PKS:n markkinointi- ja tuotekehityspäällikkö Kimmo Tolvanen ja myyntipäällikkö Lotta Lilja kertovat käyttäjän roolin korostuvan osana älykästä sähköjärjestelmää. Kuva Risto Takala.
Teknologia

Sähkön älykäs tulevaisuus

Älykäs sähköverkko ja talotekniikkajärjestelmien automaatio mullistavat tulevaisuudessa sähkönkäyttötottumukset. Asukkaille muutos näkyy asumismukavuutena ja energiansäästönä. 

Teksti Tuomas Lehtonen

Korhosen perheessä valmistaudutaan uuteen päivään. Kahvinkeittimestä leijailevat aromit täyttävät keittiön, leivänpaahdin työstää lämmintä leipää ja kirkasvalolamput herättelevät lempeästi sarastavaan aamuun. 

Virtaa keittiökoneisiin ja valaistukseen saadaan sähköauton akusta, joka on latautunut täyteen yön tunteina. Silloin sähkön hinta on ollut edullisempaa kuin aamulla koneita käynnistellessä. Vaikka akun energiaa kuluukin aamutoimiin, virtaa riittää myös päivän ajoihin. 

Korhosten aamupesulla käyttämän veden lämmittää taloyhtiön lämminvesivaraaja, joka haistelee koko ajan varaajassa olevan veden lämpötilaa, sähkön tuntihintojen kehitystä sekä sähkön hintaan vaikuttavia säätilan muutoksia. Varaaja käyttää energiaa veden lämmitykseen silloin, kun sitä on saatavissa edullisimpaan hintaan. 

Tekoäly ohjaa myös muita taloyhtiön teknisiä järjestelmiä. Päivällä järjestelmät hyödyntävät verkosta ostettavan energian sijaan taloyhtiön omien aurinkopaneelien tuottamaa sähköä. Aurinkoisimpina päivinä sähköä riittää jopa myytäväksi naapuritaloille. 

Korhosten lähtiessä töihin ja kouluun, kodin ilmanvaihto säätyy automaattisesti pienemmälle ja lämpötila laskee muutaman asteen. Näin sähköenergian kulutus vähenee. 

Käyttäjän rooli korostuu 

Pohjois-Karjalan Sähkön (PKS) markkinointi- ja tuotekehityspäällikkö Kimmo Tolvanen ja myyntipäällikkö Lotta Lilja uskovat, että edellä esitetty visio sähkön käytön tarkasta ajoittamisesta konkretisoituu tulevaisuudessa. Sähkön tuotannon vaihtelut tulevat heiluttelemaan sähkön hintaa totuttua enemmän ja taloyhtiöt alkavat miettiä aktiivisemmin, kuinka vaikuttaa omiin energiakuluihinsa. 

– Suomessa siirrytään vaiheittain ekologisempien sähköntuotantotapojen, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, käyttöön. Tuotanto on sääriippuvaisempaa kuin perinteisillä tuotantotavoilla ja sähkön varastointi vielä nykyisellään haastavaa. Siksi sähkön käyttäjän rooli kasvaa osana älykästä sähköjärjestelmää. Sähkön käyttöä kannattaakin mahdollisuuksien mukaan ohjata kulutushuippujen ulkopuolelle, jolloin kysyntä on vähäistä. Tämä on ekologista ja voi lisäksi säästää merkittävästi rahaa, Tolvanen toteaa. 

PKS on kehittänyt Priimaplus-älysähkösopimuksen yritysten ja taloyhtiöiden tarpeisiin. Se toimii linkkinä tulevaisuuden älykkään sähköverkon ja markkinoille tulleiden talotekniikkalaitteistojen välillä. Tolvasen ja Liljan mukaan taloyhtiöt voivat palvelun avulla säästää merkittävästi rahaa näkemättä ylimääräistä vaivaa tai tinkimättä arjen mukavuuksista. 

– Priimaplus yhdistää tuntihintaisen sähkön ostamisen sekä hinnan kiinnittämisen tulevaisuuteen. Sähkömarkkinoiden eri mahdollisuudet sekä asiantuntemuksemme ovat asiakkaan käytössä maksutta. Lisäksi asiakas voi helposti seurata kulutustaan ja sähkön tulevia hintaennusteita Live-verkkopalvelussamme mihin aikaan tahansa, Tolvanen kertoo. 

Tuotantotavan voi valita 

Priimaplus-sopimuksessa on Tolvasen ja Liljan mukaan kyse siitä, että PKS tuo sähkön tukkumarkkinoiden eri mahdollisuudet suoraan asiak-kaan käyttöön. Asiakkaat voivat halutessaan valita myös, miten heidän käyttämänsä sähkö on tuotettu. Ekologinen taloyhtiö voi esimerkiksi huolia käyttöönsä vain tuuli-tai vesivoimalla tuotettua energiaa. 

Taloyhtiöille pörssisähkö soveltuu hyvin, sillä niiden sähkönkäyttö kohdistuu iltoihin ja viikonloppuihin. Tällöin sähköä runsaasti käyttävän teollisuuden toiminta on vähäistä ja sähköhinnatkin siksi alhaisemmat. 

– Priimaplus-palvelun myötä isännöitsijältä poistuu tarve kilpailuttaa sähköyhtiöitä. Sähkömarkkinat ja me teemme työn hänen puolestaan. Verkkopalveluumme kirjauduttuaan isännöitsijä näkee kaikkien asiakastaloyhtiöidensä sähkönkäyttötiedot. Hän voi helposti seurata taloyhtiöiden sähkönkulutusta ja muokata palvelukokonaisuuksia. Halutessaan isännöitsijä voi tilata seuraavan vuorokauden tuntihinnat ja hälytykset määriteltyjen hintarajojen ylittymisestä tekstiviesteinä, Lilja luettelee. 

 

Priimaplus älysähkö 

  • Maailman ensimmäinen tuntihintainen sähkösopimus, jossa voi tehdä myös hintakiinnityksiä. 
  • Hintakiinnityksillä voi vakauttaa sähkön hintaa esimerkiksi talvikaudeksi. 
  • Sähkön käyttöä sekä kustannuksia voi seurata Live- palvelussa missä ja milloin vain.

 

You Might Also Like