Vapon sadasta kesätyöntekijästä osa tekee töitä asiantuntevissa tehtävissä. Energialiiketoiminnassa työskentelivät Matias Mäkelä, Sofia Koivumäki ja Elina Alanärä. Kuva Aleksi Palmqvist.
Työyhteisö

Nuorta energiavirtaa

Vapo on matkalla maailman parhaaksi. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi se järjesti 100 nuorelle kesätyöpaikan eri puolilla Suomea.

Teksti: Päivi Remes

Vastuullisuus on Vapon liiketoiminnan olemassaolon edellytys. Tämä näkyy yrityksen arjessa sekä ympäristövaikutusten minimointina että henkilöstöön panostamisena.

– Vain parhaiden osaajien avulla Vaposta voi kehittyä maailman paras lähienergian toimittaja. Tämän vuoksi olemme panostaneet merkittävästi työntekijöidemme kehittämiseen, täsmentää Vapon henkilöstöjohtaja Jaana Helanen.

Vapon henkilöstön osaamisen valmennusohjelma ”Matkalla maailman parhaaksi” on jo sinänsä kunnianhimoinen hanke, mutta tämän lisäksi Vapossa panostettiin tänä vuonna merkittävästi kesätyöntekijöihin.

– Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi järjestimme 100 nuorelle kesätyöpaikan eri puolilla Suomea, Helanen kertoo.

Merkityksellistä työtä

Helanen ei ole kertomassa tätä tarinaa nostaakseen kissan häntää.

– Haluan korostaa, miten paljon organisaatiomme sai nuorta energiaa, uusia ideoita ja aivan konkreettista hyötyä massiivisesta kesätyöprojektistamme. Sillä sitähän tämä oli, koska meitä vakituisia on töissä täällä reilut kolmesataa henkeä. Joka kolmas meistä sai siis ohjattavakseen kesätyöläisen.

Vapolla nuorten työllistäminen ei ole mikään uusia asia, johon olisi herätty juhlavuoden kunniaksi.

– Olemme jo pitkään tehneet monipuolista oppilaitosyhteistyötä, työllistäneet korkeakouluopiskelijoita ja palkanneet kesäapulaisia. Nyt teimme tästä kuitenkin projektin, johon valmistauduimme huolellisesti ja jota vetämään palkkasimme korkeakouluopiskelijan, Helanen kuvailee.

– Näin saimme varmistettua, että jokaiselle nuorelle löytyi vaativuus- ja turvallisuustasoltaan sopivaa työtä sekä lisäksi myös kiinnostavaa, mieluisaa ja nuorta hyödyttävää työtä. Nuoria työllistyi kentällä vesienkäsittelystä ympäristötarkastustehtäviin ja toimistoilla paikallisiin viestintätehtäviin.

 

”Yllättävintä ja kivointa oli työn rentous ja se, että sai käyttää omaa luovuuttaan vapaasti. Noora Seppälä, 17 v kesätyönuori.

 

 

 

Nuorten huomioiminen tapahtui koko rekrytointiprosessin aikana. Jokainen meille hakenut nuori sai palautteen. Mikäli työpaikkaa ei tänä kesänä irronnut, hakija sai vastauksen mukana koodin, jolla kioskilta sai jäätelön.

Vastaavasti jokainen palkattu nuori sai perusteellisen perehdytyksen ja henkilökohtaisen opastajan. Helanen korostaa, että tärkeintä on tarjota merkityksellinen työ.

– Muun muassa laaja manuaalisesti kerätty tutkimustietoarkistomme on digitalisoitu kesätyönuorten toimesta. Nuoret pääsivät näkemään oman kädenjälkensä ja kokemaan työpanoksensa olleen aidosti hyödyllistä.

Nuorten kokemukset opiksi

– Jokainen kesätyöntekijämme vastasi palautekyselyyn, jonka hyödynnämme tulevia kesiä silmällä pitäen. Haluamme varmistaa, että nuoret saavat aidosti mielekkään työelämäkokemuksen.

Palautteista nousi kautta linjan esille nuorten tyytyväisyys. ”Työ oli luovaa ja monipuolista, työkaverit mukavia, mielipiteensä sai kuuluville ja työssä sai olla oma itsensä” luki useassa palautteessa.

– Juuri tähän tähtäsimme, Helanen iloitsee.

Vapo seuraa työnantajamielikuvansa kehittymistä muun muassa Universumin TOP 100-listalla, jolla se on noussut listan ulkopuolelta viimeisen parin vuoden aikana jo sijalle 68.

Henkilöstötyössäkin tärkeintä on pitkäjänteisyys, Helanen summaa.

 

 

Saatat myös pitää