NAPCON Games Fuel Blender -mobiilipelin voi ladata App Storesta ja Google Playsta, kertoo myyntipäällikkö Mika Neffing. Kuva NesteJacobs.
Teknologia

Lupa pelata myös työajalla

Neste Jacobs osoittaa edelläkävijyytensä mullistamalla operaat­torikoulutuksen uusilla NAPCON Games –koulutuspeleillä.

Teksti Päivi Remes

Muutama vuosi sitten Neste Jacobs Oy otti ison edistysaskeleen, kun perinteistä prosessiteollisuuden operaattorikoulutusta ryhdyttiin tehostamaan virtuaaliluokissa. Näiden lisäksi uusin pilvipalveluna tarjottava NAPCON Games Distiller -peli tarjoaa uuden tavan kouluttaa, jolloin koulutus tehostuu ja on ajasta ja paikasta riippumatonta

Tutkittua tehoa oppimiseen

NAPCON Games –peliympäristö on entistä interaktiivisempi ja koukuttavampi koulutustapa, millä on useiden tutkimusten mukaan merkittävä vaikutus oppimiseen.

– Esimerkiksi Coloradon yliopiston suorittamassa tutkimuksessa simulaatioiden, pelien ja e-oppimisen vaikutuksista aikuisoppilaissa todettiin, että oppilaiden taitoihin perustuvan tiedon arviointi parani 14 %, tosiasiallinen tieto kasvoi 11 %, ja oppimisen säilytysaste kasvoi 9 %, kertoo NAPCON Gamesin myyntipäällikkö Mika Neffling.

NAPCON Games Distiller -peli on teollisuudelle suunnattu peli, mutta kaikki voivat testata mitä NAPCON Games -pelit voivat tarjota ilmaiseksi App Storesta ja Google Playsta ladattavalla NAPCON Games Fuel Blender -pelillä.

Syyskuussa julkaistu NAPCON Games Distiller on ensimmäinen teollisuudelle suunnattu tislauspeli, joka keskittyy pelimaailmasta tuttujen toimintatapojen avulla oikeiden prosessien ja niissä syntyvien tuotanto-ongelmien ratkomiseen.

– NAPCON Games kääntää työn peliksi ja pelin työksi, naurahtaa Neffling.

Pelillistäminen etenee rytinällä

Neffling kertoo esimerkin maailmalta, kuinka pelillistämisellä saatiin ihmiset käyttämään portaita hissin sijaan.

– Kun portaisiin asennettiin isot pianonkoskettimet, 70 % valitsi portaat hissin sijasta, kertoo Neffling.

Pelillistämisen buumi on selkeästi nähtävissä.

– Tuoreen tutkimuksen mukaan maailmalla 40 % tuhannesta suurimmasta organisaatiosta aikoo ottaa lähiaikoina pelillistämisen mekanismeja oman bisneksensä kehittämiseen, Neffling vahvistaa.

Yhteispeliä

Neste Jacobsilla on monen vuoden kokemus prosessiosaamisesta ja läheinen yhteistyö Nesteen kanssa ja näitä on hyödynnetty koulutukseen liitettävän pelillistämisen kehittämisessä. Kehityksessä on ollut mukana myös kumppaniverkosto sekä maailman johtavia pelisuunnittelijoita.

Uudessa koulutuspelissä on yksi selkeä muut oppimismuodot ylittävä seikka, välittömän palautteen saaminen. Välitön palaute on tutkimuksen mukaan nostanut jo lyhyellä aikavälillä 14 prosenttia ammattiosaamisen kasvua.

Koulutuspelit eivät ole tehokkaita vain milleniaalien keskuudessa.

– Kokemuksemme mukaan tämä sopii erittäin hyvin kaikille, niin teollisuuden ammattilaisille kuin sellaisiksi tähtääville, Neffing iloitsee.

Peleissä ei ole kyse pelkästään viihteestä. Alun perin simulaattoreita ja koulutuspelejä on lähdetty hyödyntämään Yhdysvaltain sotateollisuuden ja ilmailuteknologian toimesta.

Nyt sama teknologia on tulossa myös prosessiteollisuuteen. NAPCON Games Distiller–pelin avulla on turvallista testata mitä tapahtuu prosessille, kun esimerkiksi raaka-aineen syöttöön tulee ongelmia.

Pelin kautta on myös helppo mitata ja pisteyttää pelaajan osaaminen sekä raportoida tulokset. Kerättyä tietoa voidaan hyödyntää muun muassa henkilöstön jatkokoulutuksen suunnittelussa.

 

NAPCON ratkaisut

● Ratkaisut tehostavat tuotantoa, logistiikkaa ja big datan käsittelyä vähen­ täen ympäristövaikutuksia.

● Uusia tapoja operaatto­ reiden koulutukseen simu­ laattoreiden ja koulutuspe­lien avulla.

● Pelillistettyjä koulutus­ratkaisuja.

Saatat myös pitää