Uudistuva kaupunkikeskus jatkaa kasvuaan

newspool

Hausian toimitusjohtaja Kari Kiviluoma uskoo Espoon olevan mielenkiintoinen kohde myös sijoittajille.

Uudistuva kaupunkikeskus jatkaa kasvuaan

Espoon keskuksen vanha virastokeskittymä uudistuu täysin lähivuosien aikana. Alue vastaa pääkaupunkiseudun asuntojen kasvavaan kysyntään muuntautumalla moderniksi kasvukeskukseksi.

Teksti Anna Gustafsson  Kuva Joona Raevuori

Espoolaisen rakennusliike Hausian toimitusjohtaja Kari Kiviluoma levittää pöydälle ison työsuunnitelman. Paperiin on merkitty Hausian työprojektit seuraavan viiden vuoden ajalle. Työmaita riittää, sillä pääkaupunkiseudulle rakennetaan nyt ennätystahtiin. Hausialla on parhaillaan käynnissä kymmenen rakennusprojektia. Vuoden loppuun mennessä rakenteilla on lähemmäs 500 asuntoa.

Yksi kiinnostavimmista hankkeista sijaitsee Espoon keskuksen Kaupunginpuistossa, jonne Hausia rakentaa neljä asuinrakennusta juna-aseman viereen. Alueelta puretaan ensimmäiseksi melkein 10 vuotta tyhjillään ollut kaupungintalo, myöhemmin myös muita virastorakennuksia. Espoon kaupunki arvioi, että alueelle muuttaa noin 10 000 uutta asukasta vuoteen 2050 mennessä. Kaikkiaan Espoo vetää neljästä viiteen tuhanteen uutta asukasta joka vuosi.

– Rakentamisessa ei missään tapauksessa olla vielä lähellä tilannetta, jossa kysyntä ja tarjonta olisivat tasapainossa, Kiviluoma toteaa.

Espoo vahvistuu ja kasvaa

Kiviluoma pitää Espoota mielenkiintoisena kohteena niin asuntoa omaan käyttöön ostavan kuin sijoittajankin kannalta. Kasvavan Espoon mahdollisuudet laajentua ovat erinomaiset.

– Espoon heikkoutena pidettiin ennen hajanaisuutta. Nyt se on ehdottomasti kaupugin suuri vahvuus. Espoolla on monta kasvukeskusta, ja parantuneen julkisen liikenteen ansiosta kaupungilla on mahdollisuus kasvaa monesta paikasta yhtä aikaa, Kiviluoma kuvaa.

Espoon keskukseen tulevista, Hausian rakentamista asuintaloista ensimmäinen, Kaupunginpuiston Intro, on nyt rakenteilla ja myynnissä. Talo valmistuu alkuvuodesta 2020. Yhtiöön tulee perheasuntojen lisäksi paljon yksiöitä ja kaksioita. Asuntojen koolla vastataan väestörakenteeseen.

– Pääkaupunkiseudulla asutaan eniten yhden tai kahden hengen talouksissa. Espoon keskuksessa palvelut ovat lähellä ja kulkuyhteydet erinomaiset. Lähellä on paljon oppilaitoksia, Kiviluoma kertoo.

Asunnot ovat kiinnostaneet monenlaisia ostajia, mutta neliöhinta toimii myös sijoittajan portfoliossa.

Korkea laatu edellä

Kiviluoma on työskennellyt rakennusalalla pääkaupunkiseudulla yli 30 vuotta. Tuona aikana hän on nähnyt alan monenlaiset suhdanteet. Hausia perustettiin vuonna 2013 ja sen omistaa yrityksen johto. Yritys työllistää suoraan satakunta henkeä ja työmaiden kautta noin tuhat työntekijää pääkaupunkiseudulla.

Hausian tavoitteena on paitsi kasvu myös asumisen laadun kehittäminen. Hausia pyrkii rakentamisessaan niin korkeaan laatuun, ettei esimerkiksi muutostöille ole tarvetta. Kiviluoma kuvaa näin säästyvän rakennusaikaa sekä rahaa. Hausia sijoittaa myös itse rakentamiinsa asuntoihin.

– Haluamme seuraavien vuosien aikana tulla vielä vahvemmin mukaan pääkaupunkiseudun asuntorakentamiseen. Olemme viiden vuoden aikana kehittäneet vahvan tonttikannan ja sitä myymällä sekä kehittämällä meillä on mahdollisuus hyvään kasvuun jatkossakin, Kiviluoma summaa.