Tuomiopäivän tekoälyprofeetat lietsovat turhaa hysteriaa

Tuomiopäivän tekoälyprofeetat lietsovat turhaa hysteriaa

newspool

Tuomiopäivän tekoälyprofeetat lietsovat turhaa hysteriaa

Teksti Alexander Törnroth  Kuva Jarkko Mikkonen

TEKOÄLYKESKUSTELU KÄÄNTYY helposti hysterian puolelle. Hysteria liittyy tekoälyn hypetykseen, mutta ennen kaikkea dystooppisiin ennusteisiin: Älykkäiden koneiden ja järjestelmien, niin sanotun tekoälyn, kehityskulun sanotaan jatkuvan, kunnes kone on ihmistä viisaampi. Superäly johtaa nykyisten työtehtäviemme – ja pahimmillaan koko ihmiskunnan – laajamittaiseen tuhoutumiseen. Muutos on paitsi nopeaa, myös kaiken yli vyöryvää. Höpöpuhetta, sanon minä.

MEILLÄ ON TAPANA yliarvioida tietyn teknologian vaikutusta lyhyellä aikavälillä ja vastaavasti aliarvioida vaikutusta pitkällä aikavälillä. Ilmiölle on oma nimikin, Amara’s Law. Aluksi syötetään tarinaa suuresta mahdollisuudesta, syntyy hype, jota seuraa sarja pettymyksiä. Ja lopulta, yleensä huomaamattomasti, hitaita onnistumisia, jotka ylittävät ensimmäiset lupaukset.

TEKOÄLYN VAIKUTUSTA on jatkuvasti yliarvioitu, ensin 60-luvulla ja sitten 80-luvulla. Luultavasti näin käy tälläkin kertaa, lyhyellä aikavälillä ainakin. Viime vuosina olemme saaneet todistaa huimaa kehitystä tekoälyjärjestelmien (lue koneoppimisen) tehokkuudessa ja hyödyntämisessä. Merkittävin syy tähän on niin sanotun syväoppimisen puolella. Näiden onnistumisen valossa ajatellaan, että kehityskulku jatkuu samalla kulmakertoimella. Tämä on harhaluulo. Syväoppimisen onnistumisia edelsi 30 vuoden kehitystyö. Kyse on ennemminkin yksittäisestä merkittävästä onnistumisesta. Emme voi olettaa, että tekoälyn kehitys olisi erityisen lineaarista jatkossa(kaan).

MEILLÄ ON TAPANA yliarvoida tietyn teknologian vaikutusta lyhyellä aikavälillä ja vastaavasti aliarvioida vaikutusta pitkällä aikavälillä. Ilmiölle on oma nimikin, Amara’s Law.

NYKYISIÄ TEKOÄLYSOVELLUKSIA kutsutaan kapeaksi tekoälyksi. Tekoäly on hyvä kuvien tunnistamisessa ja toimii loistavana apurina lääketieteessä tai laadunvalvonnassa. Erityisen älykäs se ei kuitenkaan ole. Jos näytän sinulle kuvaa jääkiekkoa pelaavista lapsista, osaat vastata kysymyksiin: Millaisissa olosuhteissa jääkiekkoa pelataan? Pakkasessa. Minkä muotoinen kiekko on? Pyöreä. Voittaako TPS Suomen mestaruuden? Voittaa. Vaikka kone osaa kertoa suurella todennäköisyydellä, jopa tarkemmin kuin ihminen, että kyseisessa kuvassa pelataan jääkiekkoa, sillä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta vastata edellä esitettyihin kysymyksiin.

TÄMÄN PÄIVÄN ROBOTIT ja järjestelmät ovat monelta osin uskomattoman yksinkertaisia. Ne eivät yllä lähelläkään älykkyyden perusominaisuutta, eli taitoa ymmärtää fyysistä maailmaa tarpeeksi hyvin tehdäkseen siitä yksinkertaisia johtopäätöksiä. Niillä ei myöskään ole kykyä havainnoida yhtä asiaa ja käyttää sitä taustatietona ymmärtääkseen, miten jokin toinen asia toimii.

TÄMÄ EI TEE nykypäivän tekoälysovelluksista turhia. Päinvastoin. Kaikkea tekoäly ei kuitenkaan tule muuttamaan. Muutoksesta, olkootkin vääjäämätön, ei välttämättä tule ennustetun nopeaa tai totaalista. Virheellisten ennusteiden jakaminen johtaa epäloogisiin kauhukuviin ja pelkoihin. Työsi on mitä todennäköisimmin turvassa vielä pitkään.

Kirjoittaja on Suomen Tekoälykiihdyttämön johtaja.