Työn vapaudella aikaa perheelle

Työn vapaudella aikaa perheelle

DNA on lyhyen ajan sisällä saanut useita tunnustuksia joustavasta ja perheystävällisestä yrityskulttuuristaan. Lähtökohtana on tekemisen vapaus ja elämän ymmärtäminen kokonaisuutena.

Teksti Liisa Joensuu

Elämää ja työelämää on vaikea erottaa toisistaan, vaikka monessa työpaikassa vielä niin vaaditaan. Työntekijöillä on ammattiroolinsa rinnalla suuri rooli äiteinä ja isinä, isovanhempina tai vaikkapa omaishoitajina. Elämän luonnollinen kiertokulku syntymineen, hautajaisineen, sairauksineen ja perhejuhlineen vaikuttaa väistämättä siihen, miten keskittyneesti ihminen pystyy kulloinkin paneutumaan tehtäviinsä. Niin perheelliset kuin sinkut käyvät lääkärissä, teettävät remontteja ja odottavat milloin huoltomiestä käymään tai uutta pesukonetta saapuvaksi.

DNA:lla lähtökohtana on, ettei tästä kaikesta tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa. Työntekijät voivat sovittaa kulloisetkin tehtävänsä ja yksityiselämänsä vaatimukset yhteen miten parhaaksi näkevät. Työnantaja ymmärtää ihmisten tarvitsevan vapautta hoitaa asioitaan ja uskoo vapauden auttavan heitä voimaan hyvin ja sitoutumaan työnantajaan.

Noin puolet DNA:n 1600 työntekijästä tekee mutkatonta eli täysin vapautettua työtä, jossa heidän on mahdollista työskennellä etänä, tapahtuipa se kotona tai kahvilassa, eikä etäpäivistä tarvitse ilmoittaa esimiehelle. Suurta luottamusta edellyttävä työtapa on kannattanut. Ihmisläheinen ja yksilöä kunnioittava johtaminen on näkynyt työlle omistautumisen tavassa. Tehtävät hoituvat sujuvasti ja ihmiset ovat tavattavissa, vaikka eivät istukaan aina kaikki saman katon alla. Myös muiden kuin mutkattoman työn piirissä olevien työskentelyn joustavuutta on lisätty työajan liukumilla ja etätyön mahdollisuudella.

Vapauden sisällä vastuu

Kun mutkatonta työtapaa alettiin DNA:ssa muutama vuosi sitten suunnitella, se herätti huolestuneita kysymyksiä. Hoitavatko ihmiset varmasti tehtävänsä? Katoavatko he konttorilta? Hajoavatko tiimit? Mutta riskit eivät toteutuneet. Henkilöstöjohtaja Marko Rissasen mukaan työntekijät ovat kantaneet vastuunsa hienosti, kunhan päämäärät ovat olleet selkeät.

– Työtä ohjaavat tulokset sen sijaan, että tuijottaisimme työtunteja ja toimistolla vietettyä aikaa. Kun työntekijöillä on selkeät tavoitteet ja vapaus toteuttaa ne parhaiten sopivalla tavalla, he ovat motivoituneita tekemään parhaansa. Olemme saaneet huomata, että suomalaisten työmoraali on poikkeuksellisen korkea.

Vaikka sadoilla yrityksen työntekijöillä on vapaus tehdä työtä haluamassaan paikassa, toimistolla ei ole tyhjää. Etätyötä tehdään keskimäärin pari päivää viikossa. Sen jälkeen ihmiset tulevat mielellään muiden seuraan vaihtamaan kuulumisia, hakemaan tukea ja ideoita sekä saamaan sosiaalisia kontakteja. Tiimien yhteenkuuluvuuden tunne on sekin säilynyt hyvin.

– Mutkaton työtapa vaatii henkilöstöltä jämäkkää itsensä johtamista ja vastuunottoa. Tässä on onnistuttu, ja samalla esimiesten rooli on muuttunut. Sen sijaan, että esimiehet valvoisivat työntekijöitä, he toimivat pikemminkin valmentajina. Ongelmaa ei ole tullut siitäkään, etteivät esimiehet tietäisi, missä kukin on. Ihmiset ovat aika avoimia asioistaan ja menemisistään, vaikka avoimuutta ei vaadita. Se on ollut vapauden luonnollinen seuraus, Rissanen sanoo.

Hyvinvointi strategiassa

Muutama vuosi sitten DNA kirjasi strategiaansa tavoitteen olla erinomainen työpaikka. Se antoi esimiehille mandaatin luoda edistyksellistä tapaa työskennellä. Uudella johtamisen otteella lähdettiin tavoittelemaan sekä miellyttävää ilmapiiriä että mitattavia tuloksia siitä, että työskentelyn vapauttaminen kannattaa.

– Yhdeksi tavoitteeksi otettiin sijoittuminen kärkeen Great Place To Work® -tutkimuksessa. Tänä vuonna sijoituimme vertailussa toiseksi suurten organisaatioiden sarjassa. DNA:n tutkimustuloksissa on vahvuutenamme toistunut vuodesta toiseen esimerkiksi joustavuus, vastuunotto ja se, että jokainen voi meillä olla oma itsensä, kertoo DNA:n yritysvastuusta vastaava Hanna Haapakoski.

Tunnustuksia on tullut muutenkin. Jo viime lokakuussa yritykselle myönnettiin Great Place To Work® -sertifikaatti. Maaliskuussa Väestöliitto myönsi DNA:lle Perheystävällinen työpaikka -tunnuksen. Yritys on ollut vuodesta 2016 alkaen mukana Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelmassa rakentamassa elämänkaaren huomioivaa työtapaa. Ohjelma pohjautuu ajatukseen, jonka mukaan työntekijöiden voidessa hyvin yrityskin voi hyvin.

– Perheystävällisyys pitää sisällään myös sinkut, sillä perhe voidaan käsittää laajasti. Se voi koostua yhtä hyvin ystäväpiiristä kuin ydinperheestäkin, Rissanen mainitsee.

Palkallinen mummiloma

Jopa maailman mittakaavassa poikkeuksellinen DNA:n käytäntö on palkallinen isovanhempainvapaa. Idea oli henkilöstön oma ja se päätettiin viedä nopeasti käytäntöön. Kun lapsenlapsi on tulossa, isovanhempi pääsee nauttimaan ajasta uuden vauvan kanssa viikon ajaksi, kunhan ilmoittaa asiasta työnantajalle kuukautta ennen poisjääntiään. Viime vuonna isovanhempainvapaalla oli noin 20 henkilöä. Käytäntö palkittiin vuoden 2017 lopulla Vuoden työelämätekona Ilmarisen 100 Tekoa -kampanjassa.

Koska kaikki lapset myös sairastavat, DNA halusi luoda valmiin käytännön näihinkin tilanteisiin. Kumppaniyritykset eri puolilla Suomea tarjoavat hoitopalvelua sairaalle lapselle. Työntekijä voi soittaa aamulla palveluun ja saada hoitajan kotiin työantajan piikkiin kolmen päivän ajaksi.

Uusi toimitalo on suunniteltu työntekijöiden avulla. Kuva DNA.

Toimitalo yhteistuumin

DNA on rakentanut inhimillistä ja ihmisläheistä johtamista järjestelmällisesti aina vuodesta 2012, jolloin se alkoi suunnitella uutta toimitaloa. Pieneksi jääneen entisen toimitalon koppikonttoria ei haluttu toistaa, vaan henkilöstölle päätettiin tarjota uuden ajan talo, jonka suunnitteluun ja sisustusvalintoihin se pääsi itse osallistumaan.

– Toimitalolle etsittiin paikka sillä perusteella, että se olisi enemmistön kannalta sujuvan matkan päässä. Keräsimme päätöstä varten yhteen henkilöstön postinumerot ja päädyimme näin Helsingin Käpylään, Rissanen kertoo.

Taloon ei rakennettu omia huoneita, vaan erilaisia työskentelyalueita. Osassa on rauhallista, osa taas tukee kanssakäymistä tai vaikka musiikin kuuntelua työn lomassa. Talossa on 600 työpistettä noin 850 henkilölle eikä kenelläkään ole omaa huonetta. Suurimmalla osalla, ylin johto mukaan lukien, ei ole edes nimettyä työpistettä. Mieluinen työpiste löytyy aina, koska suuri osa henkilöstöstä on joko tapaamisissa tai etätöissä.

– Kaikki eivät tule paikalle edes kokouksiin vaan osallistuvat niihin etänä Skypen välityksellä. Tiimit päättävät omat palaverikäytäntönsä ja kommunikointitapansa. Uudistimme kaikki 17 toimipistettämme eri puolilla Suomea samaan tapaan. Sekä toimitalomme että mutkaton tapamme tehdä työtä ovat herättäneet paljon ulkoista kiinnostusta. Uuteen toimitaloon on käynyt tutustumassa jo yli 200 eri yrityksen edustajaa.

Suomalainen työkulttuuri on uudistumassa. DNA on osoittanut edistyksellisen ja vapaan toimintatavan kannattavan. Vapaudesta on seurannut pelkkää hyvää. Työhyvinvointi, tehokkuus ja tuottavuus ovat lisääntyneet kun taas sairauspoissaolot ja vaihtuvuus vähentyneet. Myös asiakastyytyväisyys ja yhtiön tulos ovat nousussa.

– Emme ole katuneet hetkeäkään. Haluamme olla Suomen halutuimpien työpaikkojen joukossa, ja työkulttuurimme on meille arvokas rekrytointivaltti. Uskon, että tavassamme tehdä asioita piilee myös ratkaisu työurien pidentämiseen, Rissanen toteaa.

 Väinöstä tuli ykkösasia – työt hoituivat kotoa käsin

RUNSAAN vuoden ikäinen Väinö kipittää pitkin DNA:n toimitalon käytäviä. Palaverihuoneen istuimia on kiva taputella ja ihmetellä vastaan tulevia ihmisiä. Väinön isä, Oskari Koskela, juoksee lapsen perässä. Koskela toimii DNA:n myyntipäällikkönä ja vastaa sen yritysmyynnin suurasiakkaista. Juuri nyt tärkein asia on kuitenkin pieni punapöksyinen vesseli. Ja niin saa ollakin – ihan työantajan luvalla.

Koskela tuli tänään kuukauden kestäneeltä isyysvapaalta takaisin töihin ja Väinö aloitti päiväkodissa, mutta isä päätti hakea pojan iltapäiväksi mukaansa konttorille. Pikkuvieraita talossa on nähty paljon ennenkin. Koskela on käyttänyt hyväkseen DNA:n perheystävällisyyttä Väinön syntymästä asti.

– Väinö syntyi jonkin verran etuajassa. Ilmoitin töihin, etten tule konttorille pariin viikkoon vaan työskentelen etänä. Kävin vain muutamassa palaverissa. Lapsi kasvaa todella nopeasti. Minulle on tärkeää, että pääsen todistamaan perheen ainutlaatuisia hetkiä ja voin määritellä milloin ja missä teen työni. En edes kaipaa eriytettyä työ- ja vapaa-aikaa. Myynnissä on melko simppelit mittarit, eikä poissaolo konttorilta ole näkynyt työn tuloksissa, Koskela sanoo.

Hyvän ilmapiirin työpaikka
  • Kansainvälinen Great Place To Work® -sertifikaatti lokakuussa 2017.
  • Nousi helmikuussa Great Place To Work® 2018 -vertailussa parhaiden joukkoon omassa sarjassaan.
  • Väestöliiton myöntämä Perheystävällinen työpaikka -tunnus ja Vuoden työelämäteko 2017 isovanhempainvapaasta