Finnblastin raepuhalluskoneita käytetään esimerkiksi teräsprofiilien ja -levyjen, junien akselistojen, muoviteollisuuden muottien sekä paistinpannujen ja kiväärinlukkojen metalliosien puhdistukseen. Kuva Finnblast.
Teknologia

Raepuhallus puhdistaa metallin

Raepuhalluksen avulla metalli saadaan puhdistettua tehokkaasti ennen hitsausta tai pintakäsittelyä. Menetelmä soveltuu kaikenkokoisten kappaleiden ja kaikkien metallilaatujen puhdistukseen. 

Teksti Tuomas I. Lehtonen

Kotimainen Finnblast on suunnitellut, valmistanut ja markkinoinut raepuhalluskoneita ja -laitteita uusien ja huollettavien osien puhdistukseen yli kolmen vuosikymmenen ajan. Yrityksen tuotteilla asiakkaat puhdistavat hitsattavien levyjen reunoja ja maalattavien kumi- tai uretaanipinnoitettavien tuotteiden pintoja. Huolellinen puhdistus takaa sauman, pinnoitteen tai maalin kestävyyden. 

Finnblast Oy:n toimitusjohtaja Seppo Koivuniemen mukaan tuotevalikoima on kasvanut laajaksi. 

– Pystymme toimittamaan raepuhalluskoneen tai -laitteet käytännössä kaikkiin metallinpuhdistustarpeisiin. Kone- ja laitemallit rakennetaan Finnblastin suunnittelemista vakiokomponenteista, mutta niitä voidaan muokata tarpeen mukaisesti. Lähes kaikki koneet ja laitteet muokataankin osittain tai kokonaan asiakkaan erityistarpeeseen. 

Työstettävän kappaleen koko tai metallilaatu eivät muodostu raepuhalluksessa ongelmaksi. Yritys on toimittanut esimerkiksi telakkateollisuudelle koneita, joilla puhdistetaan 4 x 18-metristen teräslevyjen reunoja. Valikoimassa on myös käsipuhalluskaappeja alle metrin läpimittaisten kappaleiden käsittelyyn. 

– Raepuhalluksella pystytään käsittelemään myös herkkiä metallilajeja ja pintoja, joilta vaaditaan erittäin korkeaa viimeistelytasoa. Puhallusaine, -paine ja muut parametrit tulee valita oikein. Metallirakeiden ohella voidaan käyttää esimerkiksi lasikuulia, alumiinioksideja, muovirakeita, selluloosapellettejä tai kuivajäätä. Viimeksi mainittu on hellävarainen vaihtoehto esimerkiksi alumiinin puhdistukseen. 

Valttina kestävät koneet 

Vaikka raepuhalluslaitteita ja -koneita valmistavia yrityksiä on Suomessa vain vähän, maailmalla kilpailu on kovaa. Finnblastin vahvuutena on tuotteiden korkea laatu ja erinomainen hinta-laatusuhde. 

– Varmatoimiset, luotettavat ja vähän huoltoa tarvitsevat koneet ovat selkeä kilpailuvalttimme. Tästä olemme saaneet asiakkailta hyvää palautetta. Monet 80-luvulla toimittamamme koneet ovat edelleen käytössä. Me toimitamme ja asennamme koneet avaimet käteen -toteutuksena. Hoidamme tarvittaessa myös huollot ja toimitamme varaosat, Koivuniemi kertoo. 

 

Puhdasta paineilmalla 
  •  Tuotevalikoimaan kuuluvat myös syklonit ja suodattimet, joiden avulla puhdistuspöly ja rakenteet erotetaan koneiden poistoilmavirtauksesta. 
  •  Puolet tuotannosta menee vientiin asiakkaille yli 20 eri maahan ympäri maailmaa. 
  •  Finnblast suunnittelee ja valmistaa paineilmatoimisia raepuhallusautomaatteja, raepuhallushuoneita, sinkokoneita sekä erikoispuhalluskoneita. 
  •  Asiakkaina on eri toimialoilla operoivia teollisuus-, huolto-ja kunnossapitoyrityksiä. 

You Might Also Like