Kun painovoimaisella ilmanvaihtojärjestelmällä toimivaan taloon vaihdetaan ikkunat, ilmanvaihto muuttuu ja pitää uudistaa, sanoo Petri Valve Cervi Talotekniikasta. Kuva Aleksi Palmqvist.
Teknologia

Terveellinen sisäilma – jokaisen perusoikeus

Anturit ilmanvaihtoon, huollot tarpeen mukaan ja lämpö talteen joka ikisessä kodissa, kerrostalossa ja toimistossa. Jo näillä asioilla saadaan terveellisempää sisäilmaa. 

Teksti Katja Alaja

Hmm, miksi nämä tuloilmavaihtokoneen suodattimet ovat täysin puhtaat, asiantuntija ihmetteli. Hän oli mennyt tekemään asuinkerrostalon ilmanvaihtokanavien ensimmäistä puhdistusta. 

Pian selvisi, että ulkoseinän raittiin ilman sisäänottoaukossa oli hyönteisverkko, joka esti raikkaan ilman virtaamisen asuntoihin. Niihin olikin mennyt ilmaa viemäreistä ja naapureilta 50 maitotölkin verran sekunnissa. 

– Tämä tarina on esimerkki siitä, kuinka huonosti toimiva ilmanvaihtojärjestelmä tuottaa epäpuhtauksia ilman puhdistamisen sijaan, Cervi Talotekniikan toimitusjohtaja Petri Valve kertoo. Hän on nähnyt monenlaisia tilanteita yli 30-vuotisella urallaan. 

Toimiva ilmanvaihtojärjestelmä puhdistaa sisäilmasta vaikka mitä: rakennusmateriaalien tuottamia palonsuoja-aineita, silakan ja vessan hajuja sekä suihkun vesihöyryä. Tuloksena on raikasta, lämmintä ja suodatettua sisäilmaa. Sillä on väliä, sillä vietämme jopa 90 prosenttia vuorokaudesta sisällä. 

Remontti muuttaa ilmanvaihtoa 

Valve kannustaa huoltamaan kodin tai kiinteistön ilmanvaihtojärjestelmän vuosittain ja puhdistamaan 5–10 vuoden välein. Samalla voi pyytää tekemään isommankin tilannearvion. Arvio on erityisen tärkeä silloin, kun kiinteistön rakenteita aiotaan muuttaa. 

– Kun vaikkapa painovoimaisella ilmanvaihtojärjestelmällä toimivaan taloon vaihdetaan ikkunat tai tehdään julkisivuremontti, ilmanvaihto muuttuu ja pitää uudistaa. Linjasaneerauksessa voi puolestaan asentaa lämmön talteenottojärjestelmän. Muuten jopa 70 prosenttia lämmöstä menee harakoille, Valve painottaa.

Pistä anturi valvomaan 

Cervillä riittää töitä, sillä Suomessa on paljon vanhentunutta asuntokantaa. Yritys on erikoistunut energia- ja kustannustehokkaisiin ratkaisuihin ja ilmanvaihtojärjestelmien huoltoon. Asiakkaisiin kuuluvat muun muassa Realia, Sato, Porvoon ja Tuusulan kaupungit, kerros-, omakoti- sekä rivitalot. 

Valven mukaan parasta sisäilmaa hengitetään tyypillisimmin toimistotaloissa. Tämä johtuu siitä, että toimitilapuolella käytetään antureita ja huolto hoituu tarvepohjaisesti. Myös omakotitalo- ja rivitalopuolella ollaan heräämässä. 

 

Ilman talteenottojärjestelmää jopa 70 prosenttia lämmöstä menee harakoille 

 

 

 

– Anturi tekee elämän omakotitalossa helpoksi, sillä se hälyttää meidät automaattisesti. Kun turhat huollot jäävät väliin, laite maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa. 

Cerviltä apua saa nopeasti, sillä yrityksellä on oma nopean toiminnan joukkonsa. Alalla ainutlaatuinen ISO 9001:2015 -sertifikaatin mukainen laatujärjestelmä, digitalisoidut prosessit ja Saara-keinoäly antavat taustatukea osaaville cerviläisille ja nopeasti kasvavalle yritykselle. 

– Nyt on hyvä aika vaihtaa raitisilmasuodattimet, sillä lumen alta paljastunut lika ja pöly tukkivat helposti vanhat suodattimet ja sisäilman laatu heikkenee. Silloin olisi aika solmia omia tarpeita palveleva huolenpitosopimus 

 

You Might Also Like