Mectalentin Matti Ojala ja Tapio Harila onnittelivat Tuomo Suntolaa Millenium-teknologiapalkinnosta ALD-reaktorin pienoismallilla. Picosunin Timo Malinen sai omansa kiitokseksi yli 10 vuoden yhteistyöstä. Kuva Aleksi Palmqvist.
Teknologia

Millennium-palkinto tuo ALD-teknologian tunnetummaksi

ALD on yksi tulevaisuuden teknologioista, jonka mahdollisuudet vain kasvavat. Puolijohteiden lisäksi ALD -kalvolla suojataan jo esineitä implanteista kolikoihin. 

Teksti Suvi Huttunen

ALD-teknologian jo 70-luvulla kehittänyt Tuomo Suntola palkittiin tänä vuonna Millennium-palkinnolla. Tekniikan Akatemian myöntämä palkinto jaetaan joka toinen vuosi kunnianosoituksena elämänlaatua parantaville innovaatioille. ALD-teknologian avulla voidaan valmistaa ohuita materiaalikerroksia atomikerros kerrallaan. 

– Palkinto tuo teknologian tunnetummaksi, minkä ansiosta sille löytyy todennäköisesti yhä uusia sovellusalueita. Puolijohteissa merkitys on ollut varmasti suurin, koska ALD vaikuttaa merkittävästi elektroniikkalaitteiden suorituskykyyn. Hienoa, että se myönnettiin tilanteessa, jossa ALD-teknologian arvo on tullut osoitettua. Suomella on edelleen merkittävä asema ALD tekniikan kehittämisessä, Suntola kertoo. 

Puolijohdekomponenttien lisäksi ALD-kalvoilla voidaan parantaa esimerkiksi aurinkokennojen ja Li-akkujen suorituskykyä sekä suojata erilaisia esineitä aina lääketieteellisistä laitteista matkapuhelimien näyttöihin ja kolikoihin. Kirkkonummella toimiva Picosun valmistaa laitteita ALD-kalvojen kasvattamiseen. Laitteiden mekaaniset rakenteet Picosunille toimittaa oululainen Mectalent. 

Ideasta lopputuotteeksi 

Mectalent on erikoistunut tarkkuusmekaanisten komponenttien ja laitteiden valmistukseen. Toiminta perustuu kokonaisvaltaiseen palveluun aina suunnittelusta tuotekehitykseen, komponentti- ja laitevalmistukseen sekä testaukseen. 

– Teemme tuotekehitystä ja suunnittelua yhdessä asiakkaidemme kanssa – ideasta lopputuotteeksi asti. Kun tuote valmistetaan yhdessä paikassa, saadaan kokonaisketju tehokkaammaksi, Mectalentin myyntijohtaja Matti Ojala kuvailee. 

Jopa 80 prosenttia tuotteen kustannuksista määritellään suunnitteluvaiheessa. Valmistuskustannukset pienenevät, kun ongelmat ratkotaan jo etukäteen. Valmistusteknisesti optimaaliset tuotteet säästävät myös elinkaarikustannuksia. 

Tarkkuusmekaniikan valmistus vaatii puhtaat tilat ja Mectalentilla on tätä varten ISO8-sertifioidut tuotantotilat. Mectalent oli ensimmäisiä yrityksiä Suomessa, jonka laatujärjestelmälle on myönnetty ISO13485-sertifiointi. 

Pyrimme löytämään koko ajan uusia valmistusteknologioita, joita pystymme hyödyntämään eri laitteiden valmistuksessa. Nyt selvitämme esimerkiksi miten metallin 3D-tulostamista voitaisiin hyödyntää. Haluamme ymmärtää syvällisemmin myös ALD:tä, jotta voimme tarjota sitä asiakkaille eri sovelluksiin, Ojala sanoo.

Mahdollisuudet kasvavat 

Ojala ja Mectalentin toimitusjohtaja Tapio Harila uskovat, että ALD voisi olla ratkaisu monelle heidän asiakkaalleen. Teknologiaa voi hyödyntää yllättävissäkin kohteissa, kuten hopeakoruissa estämään metallin tummuminen, lääketieteellisissä implanteissa, teleskooppipeileissä, aurinkokennoissa sekä tietysti erilaisten näyttöjen suojaamisessa. ALD:llä voi suojata myös pulverimaista ainetta, ja sitä käytetäänkin tässä ominaisuudessa LED-valoissa. Käyttökohteiksi sopivat myös erilaiset joustavat materiaalit ja muovi. 

– Koko ajan tulee uusia asioita, joihin ALD-teknologiaa voi hyödyntää, Suntola muistuttaa. 

 

You Might Also Like