Turvallinen vaihtoehto savuttomaan elämään

Turvallinen vaihtoehto savuttomaan elämään

Suomalaisen teknologiayrityksen uusi innovaatio on pieni kooltaan mutta suuri vaikutukseltaan. Acetium® -imeskelytabletti auttaa turvallisesti eroon tupakasta – ilman sivuvaikutuksia tai nikotiinia.

Teksti Marja Hakola 

Acetium-imeskelytabletti antaa tupakoinnista eroon haluaville täysin uuden vaihtoehdon, sillä valmiste ei ylläpidä nikotiiniriippuvuutta, toteaa Biohit Oyj:n toimitusjohtaja Semi Korpela. 

Imeskelytabletin käytön seurauksena tupakoinnista saatava mielihyvän tunne vähenee ja makuaistimus muuttuu. Tupakka ei yksinkertaisesti maistu enää hyvältä. 

Biohit Oyj on suomalainen, globaaleilla markkinoilla toimiva bioteknologiayritys. Vuonna 1988 perustettu yritys tunnetaan erityisesti innovaatioistaan, jotka liittyvät ruoansulatuskanavan sairauksien ja niiden riskien diagnosointiin ja ennaltaehkäisyyn. Mahalaukun terveystesti, GastroPanel®, on yksi yrityksen kehittämistä tuotteista. 

Avainsanana asetaldehydi

Ennen imeskelytabletin markkinoille tuloa Biohit oli kehittänyt yhteistyössä Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa Acetium-kapselin, jonka avulla voidaan torjua syöpää aiheuttavan aineen, asetaldehydin, vaikutuksia hapottomassa mahassa. 

– Asetaldehydi on WHO:n luokittelema syöpävaarallinen yhdiste. Asetaldehydiä kerääntyy elimistöön useista eri lähteistä ja siksi sen jatkuva saaminen nostaa merkittävästi eri elinten syöpäriskiä, Korpela kertoo. 

Acetium-kapselin sisältämä luonnollinen aminohappo, L-kysteiini, sitoo mahalaukussa asetaldehydin vaarattomaksi yhdisteeksi, joka poistuu elimistöstä ruoansulatuskanavan kautta. 

– Kapselia kehittäessämme pohdimme myös asetaldehydin ja tupakoinnin problematiikkaa, sillä tupakansavusta liukenee sylkeen asetaldehydiä. Normaalisti syljessä sitä ei ole. Asetaldehydi on tupakansavun merkittävin syöpää aiheuttava aine. 

Vie maun tupakoinnista 

Biohit otti pian seuraavan askeleen tuotekehityksessä. Tuloksena oli imeskelytabletti, jonka sisältämä L-kysteiini sitoo tehokkaasti tupakansavusta sylkeen liuennutta asetaldehydiä ja muuttaa sen vaarattomaksi aineeksi. 

Acetium-imeskelytabletti asetetaan suuhun juuri ennen savukkeen sytyttämistä ja annetaan hitaasti liueta tupakoinnin aikana. Tabletin myötä savukkeen antama makunautinto vähenee ja saa tupakoitsijan tarttumaan tupakkaan yhä harvemmin ja harvemmin. 

Imeskelytabletti sisältää myös pienen määrän ksylitolia, joka vähentää suun bakteerien asetaldehydituotantoa ja lisää suun terveyttä. 

Acetium-imeskelytabletti on turvallinen innovaatio, jolla ei ole perinteisien tupakanvieroitusmenetelmien sivuvaikutuksia, kuten nikotiiniriippuvuutta tai lääkkeiden mahdollisia sivuvaikutuksia. 

Acetium-tabletin vaikutusta tupakoinnin lopettamisessa on tutkittu kahdessa kliinisessä tutkimuksessa. Viimeisimpään tutkimukseen osallistui 2000 tupakoitsijaa. Tabletin säännöllinen käyttö lisäsi tupakoinnin lopettamisen todennäköisyyttä 1,5-kertaiseksi verrattuna lumevalmisteeseen. Teho on samaa luokkaa kuin nikotiinivalmisteilla. 

Acetium-imeskelytabletti toimii toisin kuin nopeavaikutteiset nikotiinivalmisteet. Tabletit vaikuttavat vähitellen. Tarvitaan siis kärsivällisyyttä ja motivaatiota lopettaa, Korpela toteaa. 

Ennen askin päivässä polttanut Miikka Melaskoski kertoo, että imeskelytablettien avulla hän pääsi tupakasta eroon kuukaudessa, ilman vieroitusoireita. Tupakoimattomuus on jatkunut. 

– Suosittelen lämpimästi tuotetta kaikille, jotka harkitsevat tupakoinnin lopettamista, Melaskoski sanoo. 

 

Biohit Oyj 
  •  Biohitin tavoitteena on edistää lääketieteellistä tutkimusta ja varhaista diagnostiikkaa sekä ennaltaehkäistä sairauksia. 
  •  Yritys tunnetaan myös määrätietoisesta ja pitkäjänteisestä innovaatio- ja patentointistrategiastaan. 
  •  Biohit toi syyskuussa markkinoille uuden innovaationsa, tupakan lopettamiseen tarkoitetun Acetium® -imeskelytabletin. 

WWW.ACETIUM.FI