Ulkoilijoiden paratiisi löytyy käsivarren Lapista

Ulkoilijoiden paratiisi löytyy käsivarren Lapista

Enontekiön kunnan alueelta löytyy upeita tuntureita, erämaa-aluetta ja koskemattomia vesistöjä.

Ulkoilijoiden paratiisi löytyy käsivarren Lapista

Vaella, hiihdä, melo tai kelkkaile: Enontekiöllä on tilaa ulkoilmaharrastuksiin vuoden ympäri.

Teksti Elina Teerijoki  Kuva Johanna Labba

Käsivarren Lappi eli Enontekiön kunnan alue on suurelta osin erämaata, jossa on upeita tuntureita, erämaa-aluetta ja koskemattomia vesistöjä. Matkailijoita viehättävät alueen monipuoliset ja ympärivuotiset ulkoilumahdollisuudet.

– Meillä vierailee kymmeniätuhansia ihmisiä vuodessa, ja suurin osa tulee ulkoilemaan, kertoo koko Tunturi-Lapin alueen matkailun parissa pitkään työskennellyt Lapland Hotels Kilpiksen hotellinjohtaja Laura Hokajärvi.

Enontekiön alueella on kaksi matkailukeskittymää, Kilpisjärvi ja keskustataajama Hetta. Kilpisjärven jylhissä maisemissa sijaitsevat suurtunturit Saana ja Halti. Hetan kylä Ounasjärven rannalla on klassikon maineeseen nousseen Hetta-Pallas -vaellusreitin lähtö- tai päätepiste.

– Meillä käy paljon omatoimimatkailijoita. Reitit ovat hyviä ja selkeästi merkittyjä, joten hieman kokemattomampikin vaeltaja tai hiihtäjä voi niillä liikkua.

Saanatunturin valloitus vaeltamalla on aloittelijallekin mahdollinen, sillä tunturin jylhä siluetti kohoaa vain muutaman kilometrin päässä Kilpisjärven kylältä. Lastenvaunujenkin kanssa voi kiertää sorastetun Tsahkaljärven monitoimireitin. Haastavampi taas on vaellus Kilpisjärveltä Haltille: matkaa kertyy noin 55 kilometriä suuntaansa  muutaman yöpymisen kera.

Hiihtokausi on Enontekiöllä pitkä ja luminen. Kilpisjärvellä helpoimmat ladut tehdään Kilpisjärven jäälle, haastavammat maastoon. Hiihtäen voi vaeltaa aina Haltille asti. Hetan ympäristössä Ounastunturin latuverkossa matkaa voi taittaa Pallastunturille asti. Näillä talvireiteillä voi myös pyöräillä.

SAANATUNTURIN VALLOITUS on aloittelijallekin mahdollinen.

Jäämeri siintää lähellä

Jos vesi on mieluisin elementti, melomalla pääsee Hetasta Ounasjokea pitkin Rovaniemelle saakka. Aloittelijalle sopii melonta rauhallisella Palojoella. Luontoa lähelle pääsee myös kelkkailemalla tai vaikka ratsastusvaelluksella Pöyrisjärven erämaassa.

Sekä Kilpisjärven että Hetan matkailua kirittää Norjan läheisyys. Päiväretken Jäämeren rantaan voi tehdä Kilpisjärveltä Skibotniin tai Hetasta Kautokeinon kautta Altaan. Enontekiö palveluineen on hyvä pysähdyspaikka kumpaankin suuntaan matkustaville.

Aivan Kilpisjärven kylän lähellä, Koltalahdessa, sijaitsee kolmen valtakunnan rajapyykki, kansainvälisestikin kiinnostava paikka, jonne sulan veden aikaan pääsee laivalla.