Tunteva rinta toipumisen tueksi

Tunteva rinta toipumisen tueksi

Helena Puonti on Suomen ainoa plastiikkakirurgi, joka tekee tuntevia rintoja. Kuvan hoitotilanne on lavastettu.

Tunteva rinta toipumisen tueksi

Klinikalla Helenalla kehitetyn menetelmän ansiosta rintasyöpäpotilaalle voidaan rakentaa luonnollinen, tunteva rinta.

Teksti Elina Jäntti  Kuva Saara Lavi

Yksi Suomen parhaista rintasyöpähoitoa tarjoavista klinikoista sijaitsee Etelä-Savossa, aivan Savonlinnan keskustassa. Klinikka Helenan perustaja, plastiikkakirurgian erikoislääkäri Helena Puonti ottaa vastaan lääkärikeskus Terveystalo Savonlinnan tiloissa, jossa myös Klinikka Helenan leikkaukset tehdään.

Klinikka tarjoaa kaikenlaisia plastiikkakirurgisia palveluita, mutta sen erityinen osaaminen liittyy rintasyövän plastiikkakirurgiseen hoitoon. 

– Rinnan muodon korjaaminen ja uuden tuntevan rinnan rakentaminen ovat erityisosaamistamme, jota tarjoamme potilaille ympäri Suomen ja maailmanlaajuisesti.

Jos rintasyövän hoidossa joudutaan rinnan poistoon, rinta rakennetaan uudelleen, mikäli potilas sitä haluaa. Rinta voidaan rakentaa joko proteesilla eli implantilla tai käyttämällä potilaan omia kudoksia. Omalla kudoksella uudelleenrakennettu rinta on luonnollisen näköinen, mutta perinteisillä menetelmillä tehtynä se on varsin tunnoton ja voi esimerkiksi palaa auringossa helposti, koska rinnasta puuttuu kivun kokeminen. 

– Suosimme omakudosrintoja, koska ne ovat paljon ongelmattomampia kuin proteesirinnat. Menetelmä valitaan yhdessä potilaan kanssa. Pyrimme rakentamaan jokaiselle rintasyöpäpotilaalle kosketusta, lämpöä ja kipua tuntevan rinnan, Puonti avaa.

Vaikutus elämänlaatuun

Sopivin kudos rinnaksi on vapaa vatsakieleke, joka muodostuu navan alapuolella olevasta ihosta ja ihonalaisesta rasvasta. Vatsakielekkeeseen otetaan yksi–kaksi hermoa, jotka ommellaan kiinni rintakehän hermoihin.

– Yhdistelemällä hermoja mikrokirurgian menetelmillä uuteen rintaan voidaan saada aikaan lähes tervettä rintaa vastaava tunto.

Rinnan uudelleenrakennus on tärkeää suunnitella ennen rinnan poistoa, jotta lopputulos palvelee potilasta paremmin. Toisinaan uusi rinta rakennetaan potilalle jo rinnan poiston yhteydessä. 

– Siksi plastiikkakirurgista osaamista tarvitaan rintasyövän hoidossa jo hoidon alusta alkaen. Tämä toteutuu Klinikka Helenassa.

Uuden, tuntevan rinnan saaminen takaisin menetetyn rinnan tilalle on potilaan elämänlaadulle ja hyvinvoinnille merkittävä asia. 

– Sairaudesta toipuminen on helpompaa, kun syövästä ei muistuta arpi vaan luonnollisen muotoinen ja tuntuinen rinta. Henkilö voi kokea olevansa taas kokonainen.

Taustalla pitkä taival 

Puonti on kehittänyt tuntevan rinnan menetelmää jo yli 20 vuotta ja väitellyt aiheesta tohtoriksi. Rintasyöpää hän on hoitanut ja työskennellyt kirurgina yli 30 vuotta. 

– Tuntevan rinnan palauttaminen on tärkeää, ja siksi olen ponnistellut asian eteen. Toivon, että menetelmä leviää yhä tavallisemmaksi.

Klinikka ostaa leikkauspalvelut Savonlinnan Terveystalosta ja Savonlinnan keskussairaalasta, jossa Puontin kanssa työskentelevät ammattitaitoiset tiimit, joka ovat yhdessä hioneet rintasyöpäpotilaiden leikkaukset huippuunsa.