Nyt yrityksille on tarjolla hyvinvointiohjelma Cambridge for business, kertoo toimitusjohtaja Annika Rak. Kuvassa muodonmuutoksen läpikäynyt Ann-Sofi Granholm. Kuva Anne Yrjänä.
Yritysratkaisut

C4B– Ratkaisu työssä jaksamiseen

Cambridge Finlandin yrityksille luoma C4B on pilottihankkeissaan osoittanut, kuinka ohjattu painonhallinta lisää pirteyttä ja työhyvinvointia. Pietarsaaren OSTP:llä pudotettiin kymmenessä viikossa 160 kiloa.

Teksti: Anne Yrjänä

Cambridge Finlandin pilotit ovat ensimmäisiä sekä Suomessa että maailmassa. Hanke onkin heti herättänyt kansainvälistä kiinnostusta. C4B on yrityksille apuväline työhyvinvoinnista ja -terveydestä huolehtimiseen eli sosiaalisen vastuun haasteen kantamiseen.

– Cambridgella on pitkältä ajalta hankittu ymmärrys ihmisen elämästä ja tätä positiivista pöhinää on nyt tarjolla yrityksiin. Pilotit osoittavat, että painonhallinta lisää elämänhallintaa ja pirteyttä. Pitkän tähtäimen tavoitteena on sairaspoissaolojen vähentäminen, kertoo toimitusjohtaja Annika Rak.

Piloteissa Snellmannilla ja OSTP:llä saadut tulokset painottuivat hieman eri tavoilla. Yhteistä oli pirteyden huomattava lisääntyminen. Kun kunto kohenee, elämänilokin lisääntyy ja se vaikuttaa sekä työhön että yksityiselämään.

– OSTP:llä saatiin parannuksia unen laatuun ja yleiseen hyvinvointiin. Terveysuhkakokemukset vähenivät merkittävästi, iloitsee Annika Rak.

Piloteissa paljastuivat myös niiden piilevät edut.

– Yhteinen tekeminen lisäsi yritysten yhteishenkeä. Ohjaajien tukemissa ryhmissä toimiminen on sallivampaa kuin yksin puurtaminen. Jokainen kuuntelee toistaan tarkkaan, kun puhutaan yhteisestä asiasta. Endorfiinitasotkin kohoavat korkealle, kun ryhmässä on tilaa naurulle, lisää Rak.

Cambridge ohjelma motivoi

Lapsiperheen arki oli kerryttänyt pilottiryhmään kuuluneelle Ann-Sofi Granholmille runsaasti lisäkiloja.

– Rakastin karkkia ja tykkäsin kovasti leipoa koko perheelle. Olin yrittänyt laihduttaa kaikin mahdollisin keinoin, mutta kilot tulivat aina takaisin, Granholm muistelee.

Cambridgen tekee motivoivaksi se, että siinä edetään kahden viikon askelin kohti arjen ruokavaliota. Ann-Sofin arkeen lisättiin liikuntaa ja piristysruiske siihen tuli uudesta koiranpennusta. Kymmenessä viikossa Ann-Sofi karisti 20,1 kiloa.

-Tarvitsin tätä, että selviäisin arkipäivästä. Annikalla on hieno tiimi; saimme ohjaajilta koko ajan tukea eri vaiheisiin. Ryhmässä toimiminen oli hauskaa, kun jokainen jakoi erilaisia kokemuksiaan kannustavasti, Ann-Sofi hymyilee.

Pienentynyt vaatekoko on suuri ilo, mutta terveysuhat ovat ylipainon kohdalla todellisia. Niistä myös Ann-Sofi oli erityisesti huolissaan.

– Uneni oli aiemmin katkonaista ja heräilin useita kertoja yössä. Nyt nukun kahdeksan tuntia katkottomasti, hän sanoo.

 

”Työnantaja huolehtii työntekijän tulevaisuudesta.”

 

 

– Joku ryhmässämme pystyi jättämään verenpainelääkityksen pois. Meidän suvussamme on diabetesta, joten Cambridgeä en voi jättää koskaan.

OSTP:n henkilöstöpäällikkö Ulla Kauppi iloitsee siitä, että yrityksen sairaspoissaolot alittavat teollisuuden keskimääräisen tason.

On olemassa erilaisia riskiryhmiä joihin kannattaa panostaa nyt, jos haluamme vähentää poissaoloja tulevaisuudessa. Yrityksemme Må bra grupp miettii, mitä seuraavana vuonna asian eteen tehdään.

Työnantaja oli tiiviisti mukana pilotissa ja ryhmäläiset raportoivat mielellään Kaupille projektin aikana. Tulokset vaikuttivat työntekijöiden jaksamiseen ja vapaa-aikaan.

– Pirteys ja iloisuus selvästi lisääntyivät. Näemme tämän investointina tulevaisuuteen, jolloin jatkoseuranta on tärkeää.

 

 

Saatat myös pitää