Vastuullinen vitamiinitee

Vastuullinen vitamiinitee

Aboa Global Oy:n toimitusjohtaja Anne Aatola nauttii päivittäin kupin teetä työpäivän lomassa.

Vastuullinen vitamiinitee

Kuluttajat arvostavat maun lisäksi ruokatuotannon kestävyyttä. Elomentsin vitamiinitee vastaa tähän kysyntään.

Teksti Kirsi Kojonkoski  Kuva Timo Mäkipää

Ruokakaupassa tehtävillä valinnoilla kuluttajat voivat määritellä arvomaailmaansa, ja se vaatii ruokajärjestelmältä muuntautumiskykyä. Teen kohdalla muutosta tarvitaan, sillä iso osa Suomeen tuotavasta teestä tulee plantaaseilta, joilla työntekijät ovat alipalkattuja ja työolosuhteet haastavia.

Onneksi vaihtoehtojakin on. Eloments-tee tuotetaan Reilun kaupan periaatteita noudattaen. Reilu kauppa maksaa viljelijöille aina takuuhintaa ja tämän päälle Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä viljelysosuuskunnat päättävät demokraattisesti. Tuotannossa ei käytetä lapsityövoimaa, työntekijöille taataan oikeus lomiin ja toimintaa säädellään ympäristösäännöksillä.

Taustalla pitkä kehitystyö

Elomentsin taustalla ovat australialaisnaiset Nicole Lamond ja Julie Hirsch. Lamond vakuuttui vastuullisuuden lisäämisen tarpeesta nähtyään plantaasien työntekijöiden kehnot työolosuhteet reissatessaan Intiassa ja Itä-Afrikassa 90-luvulla. Lamond tapasi Hirschin kirjoituskurssilla, ja samanlaisen arvopohjan omaavina he alkoivat yhdessä tutkimuskumppaninsa kanssa kehittää eettisesti valmistettua luomuteetä. Kiireisinä ihmisinä he halusivat siitä myös terveellistä.

Kaksivuotisen kehitystyön aikana usko oli välillä koetuksella, sillä tee piti saada myös maistumaan hyvältä. Lopulta he onnistuivat vesiuuttomenetelmällä erottamaan kasveista ja yrteistä vitamiineja, ja tuloksena oli maailman ensimmäinen luonnollisia vitamiineja sisältävä tee.

Vitamiineja luonnosta

  • Haudutettu kuppi sisältää yli 40 % B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B9- ja C-vitamiinia sekä sinkkiä päivittäisestä saantisuosituksesta.

  • Vitamiinit ja mineraalit saadaan tulsista, guavasta,amblapuusta, kolibripavusta, annatto-kasvista ja sitruunasta.

  • Ei keinotekoisia väri-, säilöntä- tai täyteaineita eikä muuta synteettistä.

Suomen valloitus alkamassa

Elomentsin teetä maahantuovan perheyrityksen, Aboa Global Oy:n toimitusjohtaja Anne Aatola on syystäkin ylpeä tuotteesta. Aatola haluaa tuoda markkinoille vastuullisia tuotteita ja tehdä kestävän liiketoiminnan myötä maailmasta paremman paikan.

– Luonto on aina ollut minulle tärkeä ja kiinnitän paljon huomiota omiin kulutustottumuksiini. Haluamme myös yrityksenä olla vastuullinen toimija ja löytää samanmielisiä kumppaneita.

Aboa Globalin ja Elomentsin edustajat tapasivat messuilla Lontoossa viime vuonna.

– Näimme heti, että reilun kaupan luomuvitamiinitee on jotain uutta ja hienoa, jonka haluamme tuoda Suomen markkinoille. Nyt teetä voikin ostaa muun muassa hyvin varustetuista K-kaupoista.