Uusi työelämän konsepti tuo hyvinvoinnin osaksi arkea

newspool

Hyvinvointianalyysin käyttöönotosta alkunsa saaneita toimenpiteitä ovat esimerkiksi yhteinen liikuntahaaste, luennot sekä viikoittaiset hyvinvointiin liittyvät sparraussessiot.

Uusi työelämän konsepti tuo hyvinvoinnin osaksi arkea

Elämänturvayhtiö LähiTapiola valjasti henkilöstön mukaan hyvinvointiasioiden edistämiseen. Syvempää tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista tarjoava Sisäinen tsemppari -konsepti motivoi konkreettisiin tekoihin.

Teksti ja kuva Firstbeat

Vakuutusyhtiöstä elämänturvayhtiöksi uudistumassa oleva LähiTapiola on ottanut ensimmäisenä käyttöön Sisäinen tsemppari -konseptin. Konseptissa osa työntekijöistä koulutetaan sykeanalyysiin perustuvan stressiä, palautumista ja liikunnan vaikutuksia kuvaavan Firstbeat Hyvinvointianalyysin palauttenantajiksi. Kaikki lähti liikkeelle LähiTapiola-ryhmän vuonna 2017 järjestämästä esimiespäivästä, jonka sisältöä ja purevuutta haluttiin täydentää Hyvinvointianalyysilla. Mittauksiin osallistui 90 prosenttia ryhmän esimiehistä, jotka ovat edelleen hyödyntäneet päivän aikana saamiaan oppeja omissa tiimeissään. Tähän päivään mennessä samoihin mittauksiin on osallistunut jo yli 2 000 ryhmän työntekijää.

Sisäinen tsemppari -konsepti antaa Hyvinvointianalyysille lisää tehoa ja jatkuvuutta tuomalla hyvinvointiasioiden syvempää ymmärrystä ja tietoutta jokapäiväiseen työarkeen. Innolla konseptia pilotoimaan lähteneessä LähiTapiolassa on vuoden aikana koulutettu maanlaajuisesti jo yli 60 tsempparia, mukaan lukien kaikki Espoon yhtiöiden HR-päälliköt.

– Tämä konsepti on ollut meille taloudellinen ja vaikuttava ratkaisu. Haluamme edistää yhtä lailla niin asiakkaidemme kuin henkilöstömme kokonaisvaltaista hyvinvointia, mutta myös kasvattaa tietoisuutta terveydestä ja hyvinvoinnista. Vaikuttaa siltä, että Hyvinvointianalyysi ja tsempparit ovat osaltaan onnistuneet lisäämään kiinnostusta hyvinvointiasioihin työntekijöidemme keskuudessa, kertoo LähiTapiolan henkilöstöpäällikkö Kati Knopp-Nyholm.

TÄMÄ KONSEPTI on ollut meille taloudellinen ja vaikuttava ratkaisu.

Mitattu tieto tuo konkretiaa

LähiTapiolassa Hyvinvointianalyysiin osallistuneiden suosituimpia hyvinvointia tukevia tavoitetta ovat olleet nukkumaanmenon aikaistaminen, liikunnan lisääminen ja ruokailurytmin säännöllistäminen. Nämä mielessä pitäen eri puolilla ryhmää on tehty erilaisia toimenpiteitä, kuten yhteinen liikuntahaaste, luentoja sekä viikoittaisia hyvinvointiin liittyviä sparraussessioita. Itsekin tsempparina toimivan Knopp-Nyholmin mukaan konseptia on kuitenkin mahdollista viedä pidemmällekin.

– Tulosten purku sujui jouhevasti tsemppareiden kautta, mutta konseptissa on kehittämismahdollisuuksia jatkossa vaikka mihin.

Hyvinvointi osaksi arkea

Tsemppareiden pitämässä Hyvinvointianalyysin ryhmäpalautteessa osallistujat saavat apua omien tulostensa tulkintaan sekä vinkkejä parempaan hyvinvointiin. Halutessaan tuloksista voi keskustella myös henkilökohtaisesti. Mutta miten tsemppari sitten itse hyötyy tsempparina toimimisesta?

– Saan luvan kanssa katsoa ihmisten perään ja kysyä, mitä kuuluu. Koen, että minulla on työyhteisössä muutenkin vahva rooli, joka on nyt vahvistunut entisestään. Mittaustuloksista on tullut hyviä ahaa-elämyksiä, ja yhdessä olemme sitten laittaneet termejä uusiksi ja jutelleet kahvipöydässä iltarutiinien merkityksestä, kuvailee LähiTapiola Vellamon yritysneuvoja Maiju Kymäläinen, jota ei tarvinnut erikseen houkutella mukaan Sisäinen tsemppari -koulutukseen.

– Esimies sanoi, että tämä kuulostaa juuri minulle sopivalta jutulta, ja oli siinä aivan oikeassa. Koulutuksen lähipäivä oli niin kiva ja mielenkiintoinen, että olisin voinut istua siellä vaikka kaksi vuorokautta putkeen, Kymäläinen naurahtaa.

Koulutuksesta sekä säännöllisesti järjestettävästä tsemppariklinikasta vastaava Firstbeatin hyvinvointiasiantuntija Jaakko Kotisaari myhäilee tyytyväisenä positiiviselle palautteelle, ja iloitsee LähiTapiolan rohkeutta lähteä mukaan täysin uudenlaiseen konseptiin.

– On ollut hienoa havaita, miten merkittäväksi kollegoiden rooli terveyden ilosanoman eteenpäin viemisessä on muodostunut motivoituneiden tsemppareiden myötä. Tekemisen paloa on runsaasti, ja LähiTapiola on saanut isona talona homman toimimaan hyvin. Tämä on hyvä esimerkki myös muille, että henkilöstön hyvinvointiin panostaminen todellakin kannattaa, Kotisaari päättää.