Vilkasta yritysyhteistyötä sairaalassa

Vilkasta yritysyhteistyötä sairaalassa

Sairaalaympäristössä toimiva yhteistyö antaa terveysteknologian yrityksille mahdollisuuden kehittää toimintaansa todellisessa käyttöympäristössä. 

Teksti Vilhelmiina Hjorth

HUS Testbed auttaa terveysteknologian yrityksiä pääsemään hallitusti sisälle sairaalamaailmaan. Autenttisessa sairaalaympäristössä terveysteknologian tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen saadaan aito käyttäjäkokemus.

– Teemme tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa. Haluamme olla jatkuvasti kehityksen kärjessä parhaiden hoitotulosten saavuttamiseksi uusimman tutkimustiedon valossa, toteaa hanketta johtava ylilääkäri, dosentti, DI Nina Lindfors.

Viime kesänä käynnistynyt HUS Testbed on otettu innostuneesti vastaan sekä yritysten parissa että HUSin sisällä. Testbedissä yritykset kehittävät terveysteknologian tuotteita ja palveluita aidossa sairaalaympäristössä.

– Kesän jälkeen yhteydenottoja on tullut jo paristakymmenestä terveysteknologia-alan yrityksestä ja teemme parhaillaan yhteistyötä hyvin erityyppisten yritysten kanssa. Tutkimus- ja kehitystyö ei rajoitu pelkästään Testbed-leikkaussalitoimintaan eikä sen tarvitse välttämättä liittyä suoraan potilaan hoitotyöhön. Kyseeseen saattavat tulla vaikkapa välinehuoltoon tai antibakteerisiin teknologioihin liittyvät ratkaisut, Lindfors sanoo.

Monialaista tiimityötä

Testbediä kohtaan herännyt suuri kiinnostus osoittaa, että terveysteknologian yrityksillä on voimakas tarve päästä kehittämään ratkaisujaan aidossa sairaalaympäristössä.

Yritysten apuna HUS yliopistollisessa sairaalassa on toimintaa koordinoiva kehittämispäällikkö Satu Pesola yhdessä monitaitoisen Testbed-sairaanhoitajatiimin kanssa.

– Testbed-sairaanhoitajilla on laaja-alainen kirurgisen sairaanhoidon osaaminen ja he pystyvät toimimaan monen erikoisalan sisällä. Hoitajat ovat innostuneita tästä toiminnasta, joka mahdollistaa hyvin monenlaisen osaamisen yhdistämisen uudenlaiseksi työnkuvaksi. Pitkän leikkaussalikokemuksen ohella kokemusta löytyy myös asiakaspalvelutyöstäsekä liiketalouden osaamisesta, sanoo Lindfors.

– Sairaalan sisältä löytyvä osaaminen on huikeaa. Onpa kyseessä mikä tahansa erikoisala, siihen löytyy syvällistä osaamista.

Verkostoitumista yli rajojen

Testbed-toiminta auttaa yrityksiä vientimarkkinoille ja houkuttelee kansainvälistä osaamista Suomeen.

– Testbed-toimintaa siivittää pohjoismaisella tasolla Nordic Proof -verkosto. Sen kautta on jo saatu ensimmäinen pohjoismainen kysely.

Vaikka HUS on suuri organisaatio, toteaa Lindfors sen reagointinopeuden olevan hyvä. Vuoden mittaisen Testbed-hankkeen tehtävänä on integroida toiminta osaksi sairaalaa niin, että pitkäkestoista ja asiakaslähtöistä yritysyhteistyötä voidaan jatkossa toteuttaa tehokkaasti yhden luukun periaatteella.

– On tärkeää, että voimme käyttää riittävästi aikaa jokaisen yhteistyökumppanin saamiseksi hallitusti sisälle sairaalamaailmaan. Prosessi rakentuu yksilöllisesti askel kerrallaan.

Testbedissä tutkimusdata syntyy tuote- tai palvelukehityksen aikana. Datan pohjalta tuotettu tieteellinen julkaisu on käytössä jo ratkaisua lanseerattaessa, joten yritykset säästävät huomattavasti aikaa.

– Olemme saaneet palautetta siitä, että Suomesta saadulla ”HUS-leimalla” on suuri lisäarvo yrityksille, kun ne lähtevät kansainvälistymään. Autenttisessa sairaalaympäristössä tapahtuva ihmisten välinen interaktio synnyttää ne tärkeimmät kehittämisviestit, joista terveysteknologian tuote- ja palvelukehitys saa lisäarvoa, Lindfors summaa.

RAHOITTAJAT: TEKES, HUS, CGI, GE HEALTHCARE, AALTO DESIGN FACTORY JA HELSINGIN YLIOPISTO, YHTEISTYÖKUMPPANINA HANKKEESSA ON MYÖS PLANMECA OY. WWW.HUSTESTBED.FI