Toimitusjohtaja Tommi Uksila kertoo My Air -ilmanvaihtojärjestelmän olevan yksi FinnBuild-messujen Highlights-kilpailutuotteista. Kuva Aleksi Palmqvist.
Teknologia

Sisäilman optimointi parantaa elämänlaatua

Jopa vanhan kerrostalon sisäilman voi optimoida modernin ilmanvaihdon avulla. Reaaliaikaisen mittauksen ja reagoinnin myötä myös mahdollisiin ongelmiin päästään käsiksi hyvissä ajoin.

Teksti Suvi Huttunen 

Digitalisaatio, IoT ja tekoäly ovat tulossa myös talotekniikkaan. Reilut kolme vuotta sitten Climeconilla lähdettiin pohtimaan, mitä ongelmia rakennuksissa on, joita voitaisiin ratkaista modernin teknologian avulla. Sisäilmaongelmat olivat tuolloin puheenaiheena ja niihin löytyi ainakin yksi selkeä syy. 

– Asuinkerrostaloissa, joissa on koneellinen ilmanpoisto ja painovoimainen tuloilma, ilmanvaihto menee usein sekaisin pian asennuksen jälkeen. Päätimme lähteä hakemaan tähän ratkaisua, toimitusjohtaja Tommi Uksila kertoo. 

Oivalluksesta syntyi vuonna 2017 lanseerattu MyAir, täysin uudenlainen ilmanvaihtoratkaisu, joka parantaa asukkaiden elämänlaatua. 

Reaaliaikaista tietoa

Tavallisesti kerrostalon ilmanvaihto säädetään kerran, vaikka olosuhteet muuttuvat koko ajan. Uksila vertaakin perinteistä ilmanvaihtoratkaisua kävelyyn pimeässä metsässä. Vähän väliä kompastuu johonkin. 

– MyAir mittaa lämpötilaa, ilman määrää ja sen kosteutta sekä paine-eroja. Tiedämme koko ajan mitä huoneistossa tapahtuu ja ovatko ilmamäärät suunnitellun mukaiset. Ratkaisu tehostaa automaattisesti ilmanvaihtoa esimerkiksi suihkutiloissa, minkä ansiosta kosteuskuormasta päästään nopeammin eroon. 

Silloinkin kun kosteus alkaa kasvaa eikä siitä päästä eroon, järjestelmä hälyttää ongelmasta ja siihen voidaan puuttua ennen kuin kosteus on rakenteissa ja aiheuttaa hometta tai muita kosteusvaurioita. MyAir kertoo myös, jos asunto on niin alipaineinen, että se imee ilmaa rakenteiden halkeamista. Tämä voi olla yksi merkittävä syy sisäilmaongelmiin, sillä rakenteiden kautta ilmaan voi päästä epäpuhtauksia. 

Uksila korostaa, että MyAir ei vain mittaa ja seuraa mitä rakennuksessa tapahtuu, vaan saatuun tietoon myös reagoidaan. Venttiilit säätävät jatkuvasti itseään pitäen ilmamäärät halutun suuruisina. Tieto ilmamääristä ja muista olosuhteista on Climeconin tai asiakkaan saatavilla reaaliaikaisesti, ja se on mahdollista viedä myös muihin kiinteistöhuollon järjestelmiin. 

Lisää mahdollisuuksia 

Järjestelmän mittaamaa poistoilman lämpötilaa voidaan hyödyntää rakennuksen lämpötilan säädössä. Tässä on potentiaalia merkittävään energiansäästöön. Kun eri järjestelmät integroituvat ja alkavat keskustella keskenään, ne voivat oppia asukkaan mieltymykset ja sopeuttaa sisäilman miellyttäväksi. 

MyAirin käyttöönotto on helppoa ja nopeaa. Järjestelmän asentaminen kerrostaloon vie muutaman tunnin eikä sähkötöitä välttämättä edes tarvita. Järjestelmään kuuluvat IoT-venttiilit, jotka vaihdetaan jo olemassa olevien venttiilien tilalle. Ne keskustelevat keskusyksikön kanssa, mittaavat ilmanlaatua ja säätävät sitä järjestelmän käskyjen mukaan huonekohtaisesti. 

– Pienellä työllä vanhoista kerrostaloista voi tehdä älykkään ilmanvaihdon moderneja taloja, Uksila iloitsee. 

 

You Might Also Like