Vastuuta valinta kerrallaan

Vastuuta valinta kerrallaan

Myös hyväntekeväisyys on vastuun kantamista: joulukuusta lähtien jokaisesta Népran myydystä tuotteesta lahjoitetaan 0,50 euroa hyväntekeväisyyskohteisiin.

Vastuuta valinta kerrallaan

Vastuullinen treenivaate kunnioittaa ympäristöä ja ihmisiä. Se kestää pitkään sekä käyttöä että katsetta. Népran Essi Enqvist on tehnyt vastuullisuusvalinnan kuluttajan puolesta.

Teksti Laura Pullinen  Kuva Julius Töyrylä

Yhteinen opettaja saattoi tekstiili- ja vaatetustekniikan opiskelija Essi Enqvistin ja tradenomiopiskelija Anna-Mari Niutasen yhteen viisi vuotta sitten. 

– Yhteinen visio vastuullisista treenivaatteista löytyi heti. Ryhdyimme yrittäjiksi suoraan koulun penkiltä, Enqvist kertoo. 

Siitä asti Népra on raivannut tietä kilpaillussa urheiluvaatebisneksessä, jotta kuluttajan olisi yhä helpompi tehdä vastuullisia valintoja. 

Ei yhtään turhaa vaatetta

Enqvist suunnittelee Népran vaatteet ja vastaa niiden tuotannosta tarkkaan valittujen yhteistyökumppanien kanssa.

– Suunnittelussa lähden aina tarpeesta tai ratkottavasta ongelmasta. Ennen tuotantoa varmistamme, että tuote on käyttötarkoitukseensa sopiva ja toimiva. Mitään ei tuoteta vain huvin vuoksi, vaan aina mietitään, miksi jotain tehdään niin kuin tehdään. 

Vastuullisia ratkaisuja, isoja ja pieniä, tehdään koko ajan. Enqvist kuvaa yhtä ratkaistua ongelmaa:

– Moni leikkaa vaatteesta kutittavan pesulapun pois. Se vaikeuttaa vaatteen huoltoa ja kierrätystä ja vähentää jälleenmyyntiarvoa. Mietimme, miten pesulappu säilyisi koko tuotteen elinkaaren ajan. Olemme saaneet kiitosta lapuistamme, jotka on ommeltu pieneen kangastaskuun.

Valtaosa Népran mallistosta tuotetaan Tallinnassa. Sukat neulotaan Ylöjärvellä ja kuosit painetaan Aitoossa. Yhteistyömallistot suomalaisen Pure Wasten kanssa valmistetaan Intiassa. 

Lyhyet välimatkat ovat paitsi ekologisia myös käytännöllisiä. Enqvist tietää, kuka vaatteet tekee.

– Vaatteita ei pidä tuottaa ihmisten tai ympäristön kustannuksella, Enqvist linjaa. 

Népran vaatteiden materiaalit valitaan kestämään kulutusta ja käyttöä, jotta ne olisivat mahdollisimman pitkäikäisiä.

– Aina kun mahdollista, valitsemme kierrätysmateriaalin.

Näin on myös toimittu: suuri osa mallistosta on valmistettu kierrätetystä polyamidi-elastaani-sekoitteesta. Enqvistin mielestä tekokuitu on urheiluvaatteeseen tällä hetkellä paras vaihtoehto. 

– Materiaalin on oltava tarkoitukseen sopiva. Siten emme luo kertakäyttövaatteita.

MITÄ PITKÄIKÄISEMPI vaate, sitä kestävämpi valinta.

Avoimuus on rehellisyyttä

Népran treeni- ja oloasuihin jaettu mallisto on tarkkaan harkittu. Jokaisella vaatteella on tarkoitus ja niitä on myös helppo yhdistellä keskenään.

– Tuotteemme ovat ajattomia ja kestäviä. Pitäydymme laadukkaissa perusasioissa tyylistä tinkimättä, Essi kuvailee designfilosofiaansa. 

Vastuullinen vaate kestää aikaa myös visuaalisesti. Mitä pitkäikäisempi vaate, sen kestävämpi valinta.

– Vältämme ylituotantoa, sillä uuden tuottaminen on aina ongelmallista. Haluamme vaikuttaa kestämättömiin kulutustottumuksiin. Aina ei ole tarpeen ostaa uutta, Enqvist muistuttaa.

Kiinteänä osana Népran vastuullisuuseetosta on radikaali avoimuus. Tuotantoketjut ovat jäljitettävissä, ja jokaisen tuotteen osalta pääsee näkemään tietoa materiaalien alkuperästä. 

Ennen kaikkea avoimuudessa on kyse rehellisyydestä. Enqvistin mielestä kankaiden alkuperää voisi selvittää vieläkin kauemmas.

– Tiedämme, mitä emme vielä tiedä ja kerromme myös sen. Haluamme näyttää, että mekään emme ole täydellisiä, mutta ainakin olemme rehellisiä siitä, päättää Enqvist.

kynaHarm

Népran tuotantoketju on läpinäkyvä. Perustaja Essi Enqvist ja Tallinnan ompelimon mallimestari Laura Jõemägi ratkovat vaatteiden kaavoitusta.

Ideasta joogasalille – Saturnus-legginsit

Essi Enqvistin oma lempituote Népran valikoimasta on Saturnus-legginsit. Ne ovat hänellä haastatteluhetkelläkin jalassa.

– Elän melko aktiivista elämää. Tykkään siitä, että mukavaa urheiluvaatetta voi käyttää myös töissä, Enqvist kertoo.

Legginsit ovat ensimmäinen Népra-tuote. Tyylikkäät ja ajattomat luottohousut toimivat niin treeneissä kuin kaupungillakin. 

Kuten kaikki Nepran tuotteet, myös Saturnus-legginsit ovat Enqvistin kynästä. Saturnusten suunnittelussa on huomioitu ja ratkaistu ongelma, jonka moni legginsejä paljon käyttävä henkilö tunnistaa.

– Moni tunnistaa käytössä päältä valuvat legginssit. Me ratkaisimme tämän haasteen kaavoittamalla vyötärön hieman kapeammaksi ja ompelemalla kuminauhan housujen selkäosaan.

Enqvist suunnittelee tuotteen aina kaavoitukseen saakka. Hän piirtää tuotteen, päättää mitoituksen ja työstää kaavat. Sen jälkeen kaavat lähetetään ompelimoon Tallinnaan, missä kokonaisuus viimeistellään. Lopulta suunnitellusta vaatteesta valmistetaan prototyyppi.

Prototyypin avulla Enqvist tiimeineen testaa, toimiiko uuden suunnitellun vaatteen malli ja materiaali käytössä. Lopulta, kun vaate on todettu sellaiseksi kuin alun perin haluttiin, kaavoista tehdään Tallinnassa kokotaulukon mukaiset  versiot, jonka jälkeen tuote päätyy varsinaiseen tuotantoon.