PKS:n myyntipäällikkö Lotta Lilja kertoo yrityksensä toimineen sähkömarkkinoilla jo parin vuosikymmenen ajan ja haluavan nyt antaa osaamisensa asiakkaiden käyttöön. Kuva Risto Kuittinen.
Yritysratkaisut

Sähkön ostaja hyötyy hinnan vaihtelusta

Pörssisähkösopimus kilpailuttaa sähkön vuoden jokaisena bisnes­päivänä. Pohjois­Karjalan Sähkön yritysasiakkaat saavat hyödyn irti hinnan vaihtelusta.

Teksti Katri Tanskanen

Sähkön markkinahinta elää jatkuvasti kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti. Tuntihintamarkkinoilla sähkön hinta määräytyy seuraavalle päivälle tunti tunnilta, kun taas johdannaismarkkinoilla ostajat ja myyjät käyvät kauppaa esimerkiksi seuraavan talven sähkön hinnasta. Siten sähkön hintataso vaihtelee sekä yhden vuorokauden sisällä että pidemmällä aikajänteellä.

Jos yritys kilpailuttaa määräaikaisen kiinteähintaisen sopimuksen, pysyy sähkön hinta aina samana, vaikka markkinahinnat muuttuvat.

Pohjois-Karjalan Sähkön Priimaplus -pörssisähkösopimus perustuu palvelukonseptiin, jossa sähkömarkkinoiden tarjoamia mahdollisuuksia hyödynnetään jatkuvasti yrityksen hyväksi. Asiakas voi myös antaa PKS:lle valtuudet kiinnittää sähkön hintaa yrityksen puolesta silloin, kun se on asiakkaan kannalta otollista.

– Arvioimme, kannattaako asiakkaan ostaa tuntihinnoiteltua sähköä vai kannattaako sähkön hinnasta kiinnittää esimerkiksi puolet ja antaa toisen puolen mennä tuntihinnan mukaisesti. Jos johdannaishinnat ovat poikkeuksellisen edullisella tasolla, voi olla järkevää kiinnittää 100 prosenttia. Tällaista pohdintaa teemme päivittäin asiakkaan puolesta, kuvailee Pohjois-Karjalan Sähkön myyntipäällikkö Lotta Lilja.

Hyöty halvoista tunneista

Tuntihintaista sähköä käyttävät asiakkaat pystyvät hyötymään hinnan vaihteluista siirtämällä käyttöä kalliimmilta tunneilta halvemmille. Esimerkiksi ravintoloissa, kaupoissa ja leipomoissa käytetään paljon sähköä iltaisin, öisin ja viikonloppuisin, jolloin kysyntää on vähemmän ja markkinahinta alhainen.

Pörssisähkösopimuksen tehneet asiakkaat saavat tuntitasolla tietoa, mihin sähköä on kulunut ja paljonko se on jokaisella tunnilla maksanut.

– Jos huomaa, että yrityksessä on tapana laittaa jokin suuritehoinen sähkölaite päälle tiettyyn aikaan ja se sattuu aina olemaan kallein tunti päivässä, voi miettiä, onko prosessia mahdollista muuttaa, Lilja vinkkaa.

Kysynnän lisäksi hintaan vaikuttaa sähkön saatavuus. Iso osa sähköstä tuotetaan nykyään uusiutuvilla energianlähteillä, kuten tuulivoimalla, joten sääolosuhteet näkyvät hinnoissa.

– Kun tuulee paljon, sähköä voi tulla tarjolle pahimmillaan jopa yli tarpeen. Tuulen tyynnyttyä täytyy käynnistää nopeasti kalliimpaa korvaavaa tuotantoa, jolloin sähkön hinta nousee nopeasti. Meidän sopimusmallissamme tätä volatiliteettiä voi hallita kiinnittämällä osan sähkön tarpeestaan esimerkiksi talviajalle, Lilja kertoo.

Muuttuvat markkinat

Sähkön hinta on perinteisesti määräytynyt pohjoismaisessa sähköpörssissä, mutta nyt markkinat ovat laajentuneet Baltian maihin. Tällä hetkellä rakennetaan lisää siirtoyhteyksiä Keski-Eurooppaan, joten tulevaisuudessa Suomen sähkömarkkinat ovat tiiviissä yhteydessä myös esimerkiksi Saksan ja Ranskan markkinoihin.

Tällä hetkellä vesivoima on suurin vaikuttaja sähkön hintaan, mutta jatkossa esimerkiksi hiilen rooli muuttuu aikaisempaa merkittävämmäksi, koska Saksassa poltetaan paljon hiiltä.

– Sähkömarkkinoille tulee lisää sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä, joten ennustaminen vaikeutuu. Mutta asiakkaiden ei tarvitse tästä huolestua, koska me huolehdimme kaikesta heidän puolestaan, Lilja rauhoittelee.

Yritykselle sopiva paketti

Pohjois-Karjalan Sähkö tarjoaa markkinahintaan perustuvia sähkösopimuksia kaiken kokoisille asiakkaille ympäri Suomen. Yrityksillä on mahdollisuus tehdä omien arvojensa mukaisia valintoja myös sähkösopimuksen kohdalla.

– Jos asiakas haluaa ostaa sähkönsä päästöttömänä, se onnistuu samalla sopimuksella. Sähkön voi ostaa tuulivoimalla tai vesivoimalla tuotettuna. Silloin pieni erotus hinnassa on marginaalissa mukana, Lilja kertoo.

Priimaplus

  • Pörssi kilpailuttaa sähkön automaattisesti tunti tunnilta.
  • Asiakas saa halutessaan hinnankiinnityspalvelun.
  • Sähkö on ostettavissa myös täysin päästöttömänä.
  • Omien sähkönkäyttö­ paikkojen käyttöä ja kulu­ tusta voi seurata kätevästi nettipalvelussa.

Saatat myös pitää