Työvaatteita muovipulloista

Työvaatteita muovipulloista

Logonet - Lauri Hulkko, Helena Löfhjelm, Maarit Rämö

Toimitusjohtaja Lauri Hulkon, vaatesuunnittelija Maarit Rämön ja työvaateliiketoimintavastaava Helena Löfhjelmin mukaan ekologinen työvaate on myös yrityksen käyntikortti.

Työvaatteita muovipulloista

Logonet Oy käyttää työvaatteissaan materiaaleja, jotka on valmistettu maalta ja mereltä kerätyistä muovipulloista. Ekologinen kangas vastaa ominaisuuksiltaan mitä tahansa muuta korkealaatuista kangasta.

Teksti Timo Hämäläinen  Kuvat Aleksi Palmqvist ja Logonet oy

Ainutlaatuista on, että Logonetin työvaatteiden kankaan valmistukseen käyttämät PET-pullot kerätään suoraan pois luonnosta.

–  Olemme dokumentoineet koko keräilyketjun. Työn tekevät alihankkijat. Noin kolmannes muovipulloista kerätään merestä, loput tulevat maalta, toimitusjohtaja Lauri Hulkko avaa.

Määrät ovat merkittäviä, sillä tuhannen housuparin valmistukseen tarvitaan jo yli 19 000 muovipulloa. Tällöin kankaan valmistuksessa käytettävästä polyesteristä kaksi kolmannesta on korvattu PET-muovipulloilla.

Lisäksi prosessi kuluttaa tuhannen housun tuotannossa yli 160 000 litraa vähemmän vettä ja yli 17 000 megajoulea vähemmän energiaa kuin tavanomainen prosessi. Hiilidioksidipäästötkin jäävät siten pienemmiksi.

Kankaasta ei käsituntumalla pysty sanomaan, onko sen valmistuksessa käytetty tavanomaisen polyesterin sijaan PET-pulloja. Ominaisuuksiltaan kankaat eivät juurikaan eroa toisistaan.

Asiakas saa itse valita

Materiaalivalinnan lisäksi Logonet pienentää työvaatteiden ympäristöjalanjälkeä käyttämällä kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotepakkauksia, välttämällä pakkaamisessa muovia ja kuljettamalla tuotteet merirahtina. Bangladeshissa sijaitsevalla tehtaalla toimiston sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla.

PET-pulloista valmistettu kangas maksaa hiukan tavanomaista enemmän. Siksi asiakas päättää, kumman vaihtoehdon valitsee. Lisähinta on keskimäärin noin neljä euroa housuja kohden.

Työvaateliiketoiminnasta vastaavan Helena Löfhjelmin mukaan asiakkaat ovat ottaneet ekologisen vaihtoehdon vastaan myönteisesti.

–  Vaatteiden ohella toimitamme asiakkaille laskelmat siitä, kuinka paljon he valinnallaan vähentävät omaa ympäristökuormitustaan, Löfhjelm kertoo. Asiakas voi tehdä alustavia laskelmia Logonetin verkkosivustolla myös itse.

Logonetille on tärkeää, että työvaatetta on miellyttävää käyttää.

Vastuullisesti valmistettu

Logonet on täyden palvelun työvaatetalo. Suunnittelun ja valmistuksen lisäksi palvelukokonaisuuteen kuuluvat verkkopohjaiset tilausjärjestelmät sekä tarpeen mukaiset logistiikkaratkaisut.

Yhtiö valmistaa työvaatteet pääosin omalla tehtaallaan Bangladeshissa. Tehtaan, kuten myös Logonetin alihankkijoidenkin toiminta, on auditoitu BSCI-yritysvastuujärjestelmän mukaisesti.

–  Suomalainen johto viettää Bangladeshin tehtaalla useita päiviä kuukaudessa, joten voimme myös itse varmistaa, että työolosuhteet ovat kunnossa. Kiinassa paikallinen henkilöstömme tarkistaa työolosuhteet samalla, kun he varmistavat tuotteiden laadun käynnissä olevien tuotantojen aikana, Hulkko kertoo.

Hulkon mukaan Logonet maksaa aloitteleville työntekijöille paikallisen keskimääräisen palkkatason mukaisesti. Aloittelevan työntekijän palkka nousee kuitenkin yleensä nopeasti, sillä monimutkaisten työvaatteiden ompelu vaatii erikoisosaamista. Siksi Logonetin tehtaalla on oma ompelukoulu.

Yksilölliset mallistot

Logonetilla ei ole valmiita työvaatemallistoja, vaan se suunnittelee mallistot asiakkailleen yksilöllisesti. Sen seurauksena tilausmäärien pitää olla riittävän suuria, vähintään tuhatkunta vaatetta kerrallaan. Asiakkaina ovat isot yritykset ja jälleenmyyjät.

Työvaatteen tärkein tehtävä on suojata käyttäjäänsä. Sen myös täytyy täyttää kansainvälisin ja kansallisin standardein säädellyt vaatimukset. Tehtävästä riippuen työvaatteen pitää olla esimerkiksi hyvin näkyvä tai sen täytyy suojata työntekijää kuumuudelta ja tulelta.

–  Oikein suunniteltu ja toteutettu työvaate vastaa käyttäjän tarpeita, helpottaa työntekoa sekä on mukava ja käytännöllinen puettuna. Laadukas työvaate kestää käytössä pitkään, Logonetin vaatesuunnittelija Maarit Rämö kertoo.

Rämön mukaan suojauksen lisäksi pitää huolehtia siitä, että työntekijä kokee vaatteen mielekkääksi ja miellyttäväksi käyttää.

–  Työvaatetuksessa suositaan yhä enemmän kerrospukeutumista, joka auttaa lämpötilan säätelyssä erilaisissa tilanteissa ja sääolosuhteissa. Mukavuutta pyritään lisäämään käyttämällä joustavia materiaaleja. Tavoitteena on hyvännäköiset, katu-uskottavat työvaatteet, joita voi käyttää jopa työpäivän jälkeen, Rämö summaa.