Citius Imaging Oy:n toimitusjohtaja Mikko Granberg vierellään uusi Phantom v2640 -suurnopeuskamera. Kuva Mikko Pääkkönen.
Teknologia

Suurnopeus näyttää näkymättömän

Kun liike on liian nopea silmälle, suurnopeuskamera hidastaa sen näkyväksi. Käyttötarkoituksia on lukuisia tieteen tutkimuksista elokuvaefektien kuvaamiseen. 

Teksti Teija Aaltonen

Suurnopeuskamera on työkalu, joka tuottaa lisäarvoa lukemattomille toimialoille. Tunnemme pitkän kokemuksemme kautta alan sekä käyttäjien tarpeet perin pohjin, kertoo Citius Imaging Oy:n toimitusjohtaja Mikko Granberg. 

Yritys aloitti 2000-luvun alussa teollisuuskäyttöön tarkoitettujen suurnopeuskameroiden suunnittelijana ja valmistajana. Maailmanlaajuiset markkinat Aasiaa myöten avautuivat nopeasti. 

– Tutustuimme vuosien varrella käytännönläheisesti erilaisten asiak-kaiden toimintaan sekä suurnopeuskameroiden käyttötarpeisiin. Saimme kattavan käsityksen siitä, mitä ominaisuuksia ja millaista käytettävyyttä tuotteilta toivottiin. 

Laaja kansainvälinen verkosto siivitti menestystä. Suurnopeuskameroihin perehtynyt Vision Research tarjosi yhteistyökumppanuutta, minkä ansiosta Citius Imaging Oy sai Phantom-kameran maahantuontioikeudet. Yhteistyön yhä lujittuessa yrityksestä tuli myös vuokramarkkinoiden koordinaattori koko Euroopassa. Tarjolla on huippukalustoa, kuten Euroopan ensimmäinen vuokrakäytössä oleva Phantom v2640 -kamera. 

– Olemme ansainneet asemamme määrätietoisella työllä. Suuri valmistaja hyötyy merkittävästi, kun maahantuoja- ja vuokraajayrityksessä tunnetaan alan käytännöt ja tuotteet perusteellisesti. Opastus, kuvaustoiminta ja tuotetuki sekä suurnopeuskameroiden oheistuotteet kuuluvat palveluihimme. 

Kohteita on lukemattomia 

– Jokainen asiakas on erilainen. Suurnopeuskameralla kuvattavaksi sopivia kohteita on lukemattomia. Asiakkaan ei tarvitse olla kiinnostunut kameran tekniikasta, me huolehdimme siitä puolesta. Asiakkaan on helppo todeta kameran laatu ja tarkoituksenmukaisuus – kuva kertoo kaiken, Granberg korostaa.

Citius Imaging Oy:n teollisuuteen aiemmin keskittynyt suurnopeuskameratoiminta laajeni nopeasti erilaisille toimialoille jälleenmyynnin myötä. Nykyään tarjolla on kolmekymmentä erilaista tuotetta, joista jokainen voidaan varustella ja optimoida yksilöllisesti. 

– Valtaosa sovelluksista palvelee teollisuutta ja tieteellistä tutkimusta. Suurnopeuskuva saa paljon näkyvyyttä myös erilaisissa mediasovelluksissa, kuten mainos-, musiikkivideo- ja elokuvaefekteissä. Tiede ja tekniikka hyötyvät kuvauksesta monin tavoin tutkimus- ja testaustyössään. Esimerkiksi magneettisten nesteiden liike, karkaistun lasin rikkoutuminen, virtaustutkimukset ja kappaleiden työstö voidaan hidastaa silmälle näkyviksi. 

Omistukseen tai vuokralle 

Suurnopeuskameroiden lisäksi tuotevalikoimassa ovat Image Systems TEMA –videonalyysi-ohjelmistot ja Qualisys Motion Capture -laitteistot. MoCap-laitteita käytetään esimerkiksi ihmisen motoriikan tutkimiseen. Se on hyvä työkalu myös suunnittelutyöhön, kun tutkitaan esimerkiksi laivojen liikkuvuutta tai mallinnetaan tietokonepelien hahmojen todenmukaista liikettä. 

Kun suurnopeuskameran käyttötarve on jatkuva, on järkevää ostaa laite omaksi. Mikäli tarve on satunnainen, vuokraus tai kuvauspalvelu ovat hyviä vaihtoehtoja. 

– Pidämme asiakkaistamme hyvää huolta. Olemme sitoutunut palveluyritys, joka ei jätä koskaan pulaan. Tuotetukeemme voi soittaa vuorokauden ympäri. Tuotetuelle ei ole myöskään aikarajaa, kun laite on kerran hankittu, Granberg lupaa. 

 

WWW.SUURNOPEUSKAMERA.FI

You Might Also Like