Yhteisen pöydän äärellä

Yhteisen pöydän äärellä

Sofia Wahlroos ja Jaakko Helenius Poromagia-verkkokaupasta suosittelevat lautapelejä kaikenikäisille.

Yhteisen pöydän äärellä

Lautapelit ovat kasvattaneet suosiotaan entisestään. Nykypelit tarjoavat aiempaa enemmän haastetta, ja niistä löytyy jokaiselle sopiva ikään tai pelikokemukseen katsomatta.

Teksti Vilma Timonen  Kuva Juho Länsiharju

Lautapelit eivät ole enää pelkästään nopanheittämistä, toteaa myymälävastaava Jaakko Helenius lautapelejä myyvästä Poromagia-verkkokaupasta.

Uusissa peleissä pelilaudalla liikkuminen on enemmän pelaajan kuin sattuman hallittavissa, mikä mahdollistaa pelaamisen monella eri tavalla ja antaa pelaajalle vapauden päättää enemmän omista taktiikoistaan.

– Kun pelissä on erilaisia mekaniikkoja, sen voi voittaa täysin eri tavoilla, kertoo Poromagian copywriter Sofia Wahlroos.  

– Ja kun pelin voi voittaa monella tavalla, siihen harvoin väsyy. Uudelleenpelattavuutta lisää myös säädeltävyys. Voit aloittaa helpoimmalta tasolta ja edetä siitä.

Uutta lautapeleissä on myös mahdollisuus pelata ryhmässä pelilautaa vastaan. Yhteistyöpeleihin, kuten Pandemic-peliin, voi ottaa mukaan pikkulapsetkin, sillä koko joukkueen ei tarvitse osata pelata, vaan kokeneemmat opastavat pelikavereitaan. 

– Lisäksi tuo kivaa vaihtelua pelata tiiminä, jos olet tottunut pelaamaan kahdestaan jonkun kanssa tai toisia vastaan, Wahlroos sanoo.

Ticket to Ride on kaikenikäisille sopiva, sosiaalinen peli.

Jokaiselle löytyy sopiva

Suomessa toimii useita lautapeliklubeja ja -kerhoja ja muutama lautapelikahvila. Myös ravintoloissa lautapelit ovat nykyään tuttu näky. Helenius kertoo, että varsinkin kolme–nelikymppiset ovat löytäneet lautapelaamisen ja pelit kuuluvat kiinteänä osana illanviettoihin.

– Kun on kasvettu Monopolyn ja Kimblen parissa ja huomattu, että pelaaminen on mielenkiintoinen ja kiinnostava harrastus, niin halutaan lähteä kokeilemaan, mitä nykypelit tarjoavat. Lautapelit ovat myös tosi sosiaalisia.

– Lautapelejä pelatessa tulee täysin erilainen fiilis siihen verrattuna, että pelaat tietokoneella. Yhdessäolo korostuu, kun istutaan samassa pöydässä, Wahlroos toteaa. 

Paitsi mukavaa ajanvietettä ja yhdessäoloa, pelit voivat olla myös opettavaisia. Helenius ja Wahlroos mainitsevat Ticket to Ride -pelin, jossa pyritään rakentamaan junaratoja eri kaupunkien välille. Pelistä on olemassa useita versioita, jotka sijoittuvat todellisiin paikkoihin maailman eri mantereille. 

– Minusta tuntuu, että maantietotaitoni tulevat Ticket to Ridesta, Wahlroos naurahtaa.

Ticket to Ridessa kerätään erivärisiä kortteja, joiden perusteella rakennetaan rautateitä valituille reiteille, joista pelaajat keräävät pisteitä. Peli sopii kaikenikäisille.

– Ticket to Riden parhaimpia puolia on, että se on helposti lähestyttävä ja erittäin sosiaalinen.

7 Wonders -pelissä puolestaan keskitytään nimen mukaisesti maailman seitsemän ihmeen rakentamiseen. 7 Wonders sopii suuremmallekin joukolle, sillä vuororakenteen ansiosta aikaa ei kulu odotteluun, vaan pelaajat tekevät päätöksensä samanaikaisesti.

– 7 Wondersin parhaisiin puoliin kuuluu ehdottomasti se, että siinä saa itse päättää, millä tavoin pelin haluaa voittaa. Se on myös erittäin kaunis peli, Wahlroos kertoo. 

Läheisten laatuaikaa

Lautapelejä on nykyään markkinoilla valtava kirjo. Pelaaminen ei edellytä tiettyä lähtötasoa, vaan tarjolla on runsaasti helposti lähestyttäviä ja aloittelijoille sopivia pelejä. Kokemuksen karttuessa peleihin on saatavilla erilaisia lisäosia, joilla pelin vaihtelevuutta ja vaatimustasoa voidaan lisätä. Yhden pelin elinkaari on helposti vuosia. 

– Kun miettii, miten pienellä summalla saa lautapelin, jota pelataan ystävien tai perheen kanssa, niin kyllä se vetää vertoja digitaalisellekin viihteelle, Helenius toteaa.

– Lautapeli on myös oiva joululahja. Pelaamisen voi aloittaa jo jouluna yhdessä, ja samaa peliä pelata monta vuotta. Lisäksi nykyään on niin laaja valikoima pelejä, että jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Ei haittaa, jos et pidä Monopolysta – löydät varmasti jotakin, joka sopii juuri sinulle, Wahlroos sanoo.

– Ja onhan rauhoittuminen joulun alla tärkeää, se että suljetaan ruudut ja ollaan oikeasti läsnä ja yhdessä, Helenius päättää.