AR:n hyödyt ovat mittavat: kustannukset pienenevät, tuottavuus ja turvallisuus paranevat. Kuva Rejlers.
Teknologia

Uutta tuottavuutta AR:n avulla

Lisätty todellisuus kännykkäsovelluksena nopeuttaa ja helpottaa huoltoasentajan työtä. Samalla se tuottaa arvokasta dataa suunnittelun tueksi.

Teksti Päivi Remes

Virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (Augmented Reality, AR) eivät ole elokuva- tai pelimaailman kuluttajapuolen hörhöilyä. AR ei myöskään ole vain maailmalla nopeasti kasvava trendi tai meillä suurkonsernien herkkua. Kysymys on realistisesta mahdollisuudesta lisätä nykyaikaisilla digitaalisilla välineillä perinteisen teollisuuden tuottavuutta, parantaa kilpailukykyä ja tehdä asioita laadukkaammin.

– Kun tietoa visualisoidaan reaaliajassa ja samalla hyödynnetään koneen kykyä nähdä datasta riippuvuuksia ja tapahtumia ihmisen hahmotuskyvyn yläpuolella, on otettu iso askel kohti tuottavampaa, turvallisempaa ja laadukkaampaa toimintaa, sanoo Rejlers Finland Oy:n liiketoimintajohtaja Antti Lilleberg. Hänen vastuualueenaan ovat uudet palvelut ja tuotekehitys.

Ydinbisnes edellä

Lilleberg korostaa, että vaikka kokonaisratkaisut eivät synny nopeasti, AR-kokemusta pääsee ja kannattaa lähteä kartuttamaan pieninä paloina.

– Oleellista on valita yksi kohde, jota lähtee kehittämään yhdessä asiakkaan ydinbisnestä ymmärtävän asiantuntijapartnerin kanssa. Kokemuksia hyödyntäen, pala kerrallaan, kumppanin kanssa rakennetaan sekä digitalisaatiostrategiaa että käytännön toteutusta.

Mikä parasta, käyttöönotto ei ole mikään mahdoton projekti eikä tämä muutos kohtaa vastarintaa kentällä.

– Esimerkiksi valmistavan teollisuuden käyttö- ja kunnossapitotoiminnan tehostamiseksi kehitetty AR-kännykkäsovelluksemme on toteutettu niin käyttäjäystävällisesti, että työntekijä voi lähes tuntea pelaavansa Pokémon Go –tyyppistä peliä, kertoo Lilleberg.

Hyödyt työnantajalle ovat mittavat: kustannukset pienenevät, tuottavuus ja turvallisuus paranevat, voidaan optimoida käyttöastetta ja tarjota parempaa asiakaskokemusta. Tämän lisäksi kertyy dataa hyödynnettäväksi operaatioissa sekä suunnittelussa.

Teknologia 2017 -messuilla sneak peek

Teknologia 2017 messuilla esiteltävä Rejlers Accelerated –ohjelma tuo markkinoille valmiita digitaalisia ratkaisuja erilaisilla lisätyn todellisuuden, laitekannan hallinnan, analytiikan ja konediagnostiikan tuotteilla.

”Lisätyn todellisuuden hyödyntäminen tuo merkittäviä kustannussäästöjä.”

 

 

– Kun vaikkapa anturidata ja toimintaohjeet laitteesta voidaan tuoda työntekijälle sopivissa paloissa, reaaliajassa, visuaalisesti esitettynä hänen on paljon helpompi määrittää prosessin tai laitteen tila.

Lisätyn todellisuuden hyödyntäminen tuo merkittäviä kustannussäästöjä teollisuuden ja rakentamisen projekteissa.

– Dataa hyödyntämällä pystytään esimerkiksi tunnistamaan tuotannon pullonkauloja.

 

 

Saatat myös pitää