Edupolin asiakkuusjohtaja Mikko Kivekäs (vas.) ja Nesteen osaamisen kehittäjä Aki Hirvonen. Kuva Edupoli.
Teknologia

Yhdessä prosessiteollisuuden huippuosaajiksi

Neste ja Edupoli tekevät Porvoossa tiivistä yhteis­työtä nuorten prosessi­teollisuuden osaajien kou­luttamiseksi ja jo työelä­mässä olevien ammatti­taidon kehittämiseksi.

Teksti Suvi Huttunen

Yhteistyön avulla molemmat osapuolet tietävät, millaista osaamista työelämässä kulloinkin tarvitaan. Edupoli pystyy räätälöimään koulutustaan Nesteen tarpeiden mukaan ja toisaalta Nesteellä tiedetään, millaisia opiskelijoita koulussa on. Tuotannossa eli operattoreiden koulutuksessa yhteistyötä on tehty jo pitkään, ja kunnossapidon puolella ensimmäinen ammattitutkinto on juuri loppusuoralla.

– Edupolin prosessiteollisuuden perustutkinto valmistaa käytännössä niihin ammatteihin, joihin Nesteellä työllistyy, asiakkuusjohtaja Mikko Kivekäs Edupolilta kertoo.

– Me haluamme tänne motivoituneita, tiedonjanoisia ja pitkäjänteisiä tyyppejä, jotka ensimmäisen vuoden jälkeenkin ovat innoissaan siitä, mitä tekevät. Haluamme kouluttaa heitä vielä lisää ja tehdä heistä alan ammattilaisia, osaamisen kehittäjä Aki Hirvonen Nesteeltä jatkaa.

Yhteistyöhön on panostettava paljon, jotta tuloksia syntyy. Neste tekee myös omalta osaltaan paljon markkinointia Edupolin koulutusten hyväksi. Mitä enemmän alalle on tulijoita, sitä parempi opiskelijoiden taso ja motivaatio ovat.

Urapolku ammattilaiseksi

Edupolin koulutuksen avulla voi edetä perustutkintoopiskelun, kesätyön ja harjoittelun kautta Nesteelle töihin ja jatkaa kouluttautumista työelämässä esimerkiksi Nesteen Urapolun avulla.

– Urapolku tarjoaa Nesteen työntekijöille väylän ammatilliseen kehitykseen, Hirvonen toteaa.

Jatkuvaan kouluttautumiseen kannustetaan muun muassa palkkauksen avulla. Nesteellä on käytössä seitsemänportainen palkkausjärjestelmä, jossa osaamistaan kehittämällä voi edetä Urapolulla ja nostaa palkkaansa. Kaikkiaan polun kulkemiseen menee noin 7–10 vuotta.

Koetehtaalla simuloidaan oikeaa teollisuusprosessia

Edupolissa sijaitsee Nesteen Kilpilahden teollisuusprosessia simuloiva koetehdas. Sitä hyödyntävät sekä perustutkinto-opiskelijat että Nesteen työntekijät. Koetehtaan avulla näkee prosessin kokonaisuudessaan, kun todellisessa elämässä työtekijä saattaa operoida vain tietyllä alueella.

– Edupolin koetehtaan avulla kyetään oikea työ ja opetus saamaan mahdollisimman lähelle toisiaan ja havainnollistamaan esimerkiksi häiriöitä, joita ei oikeassa tehdasympäristössä voi tehdä, Hirvonen mainitsee.

Koetehtaan lisäksi Edupoli on ottanut käyttöön myös digitaalisen pelin, jonka avulla voidaan havainnollistaa samaa prosessia.

– Hyöty on siinä, että kun koetehtaassa voidaan laittaa kerrallaan vain 1-2 henkilöä harjoittelemaan, pelissä vaikka 20 opiskelijaa voi harjoitella yhtä aikaa. Pelin avulla opiskelijoille tulee enemmän käytännön harjoitusta, Kivekäs kuvailee.

 

Saatat myös pitää