Terveysteknologia on terveytemme tulevaisuus

Terveysteknologia on terveytemme tulevaisuus

newspool

Terveysteknologia on terveytemme tulevaisuus

Teksti Laura Simik  Kuva Leena Koskela

KIRJOITIN PÄÄKIRJOITUKSEN ja lähetin sen arvostamalleni ihmiselle kommentoitavaksi. Kirjoitat paremmin, joten tee uusi, hän totesi. Hyvä neuvo. Hyvä syntyy yhdessä tehden. Ei myötäillen, eikä aina samaa mieltä ollen, vaan siitä että luotamme toisiimme niin, että uskallamme jakaa ja ottaa vastaan. Uudenlaista tietoa, kokemuksia ja osaamista. Niin, että uskallamme tehdä maailmaa paremmaksi.

Sairaanhoito muuttuu entistä vahvemmin ihmisten terveydenhuolloksi. Muutos syntyy yhdessä rakentaen. Miten ennaltaehkäisemme vakavia sairauksia? Miten vahvistamme selviytymistä erilaisissa elämäntilanteissa? Miten mahdollistamme hyvän hoidon ja hoitopolut?

KUUNTELIN NAISTA, jonka jalka amputoitiin lapsena. Hän kuvaili, miten silloin sai proteesin, joka näytti jokseenkin jalalta, mutta jolla ei voinut juosta tai kiivetä. Kuinka yksin ja surullinen tuon pienen tytön täytyi olla. Sittemmin tuo nainen oli mukana kehittämässä juoksujalkoja, osallistui itse ensimmäisenä proteesia käyttävänä naisena Havaijin teräsmieskilpailuun ja perusti säätiön auttamaan lapsia. Jotta nuo lapset saisivat juoksun ja hyppimisen riemun.

ALA-ASTEELLA luokkakaverillani oli diabetes. Muistan edelleen kauhunsekaisen pelon luokassa, kun hänen verensokerinsa putosivat ja odotimme ambulanssia. Nykyään hän mittaa sokerit itse ja pohtii diabetespumppua. Diabetes ei enää estä häntä elämästä ihan tavallista elämää. Maailma on muuttunut nopeasti. Paremmaksi.

TERVEYSTEKNOLOGIA kehittyy valtavalla vauhdilla ja me saamme olla todistamassa uuden ajan alkua.

KYSYIMME VIIME VUONNA yhteistyökumppaneiltamme mitä terveysteknologia heille merkitsee. Vastanneet totesivat, että terveysteknologia auttaa terveydenhuollon ammattilaisia tekemään työtään entistä sukkelammin ja luotettavammin. Heidän mielestään terveysteknologian avulla ihmiset, joilla on erilaisia sairauksia tai vammoja, voivat elää mahdollisimman omaehtoista ja hyvää elämää.

Niinhän se on. Ikääntyvässä Suomessa tarvitaan uudenlaisia hoitomalleja sekä työn kuormituksen purkamista. Sidosryhmiemme tavoin olen varma siitä, että terveysteknologia on tässäkin ratkaisijan roolissa.

TÄMÄ ON VASTA ALKUA. Olen ollut kaksi vuotta terveysteknologian palveluksessa ja edelleen joka päivä riemastun siitä, miten uskomattoman hienoja asioita yli 110 jäsenyritystämme tekevät. Terveysteknologia kehittyy valtavalla vauhdilla ja me saamme olla todistamassa uuden ajan alkua.

Uskon siihen, että terveyden hyvä syntyy yhteistyöstä. Avoimuudesta, luottamuksesta, kohtuullisuudesta ja riippumattomuudesta. Tämänkin pääkirjoituksen takana olevasta uskalluksesta, jossa voi kysyä näkemystä ja toinen uskaltaa kertoa sen. Koska tahtotila on yhteinen: halu auttaa ihmistä.

Kirjoittaja on SaiLab MedTech Finlandin toimitusjohtaja