Vanhasta tiedosta syntyi innovaatio suun ongelmiin

Vanhasta tiedosta syntyi innovaatio suun ongelmiin

Sydänkirurgian ja elinsiirtokirurgian erikoislääkäri Tommi Pätilä esittelee Lumoral-valolaitetta, joka poistaa tehokaasti suun bakteereja yhdessä teknisen suuhuuhteen kanssa.

Vanhasta tiedosta syntyi innovaatio suun ongelmiin

Koite Healthin kehittämä Lumoral-laite tappaa suun bakteereja innovatiivisen valohoito-
ominaisuuden avulla.

Teksti Valtteri Mörttinen  Kuva Outi Neuvonen

Uuden Lastensairaalan sydänkirurgian ja elinsiirtokirurgian erikoislääkäri Tommi Pätilä sai puolivahingossa idean, joka voi mullistaa suunterveydenhoidon.

Pätilä suoritti sydäntutkimuksia käyttäen niissä indosyaanivihreää ja huomasi lukemastaan tutkimuskirjallisuudesta vanhan havainnon. Valon ja väriaineen yhteisvaikutus omaa bakteereja eliminoivan vaikutuksen. Havainto on yli sata vuotta vanha ja toimii samalla tavoin kuin yhteyttämisen mekanismi lehtivihreässä, eli elektronisiirtoreaktion kautta.

– Testasimme asiaa mikrobiologian laitoksella ja totesimme, että vaikutus on erityisen voimakas strep-
tokokkeja vastaan, Pätilä kertoo.

Oivalluksesta inspiroituneena Pätilä tutki asiaa Aalto yliopistoon perustetun tutkimusryhmän kanssa. Ryhmä perusti lopulta yrityksen nimeltä Koite Health Oy.

Ryhmä suunnitteli väriaineesta hammasplakkiin sitoutuvan, teknisen suuhuuhteen Lumorinsen, ja sen kanssa käytettävän Lumoral-valolaitteen, jolla plakkiin kiinnittyneen väriaineen voi aktivoida. Yhdessä tuotteet muodostavat suuhygienian hoitoon uuden keinon, joka on kotikäytössä yhtä helppo kuin tavallinen hammasharjakin.

– Ainutlaatuista tuotteessa on, että sen bakteereja tappava vaikutus on noin sata kertaa tehokkaampi kuin markkinoiden voimakkaimmalla suuvedellä, kehuu Pätilä.

Lisäapu hampaiden hoitoon

Suunterveydenhoito kaipaa uusia innovaatioita erityisesti juuri nyt. Koronaviruksen takia hammaslääkäreiden vastaanotolle on ollut kuluneen vuoden aikana äärimmäisen vaikeaa päästä. Vaikka potilas tekisi ajanvarauksen nyt, vastaanotolle pääsee yleensä vasta ensi vuoden puolella. Hammashygienian kohentamisella kotikonstein on siis erityinen merkitys.

Pätilä kertoo, että indosyaanivihreällä suunterveyden hoitaminen kiinnosti häntä ensisijaisesti siksi, että kyseessä on vuosikymmeniä lääketieteessä käytetty turvallinen väriaine. Hammassairaudet puolestaan ovat maailman suurin infektiosairaus, joten keksintö tarjoaa korona-aikaa pidempääkin apua ihmiskuntaa piinanneisiin ongelmiin. Lumoral hyödyntää fysikaalista ilmiötä, joka tappaa bakteereja ja jota voidaan toistaa lukuisia kertoja ilman, että bakteereille kehittyy resistenssi.

– Ihmisiä kehotetaan harjaamaan hampaat kahdesti päivässä, ja teoriassa sen myötä kaikilla pitäisi olla omat reiättömät hampaat suussaan, mutta jostain syystä se ei vain onnistu.

Kaikkein suurin syy ongelman laajuuteen on se, että ohjeiden noudattaminen ei eri syistä onnistu. On kuitenkin olemassa myös ihmisiä, jotka noudattavat ohjeita tunnollisesti, mutta reikiä ja parodontiittia eli pitkälle edennyttä ientulehdusta aiheutuu silti. Kaikkein isoimman hyödyn Lumoral tarjoaa juuri heille, joille päivittäin pesu ja lankaus eivät riitä vaan jotka tarvitsevat lisäapua niiden ohelle.

Pätilä muistuttaa, että suunterveys ei silti ole minkään pienen erityisryhmän murhe.

– Noin 70 prosenttia aikuisesta väestöstä sairastaa jonkinasteista parodontiittia, ja hammassairaudet on yhdistetty yli 200 erilaiseen krooniseen sairauteen mukaan lukien esimerkiksi sydäntaudit.

Tulokset olleet lupaavia

Tuote on ollut markkinoilla vasta muutaman kuukauden, mutta ensimmäiset asiakaskokemukset ovat tehneet positiivisuudellaan Pätilään suuren vaikutuksen.

Hän kertoo kahdesta eri tapauksesta, joissa tuote on onnistunut pelastamaan jopa poistoon menossa olleen hampaan. Asiakkailla on siis ollut aika varattuna poistoon, mutta aikaa on jouduttu siirtämään koronatilanteen takia.

– He käyttivät uutta aikaa odottaessaan Lumoralia, ja sinä aikana hampaan kiinnittymiskudokset olivat kohentuneet siinä määrin, että hampaan poistosta luovuttiin. Se, että joku saa keksinnöstä tällä tavalla ihan aitoa apua, on tutkijalle iloista suurin, Pätilä sanoo.

Tuotteesta on ollut vaikuttunut myös ylilääkäri Jukka H. Meurman, joka on menestyneimpiä hammaslääketieteen tutkijoita Suomessa. Eläkkeellä oleva suun infektiosairauksien professori ja edelleen aktiivisesti tutkimustyötä Biomedicumissa tekevä Meurman kertoo, että tutkimusnäyttö valoaktivoituvan väriaineen antibakteerisesta vaikutuksesta on vahva ja menetelmää on käytetty hammashoidossa. Hän ei kuitenkaan muista törmänneensä koskaan aiemmin vastaavaan kotihoitoon soveltuvan valohoidon menetelmään suunterveydessä.

Vaikka tutkimusnäyttö tehostetun kotihoidon tehosta on keksinnön nuoruuden takia vielä vähäistä, alustavat tulokset ovat erittäin positiivisia.