Uusilla tuotteilla ilmastonmuutoksen vastaiseen taistoon

Uusilla tuotteilla ilmastonmuutoksen vastaiseen taistoon

ENERCONin myyntijohtaja Marko Salmela, myyntipäällikkö Roddy Gilmore sekä huoltopäällikkö Ilkka Korppi tuovat ENERCONia tunnetuksi muustakin kuin tuulivoimaloista.

Uusilla tuotteilla ilmastonmuutoksen vastaiseen taistoon

Tuulivoiman osuus yhteispohjoismaisilla sähkömarkkinoilla kasvaa. Myös teollisuuden ja palveluiden tarve pitkiin, uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön ostosopimuksiin lisääntyy.

Teksti Joonas Ranta  Kuva Joona Raevuori

Ennustuksia tulevaisuuden energiantuotannosta, teollisuudesta ja liikenteestä voisi tehdä loputtomiin. Yksi asia on kuitenkin varma. Uusiutuvien energialähteiden käyttö sekä innovaatiot niiden saralla syövät fossiilisten polttoaineiden osuutta kasvavissa määrin. Niin maailmalla kuin Suomessa.

–  Tuulivoima ei ole vain ympäristöteko. Se on sijoitus myös taloudellisessa mielessä. Tuulivoiman kysyntä globaaleilla sekä suomalaisilla markkinoilla kasvaa vuosi vuodelta, toteaa ENERCONin myyntijohtaja Marko Salmela.

ENERCON haluaa älyllistää ja tehostaa tuotetun sähkön koko matkan – tuulimyllyistä teollisuuteen, koteihin, latauspisteisiin ja sähköautoihin. Yrityksen vuosikymmenten kokemusta, asiantuntemusta ja asemaa hahmottaa muun muassa se, että yrityksen tuuliturbiineja pyörii tällä hetkellä jokaisella maapallon mantereella. Kyllä – myös Etelämantereella.

Kasvava joukko suomalaisia teollisuuden toimijoita on kiinnostunut omavaraisesta energiantuotannosta. Energiamuodon yleistymistä ajaa muun muassa sähköakkujen romahtanut hinta ja kehittyneet sähkön varastointitekniikat.

–  Kotimainen tuulivoima tarjoaa edullisen ja kestävän edun yrityksille ja julkiselle sektorille, toteaa ENERCONin huoltopäällikkö Ilkka Korppi.

Älykästä sähköautoilua

Suomalainen liikenne nojaa tänä päivänä vahvasti fossiilisiin polttoaineisiin. Liikenteen sähköistäminen on sekin avainasemassa ENERCONin uusissa ratkaisuissa. Tässä tehokas lataus on kaiken a ja o.

Sähköisen liikenteen tulevaisuus otetaan yrityksessä vakavasti. ENERCON on ollut mukana kehittämässä ensimmäistä huipputehokasta 350 kilowatin latausasemaa. Sen tarjoama pikalataus on peräti 190 prosenttia nopeampaa kuin maailman tunnetuimman sähköautovalmistajan Teslan vastaava.

Myyntipäällikkö Roddy Gilmore hahmottaa yrityksen osaamista yksinkertaisen kaavion kautta. Yksi älylatausasema pystyy lataamaan neljää ajoneuvoa, kutakin 350 kilowatin teholla. Vaihtoehtoisesti ja ajoneuvosta riippuen lataus voidaan tehdä myös 50, 100 tai 150 kilowatin tehoilla.

–  Entistä tehokkaammat latauspisteet ovat oleellinen osa Suomen kaupunkien ja maanteiden kestävää kehitystä, Gilmore visioi.

Vielä mielenkiintoisemmaksi yrityksen latauspisteet tekee niiden sisältämä tekniikka. Samoja tehoelektroniikkaratkaisuja ENERCON on käyttänyt myös tuulivoimaloissaan.

–  Koska kyseessä on meille tuttu, vuosikymmenien kokemuksella laadittu ratkaisu, voimme aloittaa älykkäiden latauspisteiden tuotannon hyvin luottavaisin mielin, Salmela iloitsee.

Enemmän kuin komponentteja

Tuulivoima- ja sähköautoratkaisujen lisäksi ENERCON tarjoaa osaamistaan energian varastoinnissa ja muissa älykkäissä ratkaisuissa.

–  Kehitystyömme on osa ilmastonmuutoksen vastaista taistelua. Jokainen edistysaskel sekä uusi tuote nähdään meillä osana globaalin megahaasteen ratkaisua, Salmea toteaa.

Tämä työ vaatii kokonaisvaltaista otetta ja visiota. Yksittäisten komponenttien tuottamisen sijaan ENERCON painottaakin koko sähköverkon ymmärtämistä.

–  Kokonaisvaltaisella ymmärryksellä ja tietotaidolla uusiutuvien energioiden edut voidaan valjastaa asiakkaiden käyttöön maksimaalisella teholla, Gilmore kertoo.