Sinkitty teräsputki 40 vuoden käytön jälkeen, puhdistettu putki sekä epoksihartsilla pinnoitettu putki. Kuva Poxytec.
Teknologia

Vesijohtojen pinnoitus säästää aikaa ja vaivaa

Putkiremontti nostattaa mielikuvia pölystä ja rikkoutuneista rakenteista. Vesijohdot voi kuitenkin kunnostaa myös siististi, nopeasti ja perinteistä menetelmää huomattavasti edullisemmin. 

Teksti Timo Hämäläinen

Poxytec Oy kunnostaa vesiputket pinnoitustekniikalla, joka ei vaadi rakenteiden purkamista. 

– Asukkaat voivat asua kodeissaan vaikka työt ovat käynnissä. Koska rakenteita ei rikota, pöly- ja meluhaitat ovat lähes olemattomia, Poxytec Oy:n toimitusjohtaja Timo Peltonen kertoo. 

Kerrostaloissa saneerataan päällekkäisten asuntojen putkistot kerrallaan. Pinnoitusprosessi kestää kolmesta viiteen päivään, minkä jälkeen asukkaan vesi virtaa taas omasta hanasta. Pinnoittaminen on myös edullista. Kustannukset vaihtelevat 60:sta 120:en euroon neliömetriltä. 

Vaihtoehdot puntariin 

Poxytec on pinnoittanut vesijohtoja yli sadoissa erilaisissa kohteissa. Kohteet ovat vaihdelleet omakotitalojen yksittäisistä uima-altaista isoihin kerrostaloyhtiöihin. 

Asunto Oy Puistokaari 15:n vesijohdot pinnoitettiin vuonna 2011, jonka jälkeen samalla menetelmällä kunnostettiin myös viemäriputket. Puistokaaren taloyhtiön hallituksen silloinen puheenjohtaja Pertti Metso selvitti ennen hallituksen päätöstä perusteellisesti eri vaihtoehtoja saneeraukselle. Pinnoitustekniikka nousi joukosta selkeästi parhaaksi vaihtoehdoksi.

 

Tiivis pinnoite estää korroosion kehittymistä,
mikä parantaa veden laatua.

 

 

 

– Hinta oli huomattavasti edullisempi kuin toisissa vaihtoehdoissa, eikä asukkaiden tarvinnut lähteä saneerauksen ajaksi evakkoon. Porraskäytäviin järjestettiin asuntojen kohdalle vesipisteet, Metso toteaa. 

Metson mukaan asukkaat ovat jälkeenpäin kiitelleet hallitusta hyvästä päätöksestä. Saneeraus sujui nopeasti ja siististi. 

Talousveden laatu on myös hyvä. Taloyhtiö varmisti sen teettämällä vesianalyysin pian saneerauksen jälkeen ja vielä muutaman vuoden kuluttua uudestaan. 

Aikaa kestävä menetelmä 

Saneerauksessa asunnon hanat ja sulut irrotetaan, minkä jälkeen avonaisten putkien päihin liitetään saneerauksessa käytettävät letkut. Letkuston kautta putkien sisäpinnat kuivataan, puhdistetaan ja pinnoitetaan lopuksi epoksihartsilla. Apuna käytetään paineilmaa. Työn tulos varmennetaan pinnoituksen jälkeen tähystämällä putkisto kuitukameralla. 

– Usein puhutaan uudesta menetelmästä, vaikka Euroopassa näitä saneerauksia on tehty kolmenkymmenen vuoden ajan ja Suomessakin jo liki viidentoista vuoden ajan. Eivätkä pinnoitukset ole vielä pettäneet. 

Peltosen mukaan tiivis pinnoite estää korroosion kehittymistä putkistossa, mikä parantaa veden laatua. Standardin mukainen epoksihartsipinnoite täyttää kaikki juomavesiputkistolle asetetut vaatimukset. 

Poxytec tarjoaa putkiston saneerausta suunnittelevalle kaikki palvelut putkiston kuntoarviosta saneerauksen suunnitteluun ja toteutukseen. Yritys tekee veloituksetta kuntoarvion, jonka perusteella käydään läpi mahdolliset saneerausvaihtoehdot. 

– Kuntoarvio ei kuitenkaan velvoita asia-kasta mitenkään. Autamme asiakasta harkitsemaan, mikä olisi paras tapa edetä omassa saneeraushankkeessa, Peltonen kertoo. 

Poxytec on mukana Korjausrakentaminen 2019 -messuilla osastolla #1. 

 

You Might Also Like