Uusia tapoja viettää aikaa

Uusia tapoja viettää aikaa

Kone ja Vene Centerin valikoimasta löytyy kattavasti muun muassa veneitä, moottoripyöriä, mönkijöitä ja moottorikelkkoja.

Uusia tapoja viettää aikaa

Korona muokkasi tapoja lomailla ja viettää aikaa. Ulkomaanmatkat vaihtuivat muihin elämyksiin.

Teksti Pauliina Rahunen  Kuva Iita Sillanpää

Ihmiset ovat nyt hakeneet uusia tapoja viettää vapaa-aikaa ja matkailla, tuumaa kuopiolaisen Kone ja Vene Centerin toimitusjohtaja Janne Hattunen.

Esimerkiksi veneitä kysyttiin kuluneella kaudella ennätystahtiin. Moni jäi kuitenkin ilman mieluista kulkupeliä, sillä suosituimmat mallit loppuivat venetehtailta kesken.

Veneilykansan kestosuosikki on noin viisimetrinen pulpettivene, joka sopii niin kalastukseen, yhteysveneeksi kuin retkikäyttöönkin. Myös isompien retki- ja matkaveneiden kysyntä on piristynyt mukavasti.

– Retki- ja matkaveneet korvaavat ulkomaan ja osittain myös muuta kotimaan matkailua. Tällainen vene on myös hyvä vaihtoehto mökille, Hattunen näkee.

Veneilyharrastuksen suosio oli kasvamaan päin jo ennen koronaa, mutta tänä kesänä uusia harrastajia oli liikkeellä poikkeuksellisen paljon. Hattunen viihtyy vesillä itsekin ja ymmärtää, mikä vesillä liikkumisessa viehättää. Hänen oma kesälomansa hurahti Saimaalla veneillen ja akkuja lataillen.

– Kotimaassa ei taida olla mitään sen hienompaa kuin olla vesillä. Turha kiire ja huolet unohtuvat.

Moottorit kiinnostavat

Hattunen seuraa vapaa-ajanvieton muutoksia paraatipaikalta. Kesä ja alkusyksy osoittivat, että yhä useammat hyppäävät vapaa-ajallaan paitsi veneiden myös moottoripyörien ja mönkijöiden kyytiin.

Monen motoristin mielestä moottoripyöräilyssä kiehtoo vauhti. Maisematkin näyttävät moottoripyörän selästä tyystin erilaiselta kuin autossa istuen. Mönkijät puolestaan sopivat niin hyötykäyttöön kuin luonnossa liikkumiseen läpi vuoden.

– Pyöräpuolella kausi alkoi tänä vuonna myöhemmin, mutta sitten olikin normaalia vauhdikkaampaa aina syyskuulle asti. Mönkijöiden kysyntä on kiihtynyt syksyä kohti.

Kotimaan matkailun, mökkeilyn ja luonnossa liikkumisen voi odottaa jatkuvan vilkkaana läpi talven ja syksyn. Hattunen veikkaa moottorikelkkailua tulevan talven hitiksi. Moottorikelkka sopii loistavasti kulkuvälineeksi niin metsäretkille, pilkkireissuille kuin puunhakuun. Osa harrastaa kelkkailua urheilumielessä.

– Kelkkamallisto on tänä päivänä tosi laaja, ja sieltä löytyy jokaiseen käyttötarkoitukseen varmasti sopiva kulkupeli.

Tilata kannattaa jo talvella

Kulunut veneilykausi osoitti, että tiettyjä malleja ei välttämättä riitä kaikille halukkaille. Tämä on hyvä pitää mielessä, jos mielii venettä ensi kesäksi. Kun veneen pistää tilaukseen talvipakkasilla, pääsee vesille heti jäiden lähdettyä.

– Veneilyyn ja venemalleihin kannattaa käydä tutustumassa myös venemessuilla, jos niitä saadaan talvella järjestää. Myös me autamme sopivan veneen ja varusteiden valinnassa, onpa asiakas aloitteleva veneilijä tai kokenut harrastaja.

Vuonna 2016 perustettu Kone ja Vene Center myy veneitä, moottoripyöriä, mönkijöitä ja moottorikelkkoja. Valikoimassa on myös hyviä vaihdokkeja.

– Lisäksi tarjoamme huoltopalvelut sekä kausisäilytykset ja voimme toimittaa kaikki laitteet asiakkaalle, vaikka kotiin asti.