lisäksi energiakonserni voi tarjota yrityksille tukea tuotteidensa kaupallistamisessa.

– Tunnemme asiakkaat ja heidän tarpeensa ja osaamme arvioida, onko uusilla tuotteilla tai palveluilla laajempaa kaupallista kysyntää. Voimme myös tarjota yrityksille teknologia- ja liiketoiminta-alustan, jossa ne voivat testata uusia ratkaisujaan, perustelee kehitysjohtaja Mauno Oksanen.

Sijoitusrahastoa hallinnoi rahastoyhtiö Grid.vc Oy. Se hakee nyt rahastoon sijoittajilta yhteensä viittätoista miljoonaa euroa, josta Leppäkosken Sähkö on jo merkinnyt kolmanneksen. Minimisijoitus rahastoon on miljoona euroa.

Ensi vaiheessa sijoittajia etsitään erityisesti Suomesta. Mukaan voivat lähteä niin energia-alan yritykset kuin muutkin yritykset ja yhteisöt, jotka ovat kiinnostuneita tukemaan alan innovaatioita ja kasvua. Tavoitteena on moninkertaistaa sijoitusten määrä seuraavien vuosien aikana.

Tukea pilottivaiheeseen

Rahastoyhtiö Grid.vc Oy:n Fund and Deal Flow Managerina on juuri aloittanut Jaakko Isotalo, jolla on vankka kokemus kasvuyhtiöiden talousjohdosta.

– Sijoittajia toki on, ja myös energia-alaan keskittyviä sijoittajia. Me voimme kuitenkin tarjota yrityksille mahdollisuuden testata innovaatioitaan oikeassa kilpaillussa kaupallisessa ja vaativassa teknisessä ympäristössä, hän huomauttaa.

Erityisesti mukaan etsitään pilottivaiheen hankkeita, joille todellisen elämän testiympäristöstä olisi eniten hyötyä. Rahoitettavia yrityksiä etsitään niin Suomesta kuin ulkomailta. Uusilla ratkaisuilla tulee olla myös kansainvälistä potentiaalia.

– Meitä kiinnostaa koko ketju sieltä, missä energiaa tuotetaan hajautetusti tai pienimuotoisesti, sinne, missä joku kuluttaa sen energian, kuvailee Isotalo.

– Kaikki ratkaisut, jotka tehostavat tai parantavat tämän ketjun toimintaa, ovat kiinnostavia.

Energia-ala myllerryksessä

Sekä Koskinen, Oksanen että Isotalo näkevät, että energia-ala on isossa myllerryksessä. Uudet teknologiat, digitalisaatio ja asiakkaiden muuttuneet odotukset haastavat perinteiset tavat toimia ja avaavat markkinat uusille innovaatioille.

– Uskomme, että tätä kautta löytyy innovaatioita tai sovelluksia, jotka tuovat merkittäviä edistysaskelia esimerkiksi energiatehokkuuden, vähäpäästöisyyden, kustannustehokkuuden tai älykkäiden, digitaalisten ratkaisujen kehittämiseen, miehet tuumivat.


Sijoitus­rahasto

Leppäkosken Sähkö ankkurisijoittajana 5 miljoonalla eurolla

● Sijoittajilta haetaan yhteensä 15 miljoonaa euroa

● Sijoituskohteena energia-alan ja sen asiakasrajapinnan startup- ja kasvuyritykset

● Minimisijoitusrahastoon on miljoona euroa

Lisätietoa uudesta sijoitusrahastosta löytyy osoitteesta www. leppakoski.fi/sijoitusrahasto

 

 

 

Saatat myös pitää